Aktuális támogatási konstrukciók

A támogatás 25 év alatti álláskeresők esetében az Ifjúsági Garancia a Közép-magyarországi régióban, 25 év felettiek esetében pedig az Út a munkaerőpiacra elnevezésű kiemelt projekt keretében érhető el.

A munkáltatók, gazdálkodó szervezetek az alábbi támogatási konstrukciókat érhetik el. A támogatás forrása 25 év alatti álláskeresők esetében a VEKOP-8.2.1-15-2015-00001 azonosítószámú, Ifjúsági Garancia a Közép-magyarországi régióban elnevezésű kiemelt projekt, 25 év feletti álláskeresők esetében pedig a VEKOP-8.1.1-15-2015-00001 azonosítószámú, Út a munkaerőpiacra elnevezésű kiemelt projekt.

  • Vállalkozások munkaerő támogatása

Ennek a vissza nem térítendő támogatásnak a célcsoportja 2021. június 1-jétől bővítésre került, így a támogatás az alacsony iskolai végzettségű álláskeresők mellett a legalább egy hónapja nyilvántartott álláskeresők munkaviszony keretében történő foglalkoztatása esetén is igénybe vehető.

  • Munkatapasztalat-szerzést elősegítő támogatás alacsony iskolázottságú álláskeresők foglalkoztatásához

A Munkatapasztalat-szerzést elősegítő támogatás 2021. szeptember 15. napjától érhető el a projektből finanszírozva, amely támogatás keretében kizárólag alacsony iskolai végzettségű álláskereső munkaviszonyban történő foglalkoztatása támogatható, valamint a munkáltató vállalja továbbá, hogy elősegíti a munkavállaló támogatás nélküli képzését.

  • Munkatapasztalat-szerzést elősegítő támogatás fiatal szakképzett álláskeresők foglalkoztatásához

A fiatal szakképzettek munkatapasztalat-szerzését elősegítő támogatás 2021. november 1-jétől igényelhető. E támogatással csak a fiatal szakképzettek, azaz a 30. életévet be nem töltött és utolsó szakképzettségét 2011. év óta megszerzett (tehát abban az évben vagy azóta, iskolarendszerben vagy felnőttképzésben, szakképesítést, szakképzettséget vagy felsőfokú végzettséget szerzett) nyilvántartott álláskeresők foglalkoztatása támogatható, amennyiben – nem feltétlenül utolsóként szerzett – szakképesítésének/szakképzettségének, vagy felsőfokú végzettségének megfelelő foglalkoztatására kerül sor a munkáltatónál.

  • Hátrányos helyzetűek munkatapasztalat-szerzést elősegítő támogatása

A munkaadók a munkaerőpiaci programban az állami foglalkoztatási szervként eljáró járási (fővárosi kerületi) hivatalhoz benyújtott kérelem alapján kaphatnak támogatást, ha az alábbi hátrányos helyzetű, nyilvántartott álláskeresőt foglalkoztatnak munkaviszony keretében teljes munkaidőben, vagy legalább a napi 4 órát elérő részmunkaidőben:

-        a 25-30 év közötti pályakezdő álláskeresők közül azok, akik a szakképzett fiatalok munkatapasztalat-szerzési támogatása feltételeinek nem felelnek meg,

-        azok a nyilvántartott álláskeresők, akik a megelőző 12 hónapon belül csecsemőgondozási díjban, örökbefogadói díjban részesültek; illetve gyermekgondozást segítő ellátásban, gyermekgondozási díjban, gyermeknevelési támogatásban, ápolási díjban, gyermekek otthongondozási díjában részesültek, vagy részesülnek,

-        a tartósan (legalább 6 hónapja, folyamatosan) nyilvántartott álláskeresők,

-        az 50 év feletti, nyilvántartott álláskeresők,

-        a közfoglalkoztatásból a versenyszférába visszavezethető (a közfoglalkoztatásból 30 napnál nem régebben kilépett) nyilvántartott álláskeresők.

A támogatásokkal kapcsolatos további részletes információk a

www.munka.hu
http://fovaros.munka.hu/engine.aspx?page=budapest_programok_EU_vekop811
http://fovaros.munka.hu/engine.aspx?page=budapest_europaiuniosprogramok_vekop oldalakon találhatóak, ahol a támogatás igénylésével kapcsolatos hatályos dokumentumok elérhetőek, valamint letölthetőek.

A Budapest Főváros Kormányhivatala Foglalkoztatási Főosztály 2022.01.20-i hírlevelét ITT olvashatják.

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png