Európai Vállalkozásfejlesztési Díjas a "Kamara a vállalkozásokért" kurzus

Az "Európai Vállalkozásfejlesztési Díj" pályázaton nemzeti szintű első díjat nyert a „Kamara a vállalkozásokért” tantárgy! Az elismerést a napokban adták át.

A "Díj az Európai Vállalkozások Ösztönzésért" pályázat Európa-szerte felkutatja és elismeri a vállalkozások és a vállalkozáspolitika legsikeresebb támogatóit, bemutatja a legjobb gyakorlatokat.

A "Kamara a vállalkozásokért" tantárgy elnyerte az Európai Vállalkozásfejlesztési Díjat!
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Széchenyi István Egyetem együttműködésében megvalósuló kurzus lett a "Díj az Európai Vállalkozások Ösztönzéséért" pályázat nemzeti nyertese.


A kamara és a győri egyetem kilenc éve indította el a "Kamara a vállalkozásokért" tantárgyat. A kurzus célja a vállalkozói ismeretek és kompetenciák fejlesztése, a vállalkozásösztönzés, a vállalkozói életforma és gondolkodás népszerűsítése.

A tantárgy ötlete kamaránkban született, s megvalósításában azonnal partner volt az egyetem. Az ötlet egybecsengett a felsőoktatási intézmény azon törekvésével, hogy a vállalkozói ismereteket a tanmenetbe építse, az innovatív ötleteket felkarolja és vállalkozói irányba terelje. A közös cél mentén indult el a kurzus 2011 őszén.

Az egy féléves szabadon választható tárgy óráinak keretében a hallgatók vállalkozóktól tanulhatnak, akik az elméleti ismeretek átadásán túl tapasztalataikat is megosztják a fiatalokkal, illetve céglátogatásokat is szerveznek számukra. Megismerik a résztvevők kamaránk tevékenységét, a vállalkozásfejlesztő eszközöket.  A hallgatók gyakorlati feladatot is kapnak: csoportokat alkotva üzleti ötletet, majd arra vonatkozó üzleti tervet dolgoznak ki a félév során. A bevont vállalkozók mentorfeladatokat is vállalnak, van, aki akár tőkebefektetéssel is segíti egy-egy életképes üzleti ötlet megvalósítását. Ez a vállalkozói aktivitás a tárgy sikerének kulcstényezője. Az országos, sőt, nemzetközi szinten is egyedülálló képzés méltán vonta magára az ország több kamarájának és egyetemének figyelmét. 

A kurzus nagy népszerűségnek örvend. Induláskor 20 fő jelenetkezhetett a kurzusra, 2015-től pedig - látva az igényt - 50 fősre bővült a hallgatói keret. A tárgy meghirdetésekor percek alatt betelik ez a létszám.
Az egyetemi keretek között mind módszertanában, mind tartalmában formabontó, gyakorlati fókuszú tantárgy eredményei sokrétűek: szélesíti a hallgatók rálátását a gazdasági folyamatokra, megismerteti a kamara vállalkozásokat segítő tevékenységét, megmutatja a vállalkozói lét önállóságát és felelősségét, a benne rejlő lehetőségeket. 

A kurzus sikerét látva az egyetem és a kamara közös célja, hogy tovább bővülhessen a kurzus hallgatóinak köre, a jövőben újabb szakok számára legyen elérhető a tantárgy. 

A díjat, az elismerő oklevelet csütörtökön vehették át Budapesten, György Lászlótól, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkárától a tantárgy felelősei: Dr. Konczosné Prof. Dr. Szombathelyi Márta, a Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar Vezetéstudományi és Szervezeti Tanszékének egyetemi tanára és Molnár Albert, kamaránk Győri Térségének elnöke.(Fotónkon)

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök