Izgalmas felmérés készült a Rábaközi Szakmabörzén

Kamaránk Fertő-Rábaközi Térségének rendezésében közel 1000 továbbtanulás előtt álló diák találkozhatott több mint 30 rábaközi vállalkozás vezetőjével, munkatársával.

A rendezvényen az fws online Kft. felmérte a diákok továbbtanulási szándékait, médiafogyasztási és olvasási szokásait. Mit mutatnak a számok? Mint arról korábban kamaránk (ITT) és a Kisalföld szerkesztősége (ITT) is beszámolt, sikeres, hagyományteremtő szakmai eseményt valósított meg a kapuvári térségi iroda. A rendezvényen a Fertőszentmiklóson működő fws online Kft. szoftverfejlesztő vállalkozás a diákoktól rövid kérdőívben kért információkat.

Azon kívül, hogy szívesen beszélgettünk informatikáról a résztvevőkkel, kíváncsiak voltunk, vajon mivel töltik a szabadidejüket, mennyit olvasnak, illetve milyen közösségi médiát fogyasztanak. - Számolt be Fekete Attila, ügyvezető.
Számomra egyértelmű pozitív csalódás volt, hogy a diákokkal nagyon tartalmasan lehetett beszélgetni és izgalmas kérdéseket tudtunk megválaszolni. - Értékelte a cégvezető.

A Rábaközből kilátogató diákok 73%-a megyében szeretne továbbtanulni, 24% az ország egyéb területeire, míg 3% már a középiskola terén is külföldben gondolkodik.
25%-a a kitöltőknek informatikát tanulna legszívesebben, mely nagyjából hasonló érték az általános gimnáziumot választók körével.
Ipar, mezőgazdaság fej-fej mellett 12% körüli értéket kaptak, míg 10%-ot a természettudományok és a művészet ért el. Csupán 5% képzeli a jövőt kereskedelemben, de turisztikában csak 1%.
Meglepő módon a videós tartalmak megtekintésével annyi időt töltenek a fiatalok, mint számítógépes játékokkal, csupán 10%-ot jelöltek meg közösségi média böngészésével.
A diákok 40% már most kijelentette, hogy később szívesen dolgozna informatikai vállalkozás munkavállalójaként, ugyanennyien jeleztek kategorikus nemet, míg 20% nem tudott állástfoglalni.
A közösségi média kategóriában a youtube-ot is megelőzte már a tik-tok, szám szerint 10%-kal (41%-32%), 14%-nál az Instagram a favorit, míg a facebook (1%) csak utolsóként zárja a sort, köszönhetően annak, hogy a számítógépes játékokkal befutott Twitch szolgáltató is megelőzte 9%-kal.

Személy szerint nagyon kíváncsi voltam az olvasási szokásokra, mert ilyen korban én egyáltalán nem szerettem olvasni, azonban azóta amit csak tudok, megteszek annak érdekében, hogy szeressenek olvasni a tanulók szabadidejükben. - Mondta el Fekete Attila. Örültem, hogy a kérdőívet kitöltők jelentős része (42%) olvas a kötelezőkön kívül is, de 21%-os jelölte, hogy ugyan nagyon ritkán, de olvas egy-egy könyvet önszorgalomból. 18% jelölte, hogy nem olvas a kötelezőkön túl, ugyanennyien választották azt, hogy inkább videókat nézegetnek olvasás helyett is.

Összességében hasznos információkat tudhattunk meg és bízom benne, hogy a rendezvénnyel a továbbiakban is tudjuk segíteni a továbbtanulni vágyók választását a térségi vállalkozások bevonásával. - Összegezte a rendezvényt és hosszú távú célját Csapó Péter, térségi elnök.

A rendezvényen közreműködő cégek, egyesületek és intézmények listáját ITT tekintheti meg.
A Rábaközi Televízió (Molnár Kft.) felvétele ITT, a Rábaközi Művelődési Központ által készített pedig ITT érhető el!
Fotók: Németh Ferenc


Fertő-Rábaközi Térség irodái:

9330 Kapuvár, Győri út 2.
Erdős Vilmos >>
Tel.: +36 96 779-889; +36 20 363-2729
E-mail: erdosvilmos@gymskik.hu


9300 Csorna, Erzsébet királyné u. 4.
Szabó Edit >>
Tel.: +36 96 260-147; +36 20 438 9656
E-mail: csorna@gymskik.hu

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök