Elindult a gazdaság-újraindítási akcióterv – 02.05.

10 évre 10 millió forint kamatmentes kölcsön segíthet a kkv-knak – jelentette be a miniszterelnök a Gazdasági Évnyitón.  

A gazdaság-újraindítási akcióterv részeként döntött a kormány egy új hitelkonstrukció bevezetéséről a járvány miatt bajba került kis- és középvállalkozásoknak: 10 évre 10 millió forint erejéig kamatmentes kölcsönt vehetnek igénybe, amelyet csak 3 év után kell elkezdeni törleszteni – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évadnyitóján.

A kormányfő jelezte, hogy február közepén ismét indítanak egy nemzeti konzultációt – online formában – a nyitás kérdéseiről.

A mostani válságkezelés a munkahelyvédelemre és az adócsökkentésre épül
A gazdaságvédelmi akcióterv eszközei között ismertette a kormányfő a hitelmoratórium bevezetését, valamint a bértámogatásokat a nehéz helyzetben lévő ágazatoknál. Elmondta: ezekben az ágazatokban elengedték a szociális hozzájárulási adót, és felére csökkentették az iparűzési adót, továbbá beruházási támogatást adtak 1434 magyarországi vállalkozásnak.

Online nemzeti konzultáció indul a nyitás kérdéseiről
A miniszterelnök jelezte, hogy február közepén ismét indítanak egy nemzeti konzultációt – online formában – a nyitás kérdéseiről.
"A vakcina széles körű alkalmazása nyitja meg az új gazdasági időszakot" - jelentette ki Orbán Viktor.

Húsvétkor már szabadabb életünk lehet
Ha lebonyolítja a kormány a februári nemzeti konzultációt, akkor "döntések születhetnek március 1-jével és április 1-jével, vagy április 3-ával, ami a húsvét". "Akkor már biztosan szabadabb életünk lehet, mint amilyen a mostani, ha addig fegyelmezetten tartjuk a szabályokat" - fogalmazott.

A következő időszak már a gazdaság újraindításáról szól
A gazdaság-újraindítási akciótervről elmondta, három ütemben valósul meg: az első ütem január 1-jétől április 1-jéig, a második április 1-jétől július 1-jéig, a harmadik ütem pedig július elejétől októberig tart majd.
A már megindított lépések között említette a lakásépítési áfa 5 százalékra csökkentését, a lakásfelújításokhoz biztosított 6 millió forintos kedvezményes hitelt – amelyből 3 millió forint vissza nem térítendő támogatás –, a 13. havi nyugdíj visszaépítésének megkezdését, valamint a 25 év alatti fiatalok 2022-től bevezetendő szja-mentességét. Az új lakások építésével kapcsolatban megjegyezte: a cél évi 40 ezer lakás megépítése.

1500 milliárd forintos fejlesztés indul a felsőoktatásban
A gazdaság-újraindítási terv második, áprilistól induló üteméről kifejtette: a középpontban a felsőoktatás áll majd, Varga Mihály pénzügyminiszter 1500 milliárd forintos fejlesztést irányzott elő. 

Nagy fejlesztések jönnek a zöldgazdaságban, a digitalizációban és a vidékfejlesztésben
A harmadik ütem, a nagy fejlesztések időszaka júliusban indul, és alapvetően a zöldenergiára, a körforgásos gazdaság felépítésére és a gazdaság teljes digitalizálására építenek majd – ismertette a miniszterelnök. Az újraindítási terv fontos lépésének nevezte a következő 8-10 évre szóló agrár- és vidékfejlesztési stratégia első pályázatainak elindítását is.

 

Forrás: www.koronavirus.gov.hu
2021. február 5. 

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png