Júliustól indul az online árfigyelő adatbázis

Már tesztüzemben működik az online árfigyelő adatbázis, amely kezdetben mintegy 60 termékkategóriában szereplő élelmiszer árát rögzíti majd.

Július elsején indul az online árfigyelő adatbázis – hívta fel a figyelmet a Gazdasági Versenyhivatal sajtóközleményében.  
 
Az árfigyelő adatbázis használata jelentősen erősíti az átláthatóságot, megismerhetővé teszi a különböző árképzési gyakorlatokat, megakadályozza a túlárazást. A szolgáltatás végső soron – a fogyasztók érdekeivel összhangban – hozzájárul a kiskereskedelmi szektorban a piaci verseny fokozásához, összességében pedig elősegíti, hogy az év végére egy számjegyűre mérséklődjön az infláció.
 
A Gazdaságfejlesztési Minisztérium május 8-án jelentette be, hogy a kormány elfogadta a munkacsoport által kialakított keretrendszert. Eszerint július 1-jén indul az online árfigyelő rendszer, amit a Gazdasági Versenyhivatal működtet majd. Az adatbázis kezdetben több mint 60 termékkategóriában szereplő élelmiszer árát fogja tartalmazni. Az intézkedés a legnagyobb kereskedelmi üzletláncokra vonatkozik kötelezően, az árfigyelő rendszerbe ugyanis azok a kereskedők kötelesek adatot szolgáltatni, amelyek nettó éves árbevétele meghaladja a 100 milliárd forintot.
 

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png