Hír - Kamara tantárgy

A győri Széchenyi István Egyetem Kamara a vállalkozásokért tantárgyának hallgatói a Patent Csoport győri központjába látogattak november 5-én.

A cég tulajdonosai és vezetői közül Bauer László, továbbá Fábián György és Löndör Nikolett tartottak előadást a cégcsoport különböző tevékenységi területeiről, valamint jövőbeli terveiről.

Sok inspiráló gondolatot és érdekességet hallottunk és fantasztikus élménnyel gazdagodtunk, tapasztalva a házigazdák elkötelezettségét és lelkesedését.

Fontos és hangsúlyos gondolatként hangzott el a folyamatos fejlődés, az ügyfelek maximális elégedettségére való törekvés, illetve az átlátható működés.

Gratulálunk a cégcsoport sikeres működéséhez és a továbbiakban is sok kiváló eredményt kívánunk Nekik!

2019.11.19-ei előadóink Gál Renáta (Marketing Empire) és Szabó László (OTP Bank) voltak.

A tantárgy 2019.11.19-ei előadásán Gál Renáta, a Marketing Empire tulajdonosa a kezdő vállalkozások marketing eszközeiről tartott előadást a hallgatóknak. Felhívta a figyelmet olyan költségkímélő megoldásokra, amelyek az ügyfélközpontúság jegyében nemcsak elégedett, hanem boldog ügyfeleket eredményezhetnek.

Szabó László, aki az OTP Bank vállalati ügyfélkapcsolati igazgatója Győrben, átfogóan összegezte az induló vállalkozások esetében igényelhető banki szolgáltatásokat, emellett rámutatott az OTP Bank és a Kamara kapcsolódási pontjaira.

A győri Széchenyi István Egyetem közel 60 vállalkozói ambíciókkal rendelkező hallgatója teljesítette 2019. őszén a kamarai tantárgyat. Gratulálunk!

2019. december 10-én, kedden tartottuk a Kamara a vállalkozásokért tantárgy ünnepélyes félévzáró előadását.

A Kamara a vállalkozásokért tantárgy ünnepélyes félévzáró előadásán Dr. Konczosné Prof. Dr. Szombathelyi Márta, a Széchenyi István Egyetem egyetemi tanára köszöntötte a résztvevőket.

A tantárgy mentorainak jelenlétében lehetőségünk nyílt újra meghallgatni a legjobb értékelést elért üzleti tervek prezentációit.

Molnár Albert, a GYMSM KIK Kereskedelmi Tagozat elnökségi tagja, a tantárgy kamarai felelőse értékelte a hallgatók féléves munkáját.


A tantárgy sikeres megvalósításának támogatóiként köszönet illeti kamaránk vezetőségének képviselőit: Pintér-Péntek Imre Elnök Urat, Kalmárné Dr. Hollósi Erika Titkár Asszonyt és Bauer László Győri Térségi Elnököt.

A tantárgy mentorai és előadói ebben a félévben: Sáhó László - X-Holding Zrt., Miklósy Lajos - Ipartechnika Menedzser Kft., Molnár Imre - Pannónia Könyvvizsgáló Kft., Szabó László - OTP Bank, Horváth Szabolcs - Borsodi Műhely Kft., Sarkadi-Nagy Balázs - ENGINEERINSTRUMENTS Kft., Gál Renáta - Marketing Empire, Ferenczi Katalin - Ferenczi Fémipari Kft. Köszönjük támogató együttműködésüket!

A tantárgyat sikeresen teljesítő hallgatók oklevelet kaptak teljesítményük elismeréséül.

A legkiválóbb értékelést elért üzleti tervet készített hallgatói csapatok kategóriánként nevesített oklevélben részesültek.

A Győr+Média tudósítását ide kattintva éri el!

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Széchenyi István Egyetem kiváló együttműködésében 2020. február 11-én indul a tantárgy tavaszi féléve.

A Kamara a vállalkozásokért tantárgy aktuális félévében a hallgatók 13 alkalommal fognak találkozni előadóikkal és mentoraikkal az előadások, illetve céglátogatások során.

A tantárgy tematikája érdekes és hasznos információkat nyújt az üzleti ötletek kidolgozásáról, a vállalkozóvá válás folyamatáról.

A tárgy nemcsak tematikáját tekintve egyedülálló, hanem abban is, hogy a félévi csoportos feladat megvalósítása közben előadóként és mentorként vállalatvezetők, cégtulajdonosok támogatják a hallgatókat, a gyakorlati tapasztalatukból merített kérdésekkel, javaslatokkal, visszajelzésekkel.

A tantárgy felelősei: Dr. Konczosné Prof. Dr. Szombathelyi Márta, a Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar Vezetéstudományi és Szervezeti Kommunikáció Tanszékének egyetemi tanára és Molnár Albert, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kereskedelmi tagozatának alelnöke.


A félévnyitó óra sajtónyilvános.

Időpont: 2020. február 11. (kedd) 17:20–18:50

Helyszín: Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székház


A Kamara a vállalkozásokért tantárgy videós bemutatkozásáért kattintson ide, a kamara imázsfilmjét pedig ide kattintva érheti el!

A tantárgy hallgatói számára kapcsolat: Dr. Konczosné Prof. Dr. Szombathelyi Márta (kszm##kukac##sze.hu)

A kamarai tantárgy előadásán a vállalkozóvá válás, a vállalkozásvezetés kapcsán a céltudatosság, a folyamatos tanulás és a naprakészség került a fókuszba.

kamara tantárgy

Az óra első felében Sarkadi-Nagy Balázs, az Engineerinstruments Kft. alapítója saját tapasztalataiból merítve beszélt a vállalkozóvá válás izgalmas folyamatáról, a vállalkozói lét szépségeiről. Már középiskolás éveitől kezdve céltudatosan, az érdeklődésének megfelelően kezdett munkát vállalni, többféle gyakorlatot szerzett és az egyetemi képzést is az érdeklődésének és vállalkozói céljainak megfelelően választotta.

Hangsúlyozta, hogy a sikerek eléréséhez elengedhetetlennek tartja a kitartást, a szorgalmat, a folyamatos tanulást, az erős tudásbázist, mert a kreativitás és a fejlődés erre épül.

kamara tantárgy

Előadónk kiemelte az egyetemen elérhető csereprogramok, tanulmányi versenyek előnyeit, valamint a kamara által nyújtott segítő együttműködés jelentőségét, az innovációs programokban és külföldi kapcsolatépítésben. Elmondása szerint a kamara vállalkozói közösségében szakmai programokon és klubrendezvényeken való részvétele inspirációt nyújt és elősegíti a résztvevők fejlődését és környezetre való rálátását, naprakészségét.

kamara tantárgy

Horváth Szabolcs, a Professio Fémipari Klaszter ügyvezető testületének tagja történelmi visszatekintést követően átfogóan jellemezte a jelenlegi ipari környezetben tapasztalható technológiákat és kihívásokat. Tanulmányok eredményei és konkrét technológiai találmányok példájával szemléltette a techológiai személetváltást és ebből következően a jövőben várható, folyamatosan gyorsuló fejlődést, amivel a jövő generációnak lépést kell tartania. Horváth Szabolcs a témakört sokrétű megközelítésben tárgyalta és többek között az ipari hulladéktermelés csökkentését szolgáló eljárásokra irányuló törekvéseket is megemlítette.

Köszönjük a kiváló előadásokat!


 

A szemléletes példákkal és némi humorral színesített előadásokat követően a hallgatók elkezdtek csoportokat alakítani a féléves gyakorlati feladat megvalósításához.

A következő alkalommal az üzleti tervkészítés alapjai, valamint a prezentációs technika kerülnek tárgyalásra Molnár Albert Kereskedelmi tagozati alelnök előadásában.

A félév második óráján Tompa Krisztián, a kamara Innovációs és Nemzetközi Osztályának vezetője és Miklósy Lajos, az Ipartechnika Menedzser Kft. ügyvezetője tartottak előadást.

ötlet

Tompa Krisztián előadásában a hallgatók megismerték a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Innovációs és Nemzetközi Osztályának sokrétű tevékenységét. Többek között a pályázatokban és projektekben rejlő lehetőségeket, a nemzetközi projekteket, a hazai és nemzetközi szervezetekkel való együttműködés módját.

Kiemelt gondolatként hangzott el a városi és térségi innovációs ökoszisztéma kialakításában való szerepvállalás, a startup inkubátor működtetése, a fiatal, innovációs potenciállal rendelkező kkv szervezetek megerősítése, valamint a térségben működő vállalkozások életképességének és versenyképességének erősítése. A fejlődési lehetőségek és a kiváló eredmények az előadás összefoglalásában felsorolt szervezetek összefogásának és együttműködésének köszönhetőek.


