Hatásosak a Rába válságkezelő intézkedései

A RÁBA csoport az elmúlt évtized legmagasabb árbevételét érte el – olvasható a Rába Nyrt. sajtóközleményében. 

A Rába Nyrt. sajtóközleménye

A RÁBA Nyrt. 30,0 milliárd forint konszolidált árbevétellel zárta 2022 első hat hónapját, amely 27 százalékos növekedésnek felel meg az egy évvel korábbi bázisidőszakhoz képest. Az energia krízis miatt veszteséges első negyedév után, a második negyedévben sikerült újra jelentős üzemi nyereséget elérnie a győri vállalatnak, mely a megnövekedett gyártási költségek vevők felé történő érvényesítésén túl, a gyártási tevékenység rugalmassága növelésének, a hatékonyság konzekvens javításának, valamint a következetesen végrehajtott szigorú költséggazdálkodásnak köszönhető. A társaság összességében 750 millió forintos üzemi eredménnyel zárta az év első felét.

A Rába csoport rugalmasan reagálva a piaci aktivitás adta pozitív lehetőségekre az elmúlt évtized legmagasabb árbevételét érte el mind az első félév, mind a második negyedév tekintetében. 2022 második negyedévében minden üzletág figyelemre méltó, 30 százalék feletti forgalom bővülést ért el, melynek köszönhetően a csoportszintű forgalom 36 százalékos növekedéssel 16,7 milliárd forintot ért el. A Rába vállalatcsoport stratégiai piacaira általánosságban továbbra is az aktív kereslet volt jellemző. A fő haszongépjármű piacokon élénkebb érdeklődést mutattak a vevők, míg az ellátási lánc zavarokra érzékenyebben reagáló személyautógyártásban komoly visszaesés volt megfigyelhető. Az inflációs nyomás rekord mértékben befolyásolta a járműipar szereplőinek gazdagsági tevékenységét: az energia és az acél beszerzési árak korábban elképzelhetetlen szinteket értek el. A társaság a vevői igények figyelembevétele és rugalmas kiszolgálása mellett nagyfokú erőfeszítéseket tett az energiaár növekedésből származó többlet költségek áthárítására, elősegítve ezzel a profit termelő képesség megőrzését. 2022 második negyedévében az üzemi eredmény meghaladta az 1,2 milliárd forintos szintet, mellyel az első féléves csoportszintű üzemi eredmény 750 millió forintot ért el.

A rendkívüli kihívásokkal teli gazdasági környezetben stabil készpénztermelési képességgel a Rába csoport 2022 első féléves EBITDA szintű eredménye megközelítette a 2,0 milliárd forintot. Az egy részvényre jutó saját tőke értéke 1 553 Ft/részvény szintet ért el.

„A gazdasági szereplők számára az elmúlt időszak egymásra halmozódó kihívásai egyre feszültebb légkört teremtenek. Mindenki számára egyértelművé vált, hogy hosszabb távon kell berendezkednünk és alkalmazkodnunk az olyan nehézségekhez, mint az európai energiaár krízis, az ellátási zavarok vagy az elhúzódó háború. Ebben a rendkívül bizonytalan helyzetben jelentős erőfeszítéseket tettünk és teszünk, hogy rugalmasan alkalmazkodjunk a kihívásokhoz. Továbbra is magabiztosan kitartunk az év elején kitűzött fő célunk, a Rába működési stabilitásának megőrzése mellett. Továbbra is szigorú költség kontrollt tartunk fenn, konzekvensen folytatjuk a gyártási tevékenység megújítását, valamint nagy erőket invesztálunk az energia költségekből származó plusz terhek áthárítására, melyek a III. negyedévben is tovább növekednek.” – mondta Hetzmann Béla, a RÁBA Járműipari Holding Nyrt. elnök-vezérigazgatója.

 

A RÁBA Nyrt. sajtóközleménye elérhető magyar és angol nyelven is. 

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png