Hat intézkedést jelentettek be a gazdasági élet újraindításáért

A gazdasági élet újraindításáért felelős operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján 6 intézkedést és 5 új Széchenyi-kártya konstrukciót jelentettek be.

Közös sajtótéjékoztatót tartott a gazdaság újraindítása érdekében hozott intézkedések kapcsán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, az újraindításért felelős operatív törzs vezetője és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke július 2-án, pénteken.

A sajtótájékoztatón elhangzott: 6 javaslatot tett le az operatív törzs a kormány asztalára, amelyeket már el is fogadtak.
A 6 javaslat a következő:

  • Az eddigi 5 megyéhez képest újabb 2 megyében (Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok megye) biztosít a kormány vissza nem térítendő készpénztámogatást 5 millió eurós alsó beruházási határtól egyedi kormánydöntések alapján.
  • A „magyar gazdasági dimenzióváltásának” felgyorsítása érdekében növelik a kutatás-fejlesztésre alapuló gazdasági tevékenység arányát. Ezért az ilyen beruházásoknál csökkentik azt az összeghatárt, amitől kezdve az állam hozzáadhat készpénztámogatást a projekthez, az eddigi 3 millió eurós szint helyett most már 1 millió eurós beruházástól lehet pénzt igényelni. A munkahelyteremtési elvárást is ugyanilyen arányban vették lejjebb, 30 fő helyett most már 10 fő is elég.
  • A következő pont az exportáló magyar vállalatok támogatása, ennek keretében az Eximbankról szóló jogszabály változik. Bevezetnek egy olyan exporthitelt, amelyet eddig csak néhány európai eximbank nyújtott, egy rugalmas, erős pénzügyi garanciákat nyújtó konstrukciót.
  • Annak érdekében, hogy könnyebb legyen otthonról dolgoznia a munkavállalóknak, módosították a távmunka szabályozását: a bürokratikus akadályok elhárultak, csökkentek a munkáltatói kötelezettségek.
  • Eddig a külföldön szakképesítést szerzett munkavállalók itthon csak magyarul tehették le az OKJ-s vizsgájukat – mostantól az, akinek nem magyar az anyanyelve, leteheti tolmáccsal, így új, szakképzett munkaerőt nyerhetünk külföldről.
  • Az újraindításhoz elengedhetetlenek a nagy állami beruházások is – hangsúlyozta Szijjártó Péter. 17 infrastrukturális beruházás végrehajtásáról vagy felgyorsításáról döntött a kormány. Gödön, Iváncsán, Debrecenben, Komáromban elektromos autók gyártáshoz kapcsolódó fejlesztések indulnak, fejlesztik a kaposvári ipari parkot és Szikszó infrastruktúráját. Kazincbarcikán a legnagyobb vegyipari vállalat igényeihez légiközlekedési fejlesztések kezdődnek, ahogyan Győrben is, Budapesten pedig a Bosch igényeihez alkalmazkodva fejlesztenek. Zalaegerszegen tervezik a régió egyik legnagyobb intermodális csomópontjának megépítését, a Tatabánya-Tata-Oroszlány ipari parki háromszög fejlesztésre kerül. Továbbá beruházások indulnak Jászfényszaru, Eger, Litér körzetében, Bükk és Jánossomorja pedig új utakat kap.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke ismertette, hogy elindítanak öt új Széchenyi kártya konstrukciót (Széchenyi Go), amelyek alapvetően a kkv-szektort célozzák, nekik akarnak hitelt nyújtani. Azzal számolnak, hogy 40-50 ezer vállalkozás is részt vehet a programban, az első két évben nem kell törleszteni, és a legtöbb konstrukció ingatlanfedezet nélkül is működik. A programok közt lesz likviditási, beruházási hitel, folyószámlahitel, turisztikai kártya és agrárhitel.

 

Forrás: www.telex.hu

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png