 

Miklósy Lajos, az Ipartechnika Menedzser Kft. ügyvezető igazgatója Egy konkrét projekt megvalósítása vállalatban című előadásában gyakorlati alapokra helyezte a hallgatók projektmenedzsment ismereteit. A projekt jellemzését követően bemutatta a projekttervezés és megvalósítás fázisait. Felhívta a figyelmet a projektmenedzsment folyamat fontos szempontjaira, kihívásaira és buktatóira is, amiből levont tanulságok hozzájárulnak az üzleti terv elkészítéséhez.

Köszönjük az előadásokat!

 

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Innovációs és Nemzetközi Osztályán elérhető rendezvényekről, képzésekről további információk itt elérhetők:

Enterprise Europe Network»

Kamarai nemzetközi projektek»

Startup Pannonia web»

Start It UP Győr Facebook oldal»

Startup Pannonia Facebook oldal»

Start it at K&H Facebook oldal»

A félévnyitó előadás alkalmából a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara látta vendégül a tantárgy hallgatóit 2020. február 11-én.

kamara tantárgy

Az aktuális félévben 50 fős létszámkerettel került meghirdetésre a kamara és a Széchenyi István Egyetem együttműködésében indított tantárgy. Örömmel vettük, hogy a létszámkeret ezúttal is rendkívül gyorsan betelt.

A tantárgy aktuális félévében a hallgatók összesen 13 alkalommal találkoznak előadóikkal és mentoraikkal az előadások, illetve céglátogatások során.

A tantárgy felelősei: Dr. Konczosné Prof. Dr. Szombathelyi Márta, a Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar Vezetéstudományi és Szervezeti Kommunikáció Tanszékének egyetemi tanára és Molnár Albert, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kereskedelmi tagozatának alelnöke.


 

A nyitó előadáson a kamara képviseletében Pintér-Péntek Imre Kamaraelnök Úr, Kalmárné Dr. Hollósi Erika Titkár Asszony, a mentorok, illetve előadók közül Ferenczi Katalin (Ferenczi Fémipari Kft.), Miklósy Lajos (Ipartechnika Menedzser Kft.), Szabó László (OTP Bank) személyes bemutatkozását is hallhattuk. Ennek kapcsán kiderült, hogy a félév során ők az üzleti tervezésnek mely gyakorlati vonatkozásaiban lesznek a hallgatók segítségére.

A tantárgy tematikája érdekes és hasznos információkat nyújt az üzleti ötletek kidolgozásáról, a vállalkozóvá válás folyamatáról.

A tantárgy felelősei ez alkalommal általános bevezetőt adtak a hallgatóknak a tantárgyi követelményekről, a félév menetéről, valamint a kamara működéséről és közösségeiről.

kamara tantárgy

 


A Kamara a vállalkozásokért tantárgy videós bemutatkozásáért kattintson ide, a kamara imázsfilmjét pedig ide kattintva érheti el!

A tantárgy hallgatói számára további információ: Dr. Konczosné Prof. Dr. Szombathelyi Márta (kszm##kukac##sze.hu) tantárgyfelelősnél elérhetőek.

A március 3-i órán Molnár Albert, a kamara Kereskedelmi Tagozatának alelnöke tartott előadást az üzleti tervezés alapjairól és a jó üzleti prezentáció módszeréről.

előadás

Előadónk a vállalkozási ötlet megfogalmazásától az üzleti terv megszületéséig vezető főbb lépéseket ismertette, ami kiváló kapaszkodót nyújt a hallgatók féléves gyakorlati munkájának megkezdéséhez. Az előadáson elhangzott tippek, tanácsok nemcsak a féléves gyakorlati munkához, hanem a vállalkozás tényleges megalapításához kapcsolódóan is átfogó ismereteket adtak.

Az előadás másik része az üzleti prezentáció gyakorlatáról szólt, ami részletekbe menően adott információt a prezentáció elkészítésétől az alkalomhoz illő öltözéken, az előadói gesztusokon át a stresszfaktorok csökkentéséig.

Molnár Albert motiváló hangulatú előadása ez alkalommal is maximálisan összefoglalta a tantárgy sikeres teljesítésének feltételeit és bízunk abban, hogy sikerült erősíteni a hallgatók vállalkozói ambícióinak kibontakozását.

Az előadás diasorai a Széchenyi István Egyetem Moodle rendszerében elérhetők.


Következő előadásaink:

Március 10-én a Patent Security győri területi igazgatóságán tesz látogatást a hallgatói csapat.

Március 17-én Sáhó László és Gál Renáta előadásaiban a befektetői szemléletről, üzleti angyalokról, továbbá a vállalkozások marketingtevékenységeiről kapnak hasznos információkat a hallgatók.

Március 24-én és március 31-én a csoportok magas számára való tekintettel két alkalomra bontva kerülnek megtartásra az üzleti tervek első körös prezentációi (3 perces "liftbeszéd") a tantárgy mentorai előtt.

Áprilisban is izgalmas cégvezetői előadások és további egy céglátogatás szerepel a tantárgy tematikájában, amelyek fontos szerepet játszanak a hallgatók üzleti tervének kidolgozásában.

Az őszi félév első előadásán a tantárgy tematikájáról és követelményeiről is adunk bővebb tájékoztatást.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara titkára és területi vezetői szeretettel köszöntik a Hallgatókat a 2020. szeptember 1-jei virtuális félévnyitó előadáson!

Ide kattintva érik el kamarai vezetőink köszöntőit »»

 • Kalmárné Dr. Hollósi Erika titkár,
 • Pális Ferenc szakképzési vezető,
 • Tompa Krisztián innovációs vezető, valamint
 • Nagy Ildikó koordinációs vezető szolgáltatási tagozati titkár.

Az előadáson elhangzó információk kiegészítéseként az alábbi videókban szeretnénk ízelítőt adni a tantárgyról:

Kamara a vállalkozásokért tantárgy Imázsfilm »»

A Győr Plusz Média tudósításai az utóbbi félévekből:

2018. májusi félévzáró óra »

2018. szeptemberi nyitó óra »

2019. februári nyitó óra »

2019. májusi félévzáró óra »

2019. szeptemberi nyitó óra »

2019. decemberi záró óra »

2020. februári nyitó óra »

Sok sikert kívánunk a Hallgatóknak a vállalkozói ismeretek elsajátításához és a féléves hallgatói csapatmunkához!

Az őszi félév második előadásán a vállalkozásindításról és az üzleti tervkészítésről tartott előadást Molnár Albert és Molnár Imre.

Molnár Albert, a kamara Kereskedelmi Tagozatának alelnöke a következő kérdéseket fejtette ki előadása során:

 • Hogyan indítsunk vállalkozást?
 • Mi a vállalkozás pszichológiája?
 • Hogyan lehet pénzt csinálni?
 • Hogyan születnek az ötletek?
 • Melyek egy vállalkozás életciklusának szakaszai?

Molnár Imre, kamarai küldött pedig a következő témákat boncolgatta az óra második felében:

 • Melyek az üzleti terv részei?
 • Melyek a pénzügyi terv részei?
 • Mi a bevétel és a költség fogalma?
 • A mérhetőség fontossága a gazdasági életben
 • Ötlettől az üzleti tervig

 

Molnár Albert előadásának anyaga itt elérhető »
Pénzügyi tervezés táblázat itt elérhető »


A tantárgyhoz kapcsolódó feladatokról elhangzott: a Hallgatóknak várhatóan két hét múlva (09.29.) kell szóban is bemutatniuk a készülő üzleti tervet (elevator pitch 3 percben).

Sok sikert kívánunk a Hallgatóknak a vállalkozói ismeretek elsajátításához és a féléves hallgatói csapatmunkához!

Harmadik őszi előadásunk előadói Gál Renáta és Molnár Albert.

Gál Renáta, a Marketing Empire Kft. kreatív igazgatója az induló vállalkozásoknál hatékonyan és költségkímélő módon alkalmazható 12 főbb marketing eszközt mutatta be részletesen. Sok hasznos gyakorlati példával szemléltette az elhangzottakat. Az üzleti terv marketingről szóló részében érdemes első lépésként meghatározni a leendő vállalkozás és terméke/szolgáltatása pozícióját, és abból kiindulva megválasztani a megfelelő marketing eszközöket és üzeneteket. Kommunikáció nélkül nincs kapcsolat – hangsúlyozta.

Molnár Albert, a kamara Kereskedelmi Tagozatának alelnöke részletesen ismertette az ún. liftbeszéd jellegzetességeit. Hogyan lehet három perc alatt figyelemfelkeltően és lényegretörően prezentálni egy üzleti ötletet befektetők előtt? Hogyan készüljünk fel egy ilyen helyzetre és miként érdemes alkalmazni a verbális és nonverbális kommunikáció eszközeit? Molnár Albert kiemelte, a kommunikáció hatékonysága néha a részletekben rejlik.

