Gazdasági Évnyitót tartottunk

A nagyszabású esemény idén nem csupán megyei, hanem regionális szintű volt, hiszen hat megye kilenc kamarája is vett részt rajta.

Feladatok, lehetőségek, víziók a gazdaságfejlesztés területén. Kedden tartotta hagyományos gazdasági évnyitóját a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, amelyen ezúttal az Északnyugat-magyarországi régió fejlesztési lehetőségeiről szóló gondolatoké volt a főszerep.

A rendezvény házigazdája, Pintér-Péntek Imre megyei kamarai elnök köszöntötte a vendégeket, a megyei önkormányzat, a kormányhivatal, az adóhatóságok és a vállalatok valamint a Széchenyi István egyetem vezetőit, az országgyűlési képviselőket, a kamarai tagokat, majd ezt követően a lehetőségekről és a tervekről beszélt előadásában. Dr. Navracsics Tibor, az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos a térségben tapasztalható gazdasági versenyről, míg Prof. Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az iparfejlesztés eddigi eredményeiről és jövőbeni irányairól adott áttekintést. A konferencia keretében a kamara, a Széchenyi egyetem, Győr város, valamint hat környező település megállapodást írt alá a győri térség gazdaságfejlesztési akciótervének megvalósításában történő együttműködésről.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitó konferenciájának fő témáit az Északnyugat-magyarországi régió gazdaságfejlesztési lehetőségei adták. A térséghez tartozó megyék – Fejér, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém, Zala – és a városi kamarák elnökeit, a megjelent önkéntes tagokat, a vállalkozások képviselőit valamint Navracsics Tibor kormánybiztost és Palkovics László minisztert Pintér-Péntek Imre, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke köszöntötte, aki ezt követően „Kamarai feladatok, lehetőségek, víziók a gazdaságfejlesztés területén”címmel tartott előadást. Pintér-Péntek Imre kiemelte: a megye gazdasági szeplőinek a foglalkoztatási problémák okozzák az egyik legtöbb gondot. Az itt működő cégek Béccsel, Pozsonnyal, Burgenlanddal versenyeznek, hogy itthon tartsák a dolgozóikat. Ma ez szinte lehetetlen feladat, ugyanis a magyar vállalkozások átlagosan a burgenlandi jövedelmeknek az 55 százalékát, a bécsieknek 28 százalékát, a szlovákiai pozsonyi régió béreinek 51 százalékát képesek fizetni. A hozzáadott érték, a hatékonyság növelése érdekében a megyei kamara Gazdaságfejlesztési projekt munkacsoportjai három kitörési pontot azonosítottak, melyek a logisztika, a turizmus és a járműipar további fejlesztése. Ez utóbbi területhez kapcsolódóan a kamara javaslatot tett egy tudásközpont létrehozására, mely a Széchenyi István Egyetemmel együttműködve technológiai transzfercentrumként és a duális képzés központjaként működne. A szigetközi ökoturizmus megteremtése érdekében látogatóközpont kialakítását javasolják, a logisztikai infrastruktúra bővítése érdekében pedig az út és vasúthálózat valamint a meglévő repülőterek bővítését tarják szükségesnek. A fejlesztés források elosztásánál a régiót éppen meglévő gazdasági ereje miatt gyakorta hátrébb sorolják, ám a megyei kamara elnöke emlékeztetett: „Ahhoz hogy egy szerelvény haladjon, adni kell üzemanyagot a mozdonynak is!”

Dr. Navracsics Tibor, az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos előadásában megerősítette: a régió gazdasági szereplői Burgenlanddal, Béccsel és Pozsonnyal versenyeznek, ezért speciális igényeik vannak az uniós és a hazai támogatásokat illetően. „Kevesebb szociálpolitika, több versenyképesség.” – fogalmazta meg szükséges finanszírozási irány filozófiáját a kormánybiztos. A gazdasági mutatókat összehasonlítva a külföldi versenytársakhoz képest Észak-Dunántúl lemaradása sok területen jelentős, ám például a foglalkoztatottak létszámarányát tekintve már megelőzzük osztrák szomszédainkat. Navracsics Tibor szerint van reális esély arra, hogy az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zónához tartozó vállalkozások felzárkózzanak burgenlandi társaik gazdasági teljesítményéhez.

Az előadást követően Molnár Albert Győr térségi elnök bemutatta azt a gazdaságfejlesztési projektet, melyet az elmúlt évben életre hívott kamarai munkacsoport dolgozott ki. A dokumentum azokat az elképzeléseket tartalmazza, melyek kitörési pontokat, további fejlődési lehetőségeket jelenthetnek a környék vállalkozásai számára. A konferencia keretében együttműködési megállapodást írt alá Győr, Tét, Pannonhalma, Gönyű, Győrújbarát, Kunsziget és Vámosszabadi polgármestere valamint Filep Bálint, a Széchenyi István Egyetem elnöke és Pintér-Péntek Imre, a kamara megyei elnöke.

Akkor most előzünk, vagy nem előzünk? – tette fel a kérdést prezentációjának alcímében Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, és rögtön hozzátette: a kormányzat és a minisztérium feladata, hogy biztosítsa azt a hátteret, amely alkalmassá teszi a gazdaságot az előzésre, és amint az adatok mutatatják, az elmúlt mintegy tíz évben jelentős lépések történtek ebben az irányban. A teljesítményt jellemző mutatók közül kiemelte a 2021-es, 7,1 százalékos gazdasági növekedés tényét és magyar ipar dinamikusan fejlődését 2010 óta. A beruházások tekintetében a kontinens dobogósai közé tartozunk, és a kisvállalkozások termelékenysége is többszöröse az uniós átlagnak. A minisztérium azonosította azokat a technológiákat, melyek a következő tíz évben meghatározó szerephez jutnak, s amelyet magyarországi fejlesztését ösztönözni kívánják. „A következő uniós pénzügyi ciklusban az első számú cél a gazdaság fejlesztése” – mondta a tárcavezető. Így az összes rendelkezésre álló EU-s támogatás mintegy 25 százalékát szeretnék erre fordítani, ami több mint 2100 milliárd forint forrás biztosítását jelenti. „Összességében tehát a magyar gazdaság alkalmas az előzésre.” – vonta le a konzekvenciát Palkovics László miniszter. 

kisalfold.hu

Az eseményről készült híradós összefoglalókat ITT és ITT tekinthetik meg!

A konferencia előadásait az alábbi linkekre kattintva olvashatják!

Pintér-Péntek Imre GYMSM KIK elnök előadása »»» ITT,

Molnár Albert GYMSM KIK Győri Térség elnök előadása »»» ITT,

Prof. Dr. Palkovics László innováicóért és technológiáért felelős miniszter előadása »»» ITT,

Dr. Navracsics Tibor kormánybiztos előadása »»» ITT, érhető el.

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png