Gyármentő garancia- és hitelprogramot hirdettek

200 milliárd forintos keretösszegű garancia- és hitelprogram indul, amely 2023. január 1-jétől lesz elérhető a nagy-és középvállalkozások számára. 

A korábban már bejelentett Gyármentő programon túl egy 200 milliárd forintos keretösszegű garancia- és hitelprogram indításáról döntött a kormány. A két részből álló program január 1-jétől lesz elérhető a nagy- és középvállalkozások számára.
A program két részből tevődik össze. Egyrészt a Magyar Fejlesztési Bank Zrt (MFB) 100 milliárd forint keretösszegű gyármentő likviditási garanciaprogramot indít, melyben az MFB állami kezességet és garanciát vállal a forgóeszközhitelekre, a folyószámlahitelekre és a működést finanszírozó hitelekre. Emellett az Eximbank Zrt. 100 milliárd forint keretösszegű gyármentő beruházási hitelprogramja lesz elérhető. Az Eximbank államilag támogatott, kedvezményes és futamidő végéig fix kamatozású beruházási hiteleket nyújt a hazai termelő közép-és nagyvállalatok energiahatékonysági és megújuló energiatermelő beruházásaihoz. Ez a hitel kiegészítést jelent a már meghirdetett Gyármentő program vissza nem térítendő támogatására. Forint hitelek esetén a kamat maximális mértéke 5 százalék, euró alapú hitel esetében 3,5 százalék lehet.
Amennyiben a regisztrált vállalkozások megfelelnek a hitelprogram feltételeinek, akkor olyan vállalkozások is pályázhatnak, akik vissza nem térítendő támogatásra nem jogosultak.
Az elérhető maximális hitelösszeg meghaladhatja a 2 milliárd forintot. 

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png