Az előadások anyagát a szelearning felületen, valamint az alábbi linkeken osztjuk meg a Hallgatókkal:

Marketing elemek induló vállalkozásoknál prezentáció »

Vállalkozási ötletek prezentációja »

 

A szeptember 29-i órán a Hallgatói csapatok 3-3 perces liftbeszédben mutatkoznak be üzleti ötleteikkel a mentorok előtt.

A félév 5. előadásán hallgatói prezentációkat és a csoportfeladatok fontos követelményeit hallhattuk.

Az óra első felében öt hallgatói csapat prezentálta üzleti ötletét 3-3 percben a mentorok előtt.

A liftbeszédek értékelését követően Molnár Albert, a kamara Győri térségi elnöke tartott előadást és adott javaslatokat az írásos üzleti terv elkészítésének gyakorlati megvalósítására vonatkozóan.

Molnár Albert előadásanyaga itt megtekinthető »


 

Miután minden csapat prezentálta üzleti ötletét, illetve az elemezni kívánt cégét, értékelést kapnak eddigi munkájukra.

A következő lépés az írásos üzleti terv elkészítése lesz, a megadott instrukciók alapján.

Jövő heti előadónk Miklósy Lajos, az Ipartechnika Menedzser Kft. ügyvezető tulajdonosa, egyben a tantárgy egyik mentora, aki a sikeres projektmenedzsment kulcstényezőiről fog bővebb információkat nyújtani.

Előadónk Miklósy Lajos, az Ipartechnika Menedzser Kft. ügyvezető tulajdonosa, a tantárgy egyik mentora volt.

A félév hatodik előadásának témája a projekt fogalmának gyakorlati megközelítésű értelmezése és a projekttervezés jó gyakorlatának megismerése volt.

Számos gyakorlati példát és valós szituációt hallhattunk Miklósy Lajostól. Fontos tanulságokat lehetett levonni arra az esetre, ha vállalkozást indítunk, projektben gondolkozunk. Megtudhattuk, hogyan fogjunk neki és mik lehetnek azok a buktatók és kockázati tényezők, amelyeket érdemes elkerülni.

Köszönet Miklósy Lajosnak a kiváló előadásáért és a vállalkozási ötletek megvalósítását motiváló gondolataiért!

Az előadás anyaga itt elérhető »


Jövő heti előadásunkon a vállalkozás finanszírozási lehetőségeiről, valamint az üzleti befektetés témaköréről fogunk bővebb tájékoztatást nyújtani. Meghívott előadóink: Sáhó László (X-Holding Zrt.) és Szabó László (OTP Bank Nyrt.).

Hogyan határozzuk meg induló vállalkozásunk anyagi forrásait? Milyen pénzügyi szolgáltatások elérhetőek a piacon? - erről tudhattak meg mindent a "Kamara a vállalkozásokért" tantárgy hallgatói.

Sáhó László, az X-Holdog Zrt. vezértigazgatója és több sikeres vállalkozás alapító tulajdonosa az alternatív vállalatfinanszírozásról tartott előadást a "Kamara a vállalkozásokért" tantárgy október 20-ai előadásán.

A hallgatók megtudhatták, hogy kik az úgynevezett üzleti angyalok, hogyan lehet együttműködést kezdeményezni velük és hogyan indítsuk el újonnan induló vállalkozásunkat a kihívásokkal teli üzleti környezetben.

Sáhó László előadásában kihangsúlyozta: minden jelenlevő hallgatóban benne van az "innovátor". Arra biztatta a hallgatókat, hogy az igazán erős, piacképes vállalkozási ötleteken dolgozzanak szorgalmasan és indítsák el a piacon. Ehhez nagyszerű alapot nyújt a kamarai tantárgy.

Szabó László, aki az OTP Bank Nyrt. vállalati ügyfélkapcsolati igazgatója az észak-dunántúli régióban, olyan pénzintézetben igényelhető finanszírozási termékeket mutatott be, amelyek rövid és hosszú időtávon is támogathatják a vállalkozások pénzügyi hátterét. A bemutatott pénzügyi termékek segítenek áthidalni az esetlegesen felmerülő likviditási, készletfinanszírozási problémákat, illetve forrást biztosítanak az eszközbeszerzéskor felmerülő kiadásokra.

A Széchenyi Hitelprogram és a Széchenyi Kártya aktuális lehetőségeibe is betekintést nyerhettek a résztvevők.

Szabó László előadásanyaga itt elérhető »

 


A mai két előadás az üzleti terv és a cégelemzés pénzügyi részéhez nyújtott hasznos ismereteket és ötleteket.

A hallgatók aktuális beadandó feladata a pénzügyi terv, illetve pénzügyi elemzés elkészítése 2020.10.27. reggel 8 óráig, a mai napon megosztott feladatkiírás alapján.

Globális kihívások - Ipar 4.0, valamint Kamarai tagozati élet, üzleti kapcsolatok, kamarai közösségek, klubok - ilyen változatos témakörök kerültek terítékre az őszi félév 8 óráján.

Horváth Szabolcs, a Professio Fémipari Klaszter ügyvezető testületének tagja az ipari forradalmak áttekintését követően ismertette a vállalkozások gazdasági környezetében jelentkező aktuális kihívásokat.
Meglátása szerint a technológiai találmányok a társadalom fejlődésének is jelentős mérföldkövei, hiszen az életünk részévé válnak. Rendkívül fontos, hogy a vállalkozások lépést tudjanak tartani a gyorsuló fejlődéssel. Elhangzott: Az innovációs tevékenység, az új technológiák alkalmazása kulcsfontosságú tényezők lehetnek a vállalkozások sikerességében.

 

Sarkadi-Nagy Balázs, az ENGINEERINSTRUMENTS Kft. alapítója saját tapasztalatából kiindulva mondta, hogy érdemes vállalati gyakorlaton részt venni hallgatóként. Áttekintést adott a Kamara tevékenységének sokrétűségéről, hogy miként lehet elindulni egy vállalkozási ötlet megvalósításával, milyen szolgáltatásokat lehet igénybe venni induló vállalkozóként a Kamarában. Számos olyan szakmai közösséget, rendezvényt is említett, ami felkeltheti a hallgatók érdeklődését.

Bízunk abban, hogy a hallgatók e két rendkívül lendületes és informatív előadásból újabb inspirációkat merítettek az üzleti terv folytatásához!

Sarkadi-Nagy Balázs előadásanyaga itt elérhető »

 


A következő órára (november 3.) Az üzleti terv illetve cégelemzés következő részfeladatát kell elkészíteni az itt elérhető feladatkiírás alapján ».

 

Céglátogatás helyett cégismertetők - első kézből. A Gimex Hidraulika Kft-t és az X-Holding Zrt-t cégvezetők prezentálásában ismerhették meg közelebbről a hallgatók.

Ebben a félévben alternatív módon biztosítjuk a hallgatóknak a céges környezet, a vállalati kultúra, a vállalati működés sajátosságainak megismerését.

Két sikeres és ismert győri vállalkozás vezetőit hívtuk meg legutóbbi előadásunkra: Görcs Annamária ügyvezetőt és Csonka Szabolcs értékesítési vezetőt a Gimex Hidraulika Kft-től, valamint Sáhó László vezérigazgatót az X-Holding Zrt-től.

 

 

Vendégeink a prezentációjukban átfogó képet adtak a cégük kialakulásáról, az aktuális tevékenységi területeikről, működésükről és az aktuális környezeti kihívásokra való reagálásról.
Több olyan best practice jellegű információval is gazdagodtunk az előadás során, amelyek beépíthetők lesznek a hallgatói csapatok üzleti tervébe, illetve cégelemzésébe.

Köszönjük a fantasztikus előadásokat!

 

Online előadást tartottunk, vendégünk Paris Noble, a győri Elevate Design ügynökség egyik alapítója volt.

Paris Noble Anthony a fiatal vállalkozó szemszögéből mesélte el a vállalkozói léthez vezető életútját a hallgatóságnak. Az online előadáson prezentálta azokat a főbb mérföldköveket, eredményeket, amelyek jelentős motivációt és új célkitűzéseket jelentettek számára. Többször is hangsúlyozta, vállalkozóként mennyire fontos, hogy lelkesedjünk azért, amiért dolgozunk és munkánkban mindig törekedjünk – ne csak a legszebb, hanem a legjobban működő megoldások megtalálására. Az elkötelezettség és a kitartás meghozza az eredményét.

Paris az úgynevezett design thinking, azaz a tervezői gondolkodásmód mellett köteleződött el. Tapasztalatai azt mutatják, hogy a vevői elégedettséghez vezető út az ügyfél valós igényeinek feltárásánál, a megoldásra váró probléma definiálásánál kezdődik.

