Gazdasági Havi Tájékoztató – 2022. augusztus

350 cégvezető véleménye cégük üzleti helyzetéről és kilátásairól.

Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) negyedéves vállalati konjunktúrafelmérésében 350 cégvezető véleményét kérdeztük cégük üzleti helyzetéről és kilátásairól.

A 2022. júliusi adatfelvétel eredményei szerint 2022 áprilisához képest a Negyedéves Konjunktúramutató +36-ról +22 pontra csökkent. A 2010-ben megkezdett felmérés történetében a mutató kizárólag 2020 áprilisában és júliusában került negatív tartományba, 2020 októberében azonban ismét pozitív tartományba esett, és az emelkedés – csökkenő ütemben – 2021 folyamán is folytatódott. A 2022. januári kisebb visszaesést lényegében korrigálta az áprilisi növekedés, a Negyedéves Konjunktúramutató júliusi értéke azonban jelentős csökkenést mutat és a 2021. januári–áprilisi szint között helyezkedik el, amikor a koronavírus-járvány második és harmadik hulláma miatt jelentős korlátozások voltak érvényben.

A GVI konjunktúravizsgálatának célja a vállalatvezetők aktuális, rövid távú üzleti várakozásainak feltérképezése, amely a vállalkozók számára az adatfelvétel idején rendelkezésre álló információkra, szubjektív helyzetértékelésükre támaszkodik. A Negyedéves Bizonytalansági Mutató értéke 2022. júliusban 41 pontos szinten áll, áprilishoz képest nyolc pontos növekedés tapasztalható. Ez arra utal, hogy a hazai vállalkozások helyzetértékelése ismét lényegesen bizonytalanabb, sokszínűbb, ugyanakkor a 2020. áprilisi, kiugró mértékű bizonytalanságot tükröző eredményhez képest egységesebb. A Bizonytalansági Mutató mostani értéke a 2020. júliusi és októberi adat mellett a járványt megelőző időszak folyamán tapasztalt értékek közül a 2015. áprilisinak (40 pont) feleltethető meg. A Negyedéves Konjunktúramutató értéke a feldolgozóipari vállalkozások esetében a legmagasabb (+25 pont), a szolgáltatások területén +23, a kereskedelmi cégek körében +17 pont, míg az építőiparban tevékenykedő cégek körében (-4 ponttal) a legalacsonyabb. Az előző negyedévhez képest az építőipari cégek esetében 21, a szolgáltató cégek körében 15, a feldolgozóipari cégek esetében 13, a kereskedelmi cégek körében pedig 12 ponttal csökkent a Konjunktúramutató értéke.

A 2022. augusztusi Gazdasági Havi Tájékoztató megtekinthető magyar és angol nyelven is a linkekre kattintva. 

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png