Gazdaságfejlesztési fórum – kitörési pontokról egyeztettek

A gazdaságfejlesztéshez aktív párbeszédre van szükség, valamennyi érintett részvételével – ennek szellemében szervezett kamaránk Gazdaságfejlesztési Fórumot.

Gazdaságfejlesztési Fórumot szervezett kamaránk június 7-én, Mosonmagyaróváron, a PART Rendezvényházban. A fórumon a térség gazdasági fejlődését helyezték középpontba, a kerekasztal-beszélgetésen vett részt dr. Nagy István agrárminiszter, országgyűlési képviselő, Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Árvay István, Mosonmagyaróvár polgármestere és Pintér-Péntek Imre kamaraelnök Csalló Gábor térségi elnök moderálásával.

Elhangzott: a térség gazdasági ereje tudatos tervezéssel és összefogással megtartható, sőt növelhető, ez közös feladata és felelőssége a gazdaságot képviselő kamarának, a gazdaságpolitikának, oktatási intézményeknek, a civil szervezeteknek és minden érdekeltnek. 

A fórumról a Kisalföld június 9-ei számában így számolt be: 

Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara munkacsoportokban foglalkozik a gazdaságfejlesztéssel

Megfogalmazzák a térség kitörési pontjait

Munkaerő-utánpótlásról, Ausztria elszívó erejéről, a tömegközlekedésről és az utak állapotáról is szó esett azon a találkozón, melyet a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezett hétfőn délután a mosonmagyaróvári Part rendezvényházban a térség gazdaságfejlesztése témakörében. A megbeszélésen a vállalkozások mellett vezető politikusok is képviseltették magukat.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara azzal a céllal indította útjára a gazdaságfejlesztési projektjét, hogy a megye meghatározó gazdasági szereplői közös gondolkodás útján határozzák meg azokat a fejlesztési irányokat, melyek az elkövetkezendő időszak fejlesztési súlypontjait jelenthetik. Ezért a megye térségeiben munkacsoportokat állítottak fel a jövőben megvalósítandó fejlesztések összegyűjtésére, és tevékenységüknek köszönhetően rengeteg kitűnő ötlet került már fókuszba. Ahhoz, hogy a javaslatokból projektek születhessenek, további információk és egyeztetések is szükségesek. A nemrég átadott Part Rendezvényházba várták az érdeklődő vállalkozásokat, és politikai szereplők is képviseltették magukat: Nagy István agrárminiszter mellett Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke és Árvay István mosonmagyaróvári polgármester is.

Munkaerő itthon tartásáról

– Tíz békés év után egyszer hirtelen minden jónak vége szakadt a pandémia miatt. Az első ijedség után is menni kell előre, tenni kell. A közös munka három hónapja indult: mintegy kétszáz vállalkozó dolgozik azon, hogy megfogalmazzuk: mit gondolunk a jövőnkről, milyen kitörési pontokat látunk. Tennünk kell azért, hogy itthon tudjuk tartani a munkásokat, hogy ne kelljen rettegnünk, hogy lesz-e megfelelő mennyiségű és minőségű munkaerő, akikre számíthatunk – emelte ki Pintér-Péntek Imre, Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, aki szerint a mosonmagyaróvári térség logisztikailag jó helyen fekszik, vizei, jó termőföldje és turisztikai adottsága is van.

Idegenforgalmi stratégia

– Fontos, hogy minden területről érkezzenek javaslatok, és ezek eljussanak hozzánk, hogy hiteles információkat kapjunk – vette át a szót Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke, megjegyezve, hogy a nemzetközi kapcsolatok révén is tudnak segíteni a megye gazdasági szereplőinek a fejlődésükben.

Nagy István agrárminiszter arról beszélt, hogy nem csak Mosonmagyaróvár térségére, de Rábaközre, Csallóközre és Burgenlandra is hatással lehet a Hegyeshalom-Bezenye határában a Fakt Ag által tervezett beruházás kettő-öt éven belül, ami a szántóföldi zöldségek termesztését is fogja generálni. A térség országgyűlési képviselője a gazdaság fejlesztésével együtt látja a térség fejlődését, s szerinte egy idegenforgalmi stratégiára is szükség lesz. Továbbá korszerű szakemberlakásokra is, melyek a munkaerő megtartásához elengedhetetlenek.

A találkozón a tömegközlekedés kérdése is felmerült, melyről Árvay István polgármester azt mondta, hogy a helyi járatok üzemeltetésének kiadását jegyárbevétellel nem lehet fedezni, a vesztességeket az önkormányzatnak vagy az államnak kell megfizetnie. Ugyanakkor csak az utóbbi években kétezerrel nőtt a város gépjármű-állománya, családonként két-három személygépkocsit is használnak.

Átfogó munkaanyagon dolgoznak

– Rendezvényünkkel azt a célt tűztük ki, hogy a hat csoportban elindult munkához próbáljunk információkat gyűjteni az EU-s források tekintetében és a kormányzati lehetőségek, szándékok oldaláról is – foglalta össze a találkozó lényegét Csalló Gábor, a kamara Mosonmagyaróvár térség elnöke, aki szerint térségünkben is egy átfogó munkaanyagon dolgoznak. Ez a dokumentum lehet egyik fő pillére a kormány által meghirdetett Gazdaságfejlesztési Tervnek, melyhez a térség gazdasági és civil életének szereplői állítanak fel egy „kívánságlistát".

– A munkacsoportokban különböző érdeklődésű, korú és tapasztalattal rendelkezők vesznek részt, akik szabadidejük feláldozásával végzik ezt a munkát. Bíznak, bízunk abban, hogy egy ilyen, alulról jövő kezdeményezés keretén belül sok olyan javaslatot dolgozhatunk ki, amely a térségünk fejlődéséhez hozzá tud járulni. A javaslatok kidolgozása után az anyagokat a megyei kamara gyűjti össze a győri, mosonmagyaróvári és Fertő-rábaközi térségben, majd ezzel kapcsolódunk a kormány koncepciójához – fűzte hozzá még a térségi elnök.

 

A képen: Nagy István, Árvay István, Németh Zoltán, Pintér-Péntek Imre és Csalló Gábor. Fotó: Kerekes István

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png