 Az óra második felében Molnár Albert győri térségi elnök előadását hallhattuk, melyben részletesen bemutatta a Kamara történelmi hátterét, működését, továbbá a jelenleg elérhető kamarai szolgáltatásokat. Számos olyan lehetőségre rámutatott, ami a hallgatók mint kezdő vállalkozók számára is segítséget nyújthat – mind az üzleti terv elkészítésében, mind a vállalkozás piacra lépésében.

Köszönjük az előadásokat!


A következő két alkalommal, november 17-én és 24-én a hallgatói csoportok prezentációinak bemutatása és mentori értékelése következik (online előadások lesznek).
Az online meeting belépési linkjét mindegyik alkalomra vonatkozóan e-mailben fogjuk megosztani a Hallgatókkal.
A November 24-ei órán várható a tantárgy alapismereteiból összeállított teszt feladatsor.
A félévzáró december 1-jei órán tartjuk a legjobb hallgatói prezentációk bemutatását.

A hallgatói csoportok egyik fele ma prezentálta a teljesértékűen kidolgozott üzleti tervét.

November 17-én 8 órakor volt a végleges üzleti tervek és cégelemzések leadási határideje. A délelőtti online előadáson ezeknek a videós formátumú prezentációit láthattuk.
A hallgatók a lehetőségeiket maximálisan kihasználva, a földrajzi távolságot áthidalva, rendkívül kreatívan oldották meg a prezentációk videóra való rögzítését, így látványos és magas színvonalú előadásokat láthattunk.
A mentorok olyan motiváló és hasznos visszajelzéseket adtak a hallgatóknak, amelyből tovább tudnak építkezni a kidolgozott ötletek jövőbeli megvalósításakor is.

A jövő heti, november 24-ei online órán hallgatjuk meg a fennmaradó hallgatói csoportok prezentációit és ők is kapni fognak mentori visszajelzéseket.
Akkor fognak a hallgatók az óra végén számot adni a kamarai ismereteik teljességéről is, egy online kérdéssor kitöltésével, amely az arra kijelölt időtartamban lesz kitölhető számukra.

A prezentációk és az online teszt eredménye jelentős mértékben beleszámítanak a féléves értékelésbe, ezért érdemes alaposan felkészülni.
Sok sikert kívánunk!

A hallgatói csapatok a féléves munkájukról és a tantárgy elméleti tudásanyagáról is számot adtak az órán.

A "Kamara a vállalkozásokért" november 24-ei, online előadása keretében meghallgattuk a fennmaradó hallgatói csapatok prezentációit, amelyet a féléves munkájukról készítettek.

Mentoraink gyakorlati szempontú értékelést és jótanácsokat adtak, amelyek tanulságosak és az üzleti tervek, vállalkozási ötletek és cégelemzések későbbi megvalósításában segítséget nyújthatnak. Ezúton is köszönjük mentoraink részvételét és munkáját!

A óra utolsó részében a hallgatók online teszt feladatsor kitöltésével adtak számot a félév során elsajátított kamarai ismeretekről.

 


A december 1-jei félévzáró órán a legjobb értékelést elért prezentációkat mutatjuk be a tantárgy mentorai, előadói, valamint a kamara meghívott vendégei előtt.

A végleges pontszámok és értékelések rövidesen elkészülnek és a félév végén jegyezzük be őket. 

A félévzáró előadáson a mentorok és a kamarai vezetők jelenlétében értékeltük az őszi félév eredményeit.

A "Kamara a vállalkozásokért" tartárgy 2020. őszi féléve személyes keretek között indult el, majd novembertől online előadások keretében folytatódott. E változás miatt a céglátogatások sajnos nem valósulhattak meg, illetve néhány további programpontot is kénytelenek voltunk módosítani, de nagy örömmel töltött el bennünket, hogy a hallgatók a félév végéig aktívan látogatták az órákat, igénybe vették a mentorok segítségét és kiválóan teljesítették a követelményeket.

Ismét születtek olyan vállalkozási ötletek és üzleti tervek, amelyek aktuálisan felmerülő igényekre nyújtanak megoldást és valós üzleti körülmények között is megállnák a helyüket. A cégelemzési feladatot vállaló hallgatói csapatok is remekeltek.

A szorgalmas munka nagyszerű érdemjegyekben hozta meg a gyümölcsét. A tantárgyat sikeresen teljesítő hallgatók azonban nemcsak kreditpontokkal és szép érdemjegyekkel gazdagodtak, hanem a kamarai ismeretek és az etikus vállalkozói hozzáállás elsajátítására emlékeztető, névre szóló oklevélben is részesültek.

A "Best of" értékelésben részesülő csapatok prezentációit újra megtekinthettük, a féléves program megvalósulásából a tanulságot levontuk. A tavaszi félévben frissített tematikával fog folytatódni a kurzus.

Gratulálunk az eredményekhez!

Reméljük, hogy emlékezetes marad a közös munka és a hallgatók hasznára válik a megszerzett tudás, akár vállalkozóként, akár munkavállalóként  helyezkednek el a későbbiekben.

Kamaránk, a tantárgy mentorai, előadói és felelősei ezúton is sok sikert kívánunk a hallgatóknak a jövőbeli szakmai tevékenységükhöz és az esetlegesen megvalósuló vállalkozásaikhoz!

Bízunk a jövőbeli együttműködésben.

 

 


A tantárgy egyetemi felelőse: Dr. Konczosné Prof. Dr. Szombathelyi Márta, a Széchenyi István Egyetem Vezetéstudományi és Szervezeti Kommunikáció Tanszékének egyetemi tanára

A tantárgy kamarai felelőse és mentora: Molnár Albert győri térségi elnök

Mentoraink és előadóink:

Ferenczi Katalin - Ferenczi Fémipari Kft.

Gál Renáta - Marketing Empire Kft.

Miklósy Lajos - Ipartechnika Menedzser Kft.

Molnár Imre - Pannónia Könyvvizsgáló Kft.

Sáhó László - X-Holding Zrt.

Szabó László - OTP Bank Nyrt.

Sarkadi-Nagy Balázs - Engineerinstruments Kft.

Görcs Annamária, Csonka Szabolcs - Gimex Hidraulika Kft.

Horváth Szabolcs - Professio Klaszter

Paris Noble Anthony - Elevate Strategy Design Kft.

 

Köszönjük szíves közreműködésüket és támogatásukat, mellyel hozzájárultak a tantárgyprogram megvalósításához!

A hallgatók 3-3 percben prezentálták üzleti ötleteiket a tantárgy mentorai előtt.

Ferenczi Katalin, a Ferenczi Fémipari Kft. tulajdonos ügyvezetője, Molnár Imre, a Pannónia Könyvvizsgáló Kft. tulajdonos ügyvezetője mentorként, Molnár Albert és Dr. Konczosné Prof. Dr. Szombathelyi Márta a tantárgy felelőseiként értékelték az ún. liftbeszédeket, majd az üzleti terv kidolgozását elősegítő, gondolatébresztő javaslatokat, kérdéseket vetettek fel.

A következő órán (október 6. kedd) meghallgatjuk a további öt csapat prezentációját és további hasznos információkkal szolgálunk az egyes feladattípusok kidolgozására vonatkozóan.

Sikeres felkészülést, további jó munkát kívánunk a Hallgatóknak!

A nagy sikerű tantárgy előadói és mentorai örömmel fogadták a hallgatókat az őszi félév első egyetemi helyszínű előadásán.

Dr. Konczosné Prof. Dr. Szombathelyi Márta és Molnár Albert részletes tájékoztatást adtak a hallgatóknak a féléves tematikáról, az oktatás menetrendjéről, valamint a féléves követelmények teljesítéséről.

A korábbiakhoz képest változás, hogy ettől a félévtől kezdve a hallgatói csapatok nem egy, hanem háromféle feladattípus közül választhatnak: melyik az, amit leginkább testhezállónak találnak.

Fontos azonban, hogy a vállalkozói mentalitást, a gazdasági-piaci környezet legfontosabb összefüggéseit és a jól átgondolt üzleti tervet, cégfelépítést mindegyik feladattípus teljesítése közben elsajátítsák.

A múlt heti online előadást követően a hallgatók most személyesen is megismerhettek néhány mentort: Ferenczi Katalint (Ferenczi Fémipari Kft.), Gál Renátát (Marketing Empire Kft.) és Miklósy Lajost (Ipartechnika Menedzser Kft.), akik ismertették, hogy a vállalkozási ismereteknek mely területe a specialitásuk és miben fogják támogatni a hallgatói csapatokat.

