III. Nyárzáró Vidéki Gasztroprogram és Csipketalálkozó

A kétnapos kulturális és gasztronómiai rendezvényt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Pintér-Péntek Imre nyitotta meg.

Az idei, immár harmadik alkalommal megrendezett Nyárzáró Vidéki Gasztroprogram és Csipketalálkozó több szempontból is különlegesnek bizonyult. Az augusztus 26-i rendezvény helyszínéül szolgáló, alig 380 főt számláló, festői szépségű Hövej éppen idén került fel a Hungarikumok térképére. A höveji csipke, mint Győr-Moson-Sopron vármegye első megyerikuma, az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség részese,Kiemelkedő Nemzeti Értéknek" számít, amely Nagy István agrárminiszter 2023. április 18-án tett bejelentése alapján bekerült a Hungarikumok gyűjteményébe.
A Fertő-Rábaközi Térség első Hungarikuma és a harmadik alkalommal megrendezett Nyárzáró Vidéki Gasztroprogram és Csipketalálkozó harmóniája, kézműves kiállítóinak, csipkekészítő és alkotó közösségeinek, főzőcsapatainak, valamint gazdag programkínálatának köszönhetően kiemelkedő kulturális és gasztronómiai értéket közvetítő rendezvénynek bizonyult.

A kétnapos nyárzáró fesztivál a höveji Csipke Múzeumban bemutatott "Mintakincsünk" kiállítással vette kezdetét, melynek keretein belül kamaránk elnöke, Pintér-Péntek Imre nyitotta meg a rendezvényt. A folytatásban népköltészeti és kulturális előadások következtek, majd egy fergeteges bál zárta a nyitónapot.
A második nap a főzőcsapatok versenyével indult, főétel és sütemény kategóriákban. A négy órás sütés-főzést követően szakmai zsűri értékelt, majd ünnepélyes díjátadó következett, melyen köszöntő beszédet mondott Vargáné Molnár Zsuzsanna, Hövej község polgármestere, Gyopáros Alpár, a térség országgyűlési képviselője, valamint dr. Pető Péter, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Értéktár Bizottság elnöke. Ezt követően a főzőverseny eredményhirdetése következett. A III. Nyárzáró Vidéki Gasztroprogram és Csipketalálkozó legjobb főzőcsapatának a Nyárligeti Ivásznik főzőcsapat minősült, melynek díját idén is kamaránk Fertő-Rábaközi Térsége ajánlotta fel. A díjat átadta Csapó Péter térségi elnök és Erdős Vilmos térségi irodavezető.
A nap hátralévő részében hagyományőrző egyesületek színpadi produkciói és különleges ének-zene előadások váltották egymást.

A rendezvény elérte célját, ami nem más, mint megőrizni és továbbvinni a település és a höveji csipke jó hírnevét. A III. Nyárzáró Vidéki Gasztroprogram és Csipketalálkozó hozzáadott értékeinek összetétele komoly kulturális és gasztronómiai értéket közvetítő szerepet töltött be térségi és országos szinten egyaránt.

Gratulálunk a szervezőknek!

Képgaléria a beszámoló végén!
Fotók: Németh T. Ferenc


Kapcsolat:
GYMSM KIK Fertő-Rábaközi Térség
9330 Kapuvár, Győri út 2.
Erdős Vilmos »»»
térségi irodavezető
Tel.: +36 96 779-889; +36 20 363-2729
E-mail: erdos.vilmos##kukac##gymsmkik.hu


 

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png