Üzletek nyitvatartása - jogi értelmezés

Magyarország Kormányának döntése alapján megjelent a 46/2020. (III. 16.) Korm. rendelet, amely szabályozza az üzletek kereskedelmi tevékenységét és azok nyitvatartását.

1. §    (1) A kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendelet szerinti vendéglátó üzletben (a továbbiakban: vendéglátó üzlet) 15.00 óra után 06.00 óráig az ott foglalkoztatottak kivételével – a (2) bekezdésben meghatározott kivétellel – tilos tartózkodni.

(2) A vendéglátó üzletben 15.00 óra után 06.00 óráig az élelmiszer elvitelre történő megrendelése és átvétele, valamint a vételár megfizetése céljából és időtartamára korlátozódóan megengedett a tartózkodás.

6. § Az élelmiszert, az illatszert, a drogériai terméket, a háztartási tisztítószert, a vegyi árut és a higiéniai papírterméket árusító üzlet, továbbá a gyógyszertár, a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzlet, az üzemanyag-töltőállomás és a dohánybolt kivételével a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 2. § 27. pontja szerinti üzletben (a továbbiakban: üzlet) 15.00 óra után 06.00 óráig az ott foglalkoztatottak kivételével tartózkodni tilos.


 

A kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 2. § 27. pontja szerinti üzletnek minősül: kereskedelmi tevékenység folytatása céljából létesített vagy használt épület, illetve önálló rendeltetési egységet képező épületrész, helyiség, ideértve az elsődlegesen raktározás, tárolás célját szolgáló olyan épületet vagy épületrészt is, amelyben kereskedelmi tevékenységet folytatnak.


 

Fontos tudni, hogy a szolgáltató szektorra - például manikűrös, fodrász, edzőterem - még nem vonatkozik a jogszabály, a vállalkozás egyéni döntése a nyitvatartási idő módosítása. Ugyanakkor kérjük, hogy a járványügyi óvintézkedések figyelembevételével, saját és ügyfelük egészsége és biztonságának alapul vételével döntsenek a nyitvatartási időről!

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png