Molnár Albert előadásanyaga ide kattintva elérhető »

Győr Plusz Média tudósítása itt megtekinthető »


A következő előadásra kérjük a hallgatóktól, tájékozódjanak a kamara honlapján a kamara tevékenységeiről, tekintsék meg a kamarai imázsfilmet, a kamarai tantárgy imázsfilmet, valamint a kamarai munkaszervezet vezetőinek videós köszöntőit. A következő órán ezzel kapcsolatos kérdésekre várjuk tőlük a legjobb válaszokat!

A tavaszi félév második online előadásán Molnár Imre az üzleti tervkészítésről tartott előadást.

Az üzleti terv egy vállalkozás térképe, ahogyan eljut az első lépéstől az utolsóig, tehát a vállalkozás legfontosabb kérdéseire adja meg a választ. Nem csak azoknak, akik vállalkozás indítása előtt állnak, hanem azoknak is, akik már egy meglévő vállalkozást üzemeltetnek.

Molnár Imre kamarai küldött a következő témákat fejtette ki az előadása során:

 • Melyek az üzleti terv részei?
 • Melyek a pénzügyi terv részei?
 • Mi a bevétel és a költség fogalma?
 • A mérhetőség fontossága a gazdasági életben
 • Ötlettől az üzleti tervig

Sok sikert kívánunk a hallgatóknak a vállalkozói ismeretek elsajátításához és a féléves hallgatói csapatmunkához!

Molnár Imre előadásának anyaga ITT elérhető.

A harmadik tanórán Molnár Albert, a kamara Győri Térség elnöke tartott előadást az Elevator Pitch elvárásairól és az írásos üzleti tervezés elkészítéséről.

Előadónk az üzleti prezentáció gyakorlatait ismertette, ami részletekbe menően adott információt a prezentáció elkészítésétől az alkalomhoz illő öltözéken, az előadói gesztusokon át a figyelem lekötéséig.
A hallgatóknak 2021. február 22-én szóban kell bemutatniuk a készülő üzleti tervet.

Az előadás másik része a vállalkozási ötlet megfogalmazásától az üzleti terv megszületéséig vezető főbb lépéseket ismertette, ami kiváló kapaszkodót nyújt a hallgatók féléves gyakorlati munkájának megkezdéséhez. Molnár Albert tippjei, tanácsai nem csak a féléves gyakorlati munkához, hanem a vállalkozás tényleges megalapításához kapcsolódóan is segítő ismereteket adtak. A motiváló hangulatú előadás ez alkalommal is maximálisan összefoglalta a tantárgy sikeres teljesítésének feltételeit és bízunk abban, hogy sikerült erősíteni a hallgatók vállalkozói ambícióinak kibontakozását.

Molnár Albert előadásának anyaga ITT és ITT elérhető.

A félév 4. előadásán vállalkozási ötletekről tartottak a hallgatók üzleti prezentációkat a tantárgy mentorai előtt.

A "Kamara a vállalkozásokért" tantárgy aktuális félévében fontos mérföldkőhöz érkeztünk, ugyanis az egyetem hallgatói megtartották prezentációjukat az üzleti elképzelésükről.

15 hallgatói csapat prezentálta üzleti ötletét 3-3 percben a mentorok előtt. Miután minden csapat megtartotta beszédét, a mentorok kiértékelték a prezentációkat és a benyújtott munkákat. A gazdaság sokféle szegmenséből hallhattunk ötleteket. Néhányan saját munkatapasztalatból merítettek, mások megfigyelésekből, kutatásokból.

A mentorok minden prezentációt értékeltek és néhány kérdéssel, illetve jó tanáccsal adtak visszajelzést a hallgatók további munkájához. A hallgatók következő feladata, hogy további kutatást végezzenek a saját témájukban és arra alapozva folytassák üzleti tervük kidolgozását.A jelenlegi járványhelyzetre való tekintettel a félévnyitó előadást február 1-jén online formában tartották meg. 

A 2021. tavaszi félévben 50 fős létszámkerettel hirdették meg a kamaránk és a Széchenyi István Egyetem együttműködésében indított, "Kamara a vállalkozásokért" tantárgyat. Ismét nagy örömöt okozott, hogy a létszámkeret ezúttal is rendkívül gyorsan betelt.

A nyitó előadáson a kamara képviseletében Kalmárné Dr. Hollósi Erika titkár, Tompa Krisztián titkárhelyettes; a mentorok, illetve előadók közül Ferenczi Katalin (Ferenczi Fémipari Kft.), Molnár Imre (Pannónia Könyvvizsgáló), Szabó László (OTP Bank) bemutatkozását hallhattuk. Ennek során kiderült, hogy a félév alatt ők az üzleti tervezésnek mely gyakorlati vonatkozásaiban lesznek a hallgatók segítségére.

A tárgy nemcsak tematikájában egyedülálló, hanem abban is, hogy a félévi csoportos feladat megvalósítása közben előadóként és mentorként vállalatvezetők, cégtulajdonosok támogatják a hallgatókat, a gyakorlati tapasztalatukból merített kérdésekkel, javaslatokkal, visszajelzésekkel.

A tantárgy 2021 tavaszi félévében a hallgatók összesen 12 alkalommal találkoznak előadóikkal és mentoraikkal az előadások, illetve céglátogatások során.

A tantárgy felelősei: Dr. Konczosné Prof. Dr. Szombathelyi Márta, a Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar Vezetéstudományi és Szervezeti Kommunikáció Tanszékének egyetemi tanára és Molnár Albert, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Győri Térségének elnöke.

A tantárgy felelősei ez alkalommal általános bevezetőt adtak a hallgatóknak a tantárgyi követelményekről, a félév menetéről, valamint a kamara működéséről és közösségeiről. A tantárgy hallgatói számára további információ: Dr. Konczosné Prof. Dr. Szombathelyi Márta (kszm##kukac##sze.hu) tantárgyfelelősnél elérhetőek.

 

A Kamara a vállalkozásokért tantárgy videós bemutatkozásáért kattintson ide, a kamara imázsfilmjét pedig ide kattintva érheti el.

Az első órán bemutatott prezentációs anyag INNEN elérhető.


A hallgatók számos ötletet meríthettek a startup vállalkozáson keresztül a második generációs vállalkozásig.

A Kamara a vállalkozásokért tantárgy hallgatói az óra első részében egy startup vállalkozás előadását hallgatták meg Molnár Ákos és Molnár-Lendvai Alexandra (Perfekt-Doku Kft.) prezentálásával.
A fiatal vállalkozó páros korábban még az egyetem köveit koptatták és a Kamara tantárgy hallgatójaként megismerhették azokat az elvárásokat, amiket egy vállalkozói szellemiséghez tudni érdemes.

Az óra második felében Ferenczi Katalin Mónika, a Ferenczi Fémipari Kft. egyik ügyvezető igazgatója egy rövid kisfilmet vetített vállalkozásuk tevékenységéről, majd a virtuális sétát követően bemutatta azt a néhány hónappal ezelőtt elkezdett üzleti tervnek is beillő projektet, melyet azóta új üzletágként jegyez a vállalkozásuk.
Előadásában számos jó tanáccsal szolgált a hallgatók felé, többek között, hogy az üzleti terv készítésénél milyen szempontokat vegyenek figyelembe.

Molnár Ákos és Molnár-Lendvai Alexandra előadás ITT elérhető.

Globális kihívások – Ipar 4.0, valamint a vállalkozói gondolkodás elemei, vállalkozás-finanszírozás – ezek a témák voltak terítéken a tavaszi félév 6. óráján.

Horváth Szabolcs, a Professio Fémipari és Szakképzési Klaszter elnöke az ipari forradalmak rövid bemutatását követően ismertette a vállalkozások gazdasági környezetében jelentkező aktuális kihívásokat és az ipari területen szerzett tapasztalatai alapján, szemléletes példákon keresztül osztott meg naprakész ismereteket a globális szintű ipari kihívásokról.
Meglátása szerint rendkívül fontos, hogy a vállalkozások lépést tudjanak tartani a gyorsuló fejlődéssel, hiszen az új technológiák alkalmazása kulcsfontosságú tényezők lehetnek a vállalkozások sikerességében.

Az óra második felében Szabó László az OTP Bank Nyrt. vállalati ügyfélkapcsolati igazgatója olyan banki finanszírozási termékeket mutatott be, amelyek rövid és hosszútávon is támogathatják a vállalkozások pénzügyi hátterét. a vállalatfinanszírozásról, továbbá a Széchenyi hitelprogramról és pályázati finanszírozásról osztott meg az üzleti terv készítésében és a vállalkozói életben is hasznos aktualitásokat, gyakorlatorientált információkat a hallgatókkal.

Horváth Szabolcs prezentációja a csatolt mellékletből letölthető ».
Szabó László prezentációja a csatolt mellékletből letölthető ».

A következő órára (március 22.) a beadandó üzleti terv következő részfeladatát kell elkészíteni az itt elérhető feladatkiírás alapján ».

