Gazdasági Havi Tájékoztató – 2022. június

A vállalkozások négyötöde árat fog emelni a közeljövőben – derül ki az MKIK GVI elemzéséből, amely 2227 cég részvételével készült. 

Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) elemzésében a hazai vállalkozásoknak a belföldi- és exportárakkal kapcsolatos terveit vizsgálta, melyhez a GVI 2227 cég részvételével lezajlott, 2022. áprilisi féléves vállalati konjunktúrakutatásának eredményeit használta fel.

2022 áprilisában a vállalkozások 78 százaléka vélte úgy, hogy a következő félévben nőni fognak a belföldi értékesítési áraik, 4 százalékponttal többen, mint 2021. októberben és 18 százalékponttal többen, mint egy évvel korábban. 2005 óta egyetlen alkalommal sem számoltak ilyen magas arányban áremeléssel a válaszadók, valamint inflációt meghaladó emelkedést is most prognosztizáltak a legtöbben (25%). Az inflációt is meghaladó áremeléssel számoló válaszadók fele 10–15 százalékos emelést jelölt meg, több mint negyedük (28%) pedig 16–20 százalékosat. Az építőiparban (69 százalék) és a kereskedelemben (75 százalék) kiemelkedően magas azon cégek aránya, amelyek legalább az inflációval azonos mértékű növekedésre számítanak, de közel harmaduk még azt is meghaladó áremelést tervez. Ágazatonként vizsgálva az áremelés várható mértékét, az csak az építőiparban tér el jelentősen az átlagtól: ebben az iparágban a cégek csaknem 40 százaléka 16–20 százalékos emelést jelzett előre.

Bővebben olvashatnak a belföldi és a külföldi értékesítési árak következő félévben várható változásáról a 2022. júniusi Gazdasági Havi Tájékoztatóban.
A tájékoztató elérhető magyar és angol nyelven is a linkekre kattintva. 

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök