Indul a duális képzőhelyek önértékelési időszaka

A duális képzőhelyeknek évente mérniük kell önértékeléssel minőségirányítási és folyamatszabályozási tevékenységük hatékonyságát.

 

A szakképzési törvény előírásaként a duális képzőhelyeknek – a szakképző intézményekkel összhangban – 2022. augusztus 31-éig kellett kialakítaniuk a saját minőségirányítási rendszerüket, amelynek egyik lehetséges útja a Kamarai Minőségi Szempontrendszernek (KAMSZER) való megfelelés. Ennek segítségével vállalatspecifikusan kialakíthatóvá vált a duális képzőhelyek minőségirányítási és folyamatszabályozási tevékenysége, amelynek hatékonyságát évente önértékeléssel szükséges mérniük a vállalkozásoknak.
A jogszabály alapján a duális képzőhelyek kötelezettsége, hogy a képzésük minőségét legalább a kamarai szempontrendszer követésével biztosítsák. A kamara által kialakított minőségi szempontrendszer elősegíti, hogy minden duális képzőhely megtalálja a maga minőségfogalmát és minőségcélját a hazai szakképzés minőségének növelése érdekében. A kamara fontosnak tartja, hogy a duális képzőhelyeken felelősségérzet alakuljon ki a tanulókért és az oktatókért, a saját munkáért, illetve kerüljön megfogalmazásra egyfajta minőségi elvárás, vagy annak igénye a duális képzőhely vezetői gondolkodásában.

Az új szakképzési rendszerben a duális képzőhelyek nyilvántartásba vételéhez 2022. augusztus 31.-ig KAMSZER alapján elkészített minőségirányítási szabályzatok felülvizsgálatának időszaka már elkezdődött, ezért felhívjuk a duális képzőhelyek figyelmét arra, hogy ha a szakképzési folyamatszabályozásuk 2022. januárban, vagy azt megelőzően készült, minőségirányítási rendszerük önértékelését jogszabályi előírás elvégezni.

Az éves önértékeléssel kapcsolatos kérdéseikkel kérjük, forduljanak a GYMSM KIK duális tanácsadói hálózatának munkatársaihoz a 96/520-215 -ös telefonszámon.

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png