A félév hetedik óráján Miklósy Lajos, az Ipartechnika Menedzser Kft. ügyvezető igazgatója és Molnár Albert, a kamara Győri Térségének elnöke tartottak előadást.

Minden terv annyit ér, amennyit megvalósítunk belőle – emelte ki Miklósy Lajos, az Ipartechnika Menedzser Kft. ügyvezető igazgatója. „Egy konkrét projekt megvalósítása egy vállalkozásban” című előadásában a sikeres projektmenedzsment kulcstényezőiről tartott előadást, melynek témája a mostani járványügyi helyzetet nem kikerülve a projekt fogalmának gyakorlati megközelítésű értelmezése és a projekttervezés jó gyakorlatának megismerése volt. Felhívta a figyelmet a projektmenedzsment-folyamat fontos szempontjaira, kihívásaira és buktatóira is, amiből a levont tanulságok hozzájárulnak az üzleti terv sikeres megvalósításához.

Molnár Albert, a kamara Győri Térségének elnöke tüzetesen ismertette a prezentációs technikákat, melyek betartásával a hallgatók egy érdekes, kompakt, nem utolsósorban figyelemfenntartó előadás megtartásának jellegzetességeit is elsajátíthatják. Hogyan lehet öt perc alatt egy üzleti ötletet figyelemfelkeltően és lényegre törően prezentálni? Hogyan készüljünk fel egy ilyen helyzetre és miként érdemes alkalmazni a verbális és nonverbális kommunikáció eszközeit? Molnár Albert kiemelte: a kommunikáció hatékonysága néha a részletekben rejlik. A hallgatóknak az üzleti tervet videós prezentációval együtt április 19. reggel 8 óráig kell majd beadniuk.

Miklósy Lajos előadása itt elérhető »

Molnár Albert előadása itt elérhető »

2021. március 29-ei előadóink Gál Renáta (Marketing Empire) és Sarkadi-Nagy Balázs (Engineerinstruments Kft.) voltak.

A tantárgy 8. online óráján Gál Renáta, a Marketing Empire tulajdonosa a kezdő vállalkozások marketing eszközeiről tartott előadást a hallgatóknak. Felhívta a figyelmet olyan költségkímélő megoldásokra, amelyek az ügyfélközpontúság jegyében nemcsak elégedett, hanem boldog ügyfeleket eredményezhetnek. Az üzleti terv marketingről szóló részében érdemes első lépésként meghatározni a leendő vállalkozás és terméke/szolgáltatása pozícióját, és abból kiindulva megválasztani a megfelelő marketing eszközöket és üzeneteket. Kommunikáció nélkül nincs kapcsolat – hangsúlyozta.

Sarkadi-Nagy Balázs saját tapasztalataiból merítve tartott prezentációt az egyetemi hallgatóból vállalkozóvá válásának lépéseiről, mérföldköveiről. Elmondása szerint a kamarai programok, klubrendezvények jelentősen hozzájárultak személyes fejlődéséhez és partnerkapcsolatainak bővítéséhez.

 

Gál Renáta előadásanyaga ITT elérhető.
Sarkadi-Nagy Balázs előadásanyaga ITT elérhető.

Céglátogatás helyett képes prezentáció – fókuszban a Gimex Hidraulika Kft.

2021.04.12-ei előadóink Görcs Annamária és Csonka Szabolcs (Gimex Hidraulika Kft.) voltak.

A tantárgy 9. online óráján Görcs Annamária, a Gimex Hidraulika Kft. ügyvezető tulajdonosa és Csonka Szabolcs a Kft. értékesítési vezetője egy prezentáció keretében ismertette a cég múltját és jelenét, tevékenységüket. A társadalmi felelősségvállalás melletti elköteleződés érdekében a cég menedzsmentje 2018-ban létrehozta a Görcs Imre-díjat, melynek elnyerésére a 17 és 25 év közötti kónyi fiatalok pályázhatnak. Emellett a Gimex Hidraulika Kft. támogatja a győri kultúrát, művészetet és rendkívüli együttműködést alakított ki a Széchenyi István Egyetemmel.

Az óra második felében Molnár Albert a vizsgára való felkészüléssel kapcsolatosan gyakorlati tanácsokkal látta el a hallgatókat, majd a résztvevőknek prezentált a kamara történetéről, a kamarai szolgáltatásokról.

Görcs Annamária és Csonka Szabolcs előadásanyaga itt elérhető »
Molnár Albert előadásanyaga itt elérhető »

 

A hallgatói csapatok a féléves munkájukról és a tantárgy elméleti tudásanyagáról adtak számot.

A "Kamara a vállalkozásokért" április 19-ei és április 26-ai online előadása keretében meghallgattuk a hallgatói csapatok prezentációit, amelyeket a féléves munkájukról készítettek.

Bírálóink gyakorlati szempont szerinti értékelést és tanácsokat adtak, amelyek az üzleti tervek, vállalkozási ötletek és cégelemzések későbbi megvalósításában segítséget nyújthatnak. Ezúton is köszönjük mentoraink részvételét és munkáját!

Az óra utolsó részében a hallgatók online feladatsor kitöltésével adtak számot a félév során elsajátított kamarai ismeretekről.


A május 3-ai félévzáró órán a legjobb értékelést elért prezentációkat mutatjuk be a tantárgy mentorai, előadói, valamint a kamara meghívott vendégei előtt.
A végleges pontszámok és értékelések rövidesen elkészülnek, a félév végén jegyezzük be őket.

A félévzáró előadáson a mentorok és a kamara vezetése jelenlétében értékeltük a tavaszi félév eredményeit.

A "Kamara a vállalkozásokért" tartárgy 2021. tavaszi félévének mind a tíz előadása online keretek között valósult meg. A rendhagyó körülmények miatt a céglátogatások sajnos nem valósulhattak meg, illetve néhány cégvezető virtuálisan mutatta be vállalkozásának működését. A szokásostól eltérő előadások megtartása mellett azonban ismét nagy örömmel töltött el bennünket, hogy a hallgatók többsége a félév végéig aktívan látogatta az órákat, igénybe vette a mentorok segítségét és jól teljesítette a követelményeket.

Ismét születtek olyan vállalkozási ötletek és üzleti tervek, amelyek aktuálisan felmerülő igényekre nyújtanak megoldást és valós üzleti körülmények között is megállnák a helyüket.

A szorgalmas munka nagyszerű érdemjegyekben hozta meg a gyümölcsét. A tantárgyat sikeresen teljesítő hallgatók kreditpontokkal és szép érdemjegyekkel gazdagodtak, valamint egyedi kérésekre a kamara által kiállított kamarai ismeretek és az etikus vállalkozói hozzáállás elsajátítására emlékeztető, névre szóló oklevélben is részesültek.

A "Best of" értékelésben részesülő csapatok prezentációiból pár képkocka erejéig  újra felelevenítettük, a féléves program megvalósulásából a tanulságot levontuk.

Gratulálunk az eredményekhez!

Reméljük, hogy emlékezetes marad a közös munka és a hallgatók hasznára válik a megszerzett tudás, akár vállalkozóként, akár munkavállalóként helyezkednek el a munka világában.

A kamara, a tantárgy mentorai, előadói és felelősei ezúton is sok sikert kívánnak a hallgatóknak a jövőbeli szakmai tevékenységükhöz és céljaik megvalósításához!

Bízunk a jövőbeli együttműködésben!


A tantárgy egyetemi felelőse: Dr. Konczosné Prof. Dr. Szombathelyi Márta, a Széchenyi István Egyetem Vezetéstudományi és Szervezeti Kommunikáció Tanszékének egyetemi tanára

A tantárgy kamarai felelőse és mentora: Molnár Albert a Győri Térség elnöke

Mentoraink és előadóink:

Ferenczi Katalin Mónika – Ferenczi Fémipari Kft.

Gál Renáta – Marketing Empire Kft.

Görcs Annamária, Csonka Szabolcs – Gimex Hidraulika Kft.

Horváth Szabolcs – Professio Klaszter

Miklósy Lajos – Ipartechnika Menedzser Kft.

Molnár Ákos, Lendvai Alexandra – Perfekt-Doku Kft.

Molnár Imre – Pannónia Könyvvizsgáló Kft.

Sarkadi-Nagy Balázs – Engineerinstruments Kft.

Szabó László – OTP Bank Nyrt.

Köszönjük szíves közreműködésüket és támogatásukat, mellyel hozzájárultak a tantárgy program megvalósításához!

 

A félévnyitó előadásra szeptember 8-án, a kamara székházában került sor.

A 2021/2022. őszi félévben 22 fős létszámkerettel indult el a Kamara a vállalkozásokért tantárgy a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Széchenyi István Egyetem együttműködésében. Az első előadás alkalmával a kamara székházát is megismerhették a hallgatók, ugyanis itt került megrendezésre a félévnyitó óra.
A további 12 alkalom során a campuson és szervezett céglátogatásokon találkoznak egymással a mentorok, előadók és a hallgatók.

A korábbiakhoz hasonlóan ezúttal is rendkívül gyorsan betelt a létszámkeret, és nagy örömünkre várhatóan a félév mind a 13 előadása személyes részvétellel zajlik majd.
A legnagyobb változás a korábbi félévekhez képest az, hogy a nagy érdeklődés ellenére csökkentették a megszokott 50 fős létszámot annak érdekében, hogy a tantárgy mentorai és előadói alaposabban, személyre szabottan támogathassák a hallgatókat.

A tantárgy felelősei: Dr. Konczosné Prof. Dr. Szombathelyi Márta, a Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar Vezetéstudományi és Szervezeti Tanszékének egyetemi tanára és Molnár Albert, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Győri Térségének elnöke.

A megnyitó előadáson a kamara képviseletében Nagy Ildikó koordinációs vezető és Szolgáltatási tagozati tikár, Tompa Krisztián titkárhelyettes, innovációs vezető vettek részt. A mentorok és előadók részéről Bardon-Gál Renáta (Marketing Empire), Miklósy Lajos (IPARTECHNIKA Menedzser Kft.) és Szabó László (OTP Bank Nyrt.) bemutatkozását hallhattuk, akik ismertették, hogy a félév során az üzleti tervezésnek mely gyakorlati vonatkozásaiban lesznek a hallgatók segítségére.

A tantárgyfelelősök ezt követően általánosan ismertették a tematikát és a kamara működéséről is átfogó információt adtak.
A Kamara tantárgy Győr+ által készített beszámolóját ITT tekintheti meg, a kamara imázsfilmje pedig  ITT érhető el.

A félévnyitó előadás prezentációja letölthető innen >>>

Az őszi félév hetedik óráján Sarkadi-Nagy Balázs és Miklósy Lajos ügyvezető igazgatók tartottak előadást.

Az óra első felében Sarkadi-Nagy Balázs, az ENGINEERINSTRUMENTS Kft. képviseletében ismertette az egyedi gépgyártással foglalkozó cég történetét. Az ENGINEERINSTRUMENTS Kft. csomagoló rendszerek és robotos kiszolgálású megmunkáló rendszerek gyártása mellett szakképzést is biztosít, idén már 82 tanuló vett részt a képzésükben. Mindezek mellett a kamara aktív és elismert tagjaként beszélt a tagozati életről, üzleti kapcsolatokról is a hallgatóknak, valamint a klubok előnyeit (PLATO klub, KVVK, New Generation Klub) ismertette az egyetemi hallgatókkal. Az óra második felében Miklósy Lajos, az IPARTECHNIKA Menedzser Kft. ügyvezető igazgatója tartott előadást „Egy konkrét projekt megvalósítása egy vállalkozásnál” témában, melynek keretében részletes ismertetést adott a projekttervezésről, és bemutatta a hallgatóknak, hogy a projektek különböző fázisaiban mire kell odafigyelni, felmerülő problémák esetén pedig milyen megoldási lehetőségek állnak rendelkezésre.

Az izgalmas és informatív előadásokat követően Molnár Albert tantárgyfelelős, a kamara Győri Térségének elnöke felkészítette és hasznos tanácsokkal látta el a hallgatókat annak érdekében, hogy a következő beadandó munkájuk is hasonlóan nagy sikert arasson az előadók és mentorok körében, mint a múlt hétre elkészített rövid üzleti prezentációjuk.


Sarkadi-Nagy Balázs prezentációja megtekinthető és letölthető »»»
Miklósy Lajos prezentációja megtekinthető és letölthető »»»

11 éve indult először az egyetemi kurzus, amely iránt évről-évre növekszik az érdeklődés a hallgatók részéről.

49 fős létszámmal indult el a 2022. tavaszi félévében a Kamara a vállalkozásokért tantárgy a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Széchenyi István Egyetem együttműködésében. A tantárgyra ezúttal is rendkívül gyorsan betelt a létszámkeret.
Szokásokhoz híven a félévnyitó órának a kamara székháza adott otthont.
A tavaszi félév során még 12 alkalommal találkoznak egymással a mentorok, előadók és a hallgatók az egyetemen, valamint szervezett céglátogatásokon.

A tantárgy célja, hogy a hallgatók lépésről-lépésre megismerjék és alkalmazzák azt a tudást, amelyet a sikeres vállalkozásokat irányító mentoroktól és előadóktól kapnak meg személyre szabottan. Ezáltal a hallgatók valós képet kapnak arról, mi szükséges egy vállalkozás elindításához és hosszútávú, sikeres működéséhez.

A tantárgy felelősei: Dr. Konczosné Prof. Dr. Szombathelyi Márta, a Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar Vezetéstudományi és Szervezeti Tanszékének egyetemi tanára és Molnár Albert, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Győri Térségének elnöke.

A megnyitó előadáson a kamara képviseletében Nagy Ildikó koordinációs vezető és Szolgáltatási tagozati titkár vett részt. A mentorok és előadók részéről Ferenczi Katalin (Ferenczi Fémipari Kft.), Miklósy Lajos (IPARTECHNIKA Menedzser Kft.) és Szabó László (OTP Bank Nyrt.) bemutatkozását hallhattuk, akik ismertették, hogy a félév során az üzleti tervezésnek mely gyakorlati vonatkozásaiban lesznek a hallgatók segítségére.

A tantárgyfelelősök ezt követően általánosan ismertették a tematikát és a kamara működéséről is átfogó információt adtak.

A félévnyitó előadás prezentációja letölthető innen »»»

A Győr+ beszámolója megtekinthető ITT »»»

Az Oxygen Média tudósítása megtekinthető ITT »»»

A tavaszi félév második óráján Molnár Albert előadása a vállalkozásindítás elengedhetetlen elemeiről, főként az üzleti terv elkészítéséről szólt. 

A vállalkozásindítás egy ötletből kiindulva az üzleti terv részletes kidolgozását is magában foglalja. Egy vállalkozás térképe az üzleti terv, amely gondosan felépítve a vállalkozás minden kérdésére megadja a választ. 
Egy jó üzleti terv nem csak azoknak lehet fontos, akik vállalkozásindítás előtt állnak, hanem azoknak is, akik egy meglévő vállalkozást üzemeltetnek. 

Molnár Albert, a tantárgy kamarai felelőse a következő pontokat fejtette ki az 50 fős hallgatóságnak:

 • Ötlettől az üzleti tervig
 • Az üzleti terv részei
 • A pénzügyi terv részei, bevétel és kiadás fogalma
 • A mérhetőség fontossága a gazdasági életben

A félév során a hallgatók csapatmunkában dolgozzák ki saját üzleti terveiket, amelyben segítségükre lesznek a tantárgy mentorai és előadói.
Sok sikert kívánunk a hallgatóknak a hasznos ismeretek elsajátításához, a féléves csapatmunkához!

Molnár Albert előadásának anyaga ITT elérhető »»»

A tavaszi félév 3. óráján Molnár Albert az Elevator Pitch feltételeiről beszélt, és gyakorlati tanácsokkal látta el a hallgatókat az írásos üzleti terv sikeres elkészítéséhez.

Az eredményes vállalkozások elindítását megalapozza egy kreatív, innovatív ötlet, viszont emellett egy precízen megírt üzleti terv és annak prezentálása is elengedhetetlen folyamat.
Az üzleti prezentáció kötelező és opcionális pontjait egyaránt, teljes részletességgel és gyakorlati példákon keresztül mutatta be Molnár Albert.
A kurzus hallgatói először írásban adják majd be üzleti terveiket, amelyek kidolgozásához, pontosításához mentori segítséget vehetnek igénybe. Az első szóbeli szereplésre pedig egy 3 perces előadás keretében kerül sor március 22-én, ahol minden mentort, azaz zsűritagot meg kell majd győzniük a hallgatóknak.

Molnár Albert Elevator Pitch elvárásokról szóló előadásának anyaga ITT elérhető »»»
Az írásos üzleti terv elkészítéséhez összeállított gyakorlati tanácsokról szóló prezentáció ITT elérhető »»»

A tavaszi félév negyedik tanóráján Molnár Albert, a kamara Győri Térségének elnöke tartott interaktív előadást a prezentálási technikákról.

