Elindult a Békéltető Testület saját honlapja

A kamara által működtetett testület a fogyasztók és vállalkozások együttműködését segíti.

A békéltető testület előtt gyakoriak az építési- szerelési tevékenységet érintő panaszok. A békéltető testület a megyei kereskedelmi- és iparkamarák által működtetett, a fogyasztói jogviták alternatív vitarendezési szervezete. A békéltető testület eljárása a fogyasztó kérelmére indul, az eljárás költségmentes. Fogyasztónak az eljárásban - egyszerűen fogalmazva - az az ember minősül, aki a szolgáltatást „magánszemélyként” veszi igénybe.

A fogyasztók a békéltető testülethez többnyire az elvégzett építési-szerelési munka minőségével kapcsolatos panaszaikkal fordulnak. A békéltető testületi eljárás, így az igényérvényesítés akadályát képezi azonban, ha a fogyasztók a munkát végző személynek csak a nevét tudják, és számlát sem kaptak, így a személy (cég vagy egyéni vállalkozó) nem azonosítható be. Előfordul, hogy a munkát végző személy azon okból nem ad számlát, mivel nem számlaképes, mert a tevékenységet valójában nem vállalkozás keretében végzi, hanem ún. „feketén” dolgozik, vagy „fusizik”.

Ezért szükséges, hogy a fogyasztó is kellő körültekintéssel járjon el, csak olyan személlyel kössön szerződést, aki „leinformálható”. Tájékozódjon az internetről vagy olyan személyt bízzon meg, akit ismerősök jó szívvel ajánlottak. Jó tudni, hogy egy cég létezését vagy egy egyéni vállalkozó működését bárki számára elérhető, nyilvános és ingyenes adatbázisból le lehet kérni (cégek esetén név vagy adószám vagy cégjegyzékszám beírásával: https://www.e-cegjegyzek.hu/?cegkereses, egyéni vállalkozó esetén az adószám vagy nyilvántartási szám beírásával EVNY-portál https://www.nyilvantarto.hu/evny-lekerdezo/, ha csak az egyéni vállalkozó nevét ismerjük: https://nav.gov.hu/nav/adatbazisok/adatbleker/afaalanyok/afaalanyok_egyszeru) innen megtudhatjuk az adószámát.
Nem jellemző, hogy kisebb volumenű munkákra a felek írásbeli szerződést kössenek, de ezt nem is teszi kötelezővé a törvény, így az is szerződésnek számít, ha szóban állapodnak meg. Célszerű a vállalkozótól előre írásbeli árajánlatot kérni, kérve, hogy tüntesse fel a nevét (cégnevét), székhelyét, adószámát. Előre meg kell állapodni a munka díjában, a vállalási határidőben, az anyagok beszerzésében.

Ekkor lesz a fogyasztó abban a helyzetben, hogy a hibás munka, késedelem miatt igényét érvényesíteni tudja a békéltető testület előtt.
Látogasson el honlapunkra: www.bekeltetesgyor.hu
www.gymsmkik.hu/bekeltetotestulet e-mail: bekelteto.testulet##kukac##gymsmkik.hu

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png