Intézkedések a magyar gazdaság és a munkahelyek védelme érdekében

Fontos, hogy a járvány elmúltával a kényszerűen lelassult gazdaság a lehető leghamarabb talpra tudjon állni.


A koronavírus-járvány elleni küzdelemben az életek védelme mellett arra is gondolni kell, hogy a járvány elmúltával a kényszerűen lelassult gazdaság a lehető leghamarabb talpra tudjon állni. Ezért a kormány az egészségügyi védekezéssel párhuzamosan újabb és újabb gazdaságvédelmi intézkedéseket hoz, amelyek a családokat, a vállalkozásokat és a munkahelyeket igyekszik megóvni a következő időszakban.

A magyar kormány elmúlt tíz évének az egyik legfontosabb eredménye, hogy Magyarország gazdasági fordulatot hajott végre, tartós növekedési pályára állt és az uniós átlag fölött teljesít a magyar gazdaság, és ezzel reményt, lehetőséget és biztos jövőt adott a családoknak, a fiataloknak, a vállalkozásoknak. 

2010 óta  harmadára csökkent a munkanélküliség  és  több mint 800 ezer  többen dolgoznak,  tartósan alacsony költségvetési hiány,  csökkenő pályára állt államadósság, nőnek a bérek és fogyasztás, az egyre több fejlesztés és beruházás  is mind azt jelzi, hogy Magyarország egyre jobban teljesít. Az Európai Unió azon kevés tagállama közé tartozunk, amely az elmúlt évek recessziója ellenére nagyütemű gazdasági növekedésre volt képes.

A mostani helyzetben fontos cél, hogy ezeket a gazdasági eredményeket megőrizzük, de azt is látnunk kell, hogy ez az évtizednyi munka jó alapot ad ahhoz, hogy a járvány okozta válságot is le tudjuk gyűrni és talpra tudjunk állni. Ennek érdekében a kormány több  rendkívüli gazdaságvédelmi  intézkedést jelentett be a március 11-én életbe lépett veszélyhelyzet bejelentése óta, emellett megkezdődött az idei költségvetés hozzáigazítása a vírus elleni védekezéshez.

Az eddig bejelentett gazdaságvédelmi intézkedések:

 • A magánszemélyek és vállalkozások 2020. március 18-ig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztjük: a 2020. december 31-ig tartó, de kormányrendelettől függően módosulható fizetési moratórium vonatkozik minden hitel-, kölcsön- és pénzügyi lízingszerződésre. 2021. január 1-jétől a korábban felvett hitel eredeti törlesztőrészletének nagysága nem növekedhet.
 • A gyed, gyes, gyet ellátásokat meghosszabbítjuk a veszélyhelyzet idejére.
 • Több mint 81 ezer kisvállalkozó kap mentességet június végéig a kisadózó vállalkozások tételes adója, a kata megfizetése alól.
 • A kormány haladékot ad a kisvállalkozások március 1-je előtti kata-tartozására.
 • 11 szakmában, főként a turizmusban, a vendéglátásban és a médiaszolgáltatásban működő cégeknek nem kell járulékot fizetniük, és dolgozóik is kedvezményesen adózhatnak, csak a 4 százalékos természetbeni egészségbiztosítási járulékot kell fizetniük.
 • A végrehajtásokat felfüggesztjük, a fennálló adótartozásokat elég lesz a veszélyhelyzet lejárta után befizetni;
 • 15 ezer forintra nő a bankkártyás érintéses fizetés határa, ez is a járvány lassítását szolgálja

 • A turisztikai, a vendéglátóipari, a szórakoztatóipari, a szerencsejáték, a filmipari, az előadóművész, a rendezvényszervező és a sportszolgáltatást nyújtó ágazatokban a munkáltató 2020. március, április, május és június hónapokra mentesül a munkabér utáni közterhek megfizetése alól.
 • A munkavállaló munkabérét terhelő járulékok közül kizárólag a természetbeni egészségbiztosítási járulékfizetési kötelezettséget kell teljesíteni, annak havi mértéke nem haladhatja meg az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összegét, a 7710 forintot.
 • A turizmusfejlesztési hozzájárulás megfizetésére kötelezetteknek a 2020. március 1-től 2020. június 30. napjáig terjedő időszakra nem kell turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetni, tehát bevallani és megállapítani sem kell.
 • A munkavállalási szabályok rugalmasabbá váltak.

forrás: www.koronavirus.gov.hu

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png