Előadónk az üzleti prezentáció gyakorlati részeit mutatta be és részletekbe menően adott tájékoztatást a prezentáció szerkezeti felépítéséről, az alkalomhoz illő öltözék viseléséről, az előadói gesztusok helyes alkalmazásáról, továbbá olyan hasznos tanácsokkal látta el a hallgatókat, amelyek segítségével garantáltan le tudják kötni a hallgatóság, elsősorban a zsűritagok figyelmét.
Nagy érdeklődéssel várjuk a hallgatók vállalkozás ötleteit, amelyeket első körben március 22-én mutatnak be.
Az óra végén a tantárgyfelelősök, Dr. Konczosné Prof. Dr. Szombathelyi Márta és Molnár Albert közösen tájékoztatták a hallgatókat a jövő heti rendhagyó óra kapcsán, ugyanis a kurzus hallgatói céglátogatáson vehetnek részt a GIMEX-Hidraulika Kft. székhelyén.

Molnár Albert prezentálási technikákról szóló előadásának anyaga ITT elérhető »»»

Ezúttal a GIMEX-Hidraulika Kft. céglátogatásán vettek részt a kurzus hallgatói és a tantárgyfelelősök.

A tavaszi félév ötödik tanórája rendhagyó módon a GIMEX-Hidraulika Kft. székhelyén zajlott.
A barátságos fogadtatást követően Görcs Annamária ügyvezető bemutatta munkatársait, és megismerhettük a 29 éves múlttal rendelkező cég tevékenységét és inspiráló történetét is. Annamária édesapja, Görcs Imre egyszemélyes vállalkozásként indította el a ma már több mint 20 főt foglalkoztató céget.
A kedves munkatársak körbevezették a lelkes hallgatókat az irodahelyiségektől kezdődően a bemutatótermen és konferenciatermen át egészen a raktárhelyiségig. A tanulók ösztönzése érdekében bemutatkoztak olyan dolgozók a GIMEX-Hiadraulika képviseletében, akik a Széchenyi István Egyetemen végezték el műszaki tanulmányaikat.
A sokéves belefektetett munkáért számos díjat és szakmai elismerést nyert el a cég, amelyeket Görcs Imre cégalapító már nem tudott átvenni. A sikeres vállalkozást lánya, Annamária viszi tovább dinamikus szemléletű csapatával a régi értékek mentén, a trendeket követve és az új kihívásokra reagálva.

A tavaszi félév hetedik óráján Miklósy Lajos, az Ipartechnika Menedzser Kft. ügyvezető igazgatója és Molnár Albert, a kamara Győri Térségének elnöke tartottak előadást.

Az óra első felében Miklósy Lajos, az Ipartechnika Menedzser Kft. ügyvezető igazgatójának előadását követték érdeklődéssel a hallgatók. Az ügyvezető ismertette a sikeres projektmenedzsmentet befolyásoló kulcsfontosságú tényezők mellett azt is, hogy a projekt fázisok során mire kell kiemelt figyelmet fordítani, valamint egy felmerülő probléma esetén milyen megoldási lehetőségek állnak rendelkezésünkre. Már a projekttervezés során fel kell készülni az eltérésekre, hiszen csak a változás az, ami állandó. – rendkívül motiváló előadásában leginkább a folyamatos változásra hívta fel a hallgatók figyelmét Miklósy Lajos.

Az óra végén Molnár Albert, a Győri Térség elnöke és egyben a kamarai tantárgyfelelős szóban értékelte az első írásos beadandó munkákat, majd gyakorlati példák mentén hasznos tanácsokkal látta el a hallgatókat, felkészítve őket a második beadandó feladatra, amely keretében a pénzügyi terveket kell elkészíteniük.

Miklósy Lajos projekttervezésről szóló prezentációja ITT letölthető »»»

A soron következő beadandó feladat kiírása ITT letölthető »»»

A tavaszi félév nyolcadik óráján Bardon-Gál Renáta (Marketing Empire) és Sarkadi-Nagy Balázs (Engineerinstruments Kft.) tartottak előadást.

Az óra első felében Sarkadi-Nagy Balázs, az Engineerinstruments Kft. ügyvezetőjének előadását kísérték figyelemmel a hallgatók. Előadását saját tapasztalataiból merítve építette fel az egyetemi hallgatóból vállalkozóvá válásának lépéseiről, majd átfogó képet adott a hallgatóknak vállalkozása tevékenységéről is. Kiemelten beszélt arról, hogy a kamara mit adott hozzá karrierépítéséhez, ismertette a kamarai szolgáltatások, programok és klubrendezvények előnyeit.

A tanóra második előadója Bardon-Gál Renáta, a Marketing Empire tulajdonosa és egyik alapító tagja volt, aki az induló vállalkozások marketing eszközeiről és lehetőségeiről beszélt, segítve ezzel a hallgatókat a következő beadandójuk elkészítésében. A marketingterv kidolgozásához elengedhetetlen az adott termék ismerete, ezáltal a célközönség is pontosabban meghatározható. Mindezek ismerete megkönnyíti a rendelkezésre álló hirdetési eszközök kiválasztását a hatékony, tudatos marketingstratégia felépítéséhez.

Sarkadi-Nagy Balázs prezentációja ITT letölthető »»»
Bardon-Gál Renáta prezentációja ITT letölthető »»»
A soron következő beadandó feladat kiírása (marketing terv készítése) ITT letölthető »»»

A tavaszi félév kilencedik óráján a globális kihívások kezelése (Ipar 4.0), valamint a vállalkozói gondolkodás elemei, vállalkozás-finanszírozás témában tartottak előadást.

Az óra első felében Horváth Szabolcs, a Professio Fémipari és Szakképzési Klaszter elnöke tartott előadást a világunkat érintő változásokról és azok kezeléséről. Az ipari forradalmak és következményeit bemutató rövid történelmi áttekintése választ adott a változásokra való nyitottság és gyors alkalmazkodás fontosságára. Az előadó felhívta a figyelmet arra, hogy a vállalkozások sikeres működéséhez elengedhetetlen a változás menedzsment és kockázatvállalás képessége.

A tanóra második felében Szabó László, az OTP Bank Nyrt. vállalati ügyfélkapcsolati igazgatója olyan banki finanszírozási megoldásokat ismertetett, amelyek rövid- és hosszútávon is segíthetik a vállalkozások pénzügyi hátterét, akár kezdő vállalkozások esetében is. Emellett a hallgatók betekintést nyerhettek a vállalati hitelezés folyamataiba és a mérlegelési szempontokba, valamint a Széchenyi Program aktuális szolgáltatásait is megismerték.

Horváth Szabolcs prezentációja ITT letölthető »»»

Szabó László prezentációja ITT letölthető »»»

A hallgatók a félév során szerzett tudásukról adtak számot üzleti terveik bemutatásával.

A Kamara a vállalkozásokért április 26-ai és május 3-ai tanórák alkalmával 15 hallgatói csapat tartott előadást üzleti tervükről.
A prezentációkat tantárgyfelelőseink és mentoraink értékelték gyakorlati szempontok alapján és olyan építő tanácsokat adtak a hallgatóknak, amelyek a vállalkozási ötletek jövőbeli megvalósításában segítséget nyújtanak.

A vállalkozások bemutatását követően a félév utolsó megmérettetéséhez értek a hallgatók, akik modulzáró teszt kitöltésével adtak számot kamarai ismereteikről.

Következő alkalommal, május 10-én elérkezünk a félév utolsó órájához, ahol a tantárgy mentorai és előadói meghallgathatják a legjobb üzleti tervekről készített előadásokat, valamint oklevelet kapnak a kurzust abszolváló hallgatók.


Kérjük, tekintse meg fotógalériánkat a beszámoló alatt!

A félévzáró előadáson tantárgyfelelőseink értékelték a tavaszi félév eredményeit.

A 2022. tavaszi félévben 13  alkalommal vettek részt személyesen a hallgatók a Kamara a vállalkozásokért tantárgyon. Örömmel tölt el bennünket, hogy a hallgatók nagy többsége nem csak aktívan látogatta a félév során az előadásokat, hanem igénybe vették a mentori segítséget, valamint sikeresen teljesítették a követelményeket.
A 15 hallgatói csapat által készített üzleti terveket, vállalkozás ötleteket kivétel nélkül a naprakészség jellemzi, az aktuális felmerülő igényekre nyújtanak megoldást a mai technológia felhasználásával. Többféle ágazatban születtek üzleti tervek, amelyek valós üzleti körülmények között is megállnák a helyüket. 

Az értékelési szempontok ismertetését megelőzően félévi összegzés keretében tantárgyfelelőseink, Dr. Konczosné Prof. Dr. Szombathelyi Márta és Molnár Albert biztató és hasznos tanácsokkal látták el hallgatóinkat, felhívták figyelmüket a lehetőségek kihasználására és az órán szerzett kapcsolati tőke jövőbeli fontosságára.

Az óra további részében a legjobb értékelésű üzleti terveket újra előadták a hallgatók a félévzáró előadáson megjelent mentorok, előadók és egyetemi kollégák előtt, majd a