Hétfőtől a rendőrség bezárathat éttermet, boltot – 10.30.

Hétfőtől ha kell, "erőből" tartatják be a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos előírásokat.

 

 

 

Hétfőtől új világ kezdődik a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos előírások betartásának ellenőrzésében, és ha azt tapasztalják, hogy az érintettek nem tartják be a szabályokat, "erőből kell ezeket betartatnunk" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A maszkviselést be kell tartani!

A védekezés közös felelősség, a maszkot hordani kell, ez a kulcs, mert aki nem hordja és nem tartja be az előírásokat, az felelőtlen, mások egészségével is játszik - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő.
Hétfőtől büntetni kell azokat, akik nem tartják be a szabályokat. Így hétfőtől joga van a rendőrségnek éttermeket, boltokat bezárni, joga van, hogy javaslatot tegyen, és bezárja a sport- és kulturális rendezvényeket - jelezte Orbán Viktor, megjegyezve: "felszálló ágban vagyunk", a számok továbbra sem lesznek kedvezőek.
Kiemelte ugyanakkor, hogy Magyarországon, több más országgal összevetve, most sem rossz a helyzet az állampolgári fegyelmezettség szempontjából, de a helyzet súlyosabb lesz, többre van szükség.

A meghozott szabályok betartatása az elsődleges

Beszámolt az Európai Tanács csütörtöki videotanácskozásáról is, úgy fogalmazva: Magyarországon "a helyzet még istenes", sok nyugat-európai országban sokkal rosszabb a helyzet.
Az állam- és kormányfők tanácskozásán kísérletet tettek a védekezés összehangolására egyebek mellett érdemi információcserével, a határátlépési rendszer összehangolásával, de utóbbi egyelőre nem nagyon megy, mert van, aki elnézőbb, a magyarok viszont szigorúbbak - közölte, hozzáfűzve: a különböző országokban végzett tesztek elfogadásához sem igazán "fűlik a fogunk".
Orbán Viktor az intézkedések szigorításával kapcsolatban arra mutatott rá, hogy vannak, akik nagyon szigorú lépéseket tesznek, a helyzet mégis folyamatosan romlik.
Ezért az ő álláspontja az, hogy "üssünk le néhány szabályt", és azokat tartsuk be. "Nem a szabályok számának szaporítása, hanem a már meghozott szabályok betartatásában látom a helyzet kulcsát" - mondta.

A gazdaság  vissza tér majd a korábbi vágányra

A kormányfő arról is beszélt, most van ugyan egy gazdasági visszaesés, de ő látja, hogyan tér majd vissza a gazdaság a korábbi vágányára. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy mivel a normális életben mindennek az alapja a család, támogatni kell őket.

Koronavírus elleni vakcina  - oltási terv készül

A miniszterelnök közölte azt is: december végén, január elején várható, hogy a koronavírus elleni első adag vakcina megérkezik Magyarországra, így a krónikus betegeket, a legveszélyeztetettebb időseket január környékén be lehet oltani. Nagy tömegben pedig valószínűleg áprilisban érkezik meg az oltóanyag - mondta a kormányfő. Hozzátette: az operatív törzset egy átoltási terv elkészítésére utasította, és a kínai, valamint az orosz vakcinák ügyében is tárgyalásokat folytatnak, így könnyen lehet, hogy tavasszal 2-3 fajta vakcina is lesz Magyarországon.
Nagy valószínűséggel áprilistól "mindannyian meg fogunk szabadulni" a járványtól, és akkor győzelmet hirdethetünk ellene - mondta Orbán Viktor.

 

Forrás: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/orban-hetfotol-uj-vilag-erobol-betartatjuk-szabalyokat

2020. október 30.

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png