Évnyitó gazdasági konferenciát rendeztünk a kamarában

Pintér-Péntek Imre kamaraelnök ezúttal is meghatározó személyiségeket kért előadásra, hogy a nagy számban megjelent érdeklődők átfogó képet kaphassanak a vállalkozások előtt álló kihívásokról és lehetőségekről.

konferencia

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara fontosnak tartja az önkormányzatok, a gazdaság és az oktatás hármas egységét, együttműködését, s ennek a gondolatnak a jegyében kértük felszólalásra köszöntőt mondó vendégeinket – vezette fel a rendezvényt Pintér-Péntek Imre kamarai elnök. Így a jelenlévőket elsőként Dr. Dézsi Csaba András Győr polgármestere, majd Árvay István Mosonmagyaróvár polgármestere és Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora szólította meg.

A hivatalos köszöntők után Pintér-Péntek Imre Gazdasági kilátások és kamarai tennivalók címmel tartott előadást, melynek keretében a közelmúltban elvégzett konjuktúrafelmérés eredményeit ismertette. A kutatásból kiderült: a megyei vállalkozások 75 százaléka jónak vagy nagyon jónak ítéli üzleti helyzetét. Kapacitásaik kihasználtak, ám a jövőben azzal is számolnak, hogy az árverseny miatt olcsóbban kell értékesíteniük, a bérköltségek pedig emelkednek.

Fejlődésüket némiképpen akadályozza a megfelelő mennyiségű és minőségű munkaerő hiánya. Ezen a problémán a megkérdezettek fele oktatási programokkal próbál úrrá lenni, melyhez a duális képzés szervezésével hatékony segítséget nyújt a kamara: ilyen rendszerben készül a munka világába a tanulók 94 százaléka. Jó hír az is, hogy a megyében az országos átlaghoz képest jóval több gyermek tanul valamilyen szakmát, a diákok 49 százaléka szakgimnáziumba, további 20 százalék pedig szakképző intézménybe jár.


Az elnök szerint látható a vállalkozásokat segítő kormányzati szándék megnyilvánulása a bürokrácia csökkentésére irányuló törekvésekben, elindult a bérterhek csökkentése is, ám mindkét területen jócskán akad még tennivaló. Éppen ezért a kamara fenntartja azt a javaslatát, hogy a vállalkozások által fizetett 13. vagy 14. havi bér járulékairól mondjon le az állam.

A helyi önkormányzatoknak javasolják gazdaságfejlesztési alap létrehozását, melyből például a vállalkozások hatékonyságnövelési programjait támogathatnák. A kamara fontos feladatának tartja azt is, hogy konkrét külföldi és hazai cégek vizsgálatával, összehasonlításával keressenek válaszokat arra, mitől működik egy hasonló terméket, szolgáltatást nyújtó cég hatékonyabban Németországban vagy Ausztriában, mint Magyarországon.

konferencia

– A megfelelő hatékonyság elérése nélkül nem tudunk olyan fizetést adni a szakembereknek, amivel itthon tarthatnánk őket – mutatott rá egy fontos összefüggésre Pintér-Péntek Imre. Hozzátette: fontos lenne a Széchenyi István Egyetem tudáskapacitásának kihasználása is, hiszen ahogyan az említett felmérésből is kiderült, a TOP100 megyei vállalkozás 85 százaléka nem veszi igénybe az intézmény szolgáltatásait.

Előadásának zárásaként elmondta: a jövőt illetően a gazdaságban, különösen az autóiparban sok ma a bizonytalanság.

A változás eljön, s hogy a régió a változásnak a nyertese legyen, ahhoz összefogásra van szükség.

– Ez a régió megszokta, hogy sikeres, s nekünk nincs jogunk ezt elszúrni. A jövő sikerének kulcsa pedig az új irányok keresése és az együttműködés. Közösen le tudjuk győzni az egész világot! – zárta mondandóját Pintér-Péntek Imre.


Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kamara országos elnöke előadásban a hazai gazdaság elmúl években produkált látványos fejlődését emelte ki. A GDP növekedése, az elmúlt 10 évben megteremtett 950 ezer új munkahely, a csökkenő államadósság jól mutatja a hazai gazdaság erejét.

Ehhez nagyban hozzá tudott járulni tevékenységével a kamarai közösség számos kezdeményezéssel az online pénztár pénztárgépek bevezetésétől az adóhatóság által elkészített bevallásokig. De adó, oktatási és környezetvédelmi ügyekben is képviselték a vállalkozások érdekeit, hiszen ezek is hatással vannak a cégek versenyképességére.

konferencia

Parragh László elmondta: a kamara támogatja a kormánynak a kisadózó vállalkozások tételes adózásának (kata) megváltoztatására irányuló törekvését egy olyan adózási forma kialakításával, amely továbbra is lehetővé teszi a valóban könnyítésre szoruló vállalkozók terheinek csökkentését, ugyanakkor meggátolja, hogy ezt a lehetőséget adóelkerülésre, visszaélésekre használják.

Az országos elnök ugyancsak letette voksát az önkormányzatok iparűzési adójával kapcsolatos változtatási szándék mellett, hangsúlyozva, hogy a településeknek igazságosabban kell részesülniük ebből a forrásból. E témában a jelenlévők közül többen is jelezték egyet nem értésüket, mások mellett Pintér Péntek Imre megyei kamarai elnök is hangot adott fenntartásainak.

konferencia

Végezetül Szepesi Balázs gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkártól megtudhatták a résztvevők, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium hét pillérből álló stratégiai programot dolgozott ki a hazai vállalkozások megerősítésére. A kitűzött célok eléréséhez idén és a jövő esztendőben összesen 103 milliárd forint vissza nem térítendő és 119 milliárd forint visszatérítendő pályázható támogatás áll a cégek rendelkezésére.


Görgessen lejjebb és tekintse meg képgalériánkat is!

Fotók: Orosz Sándor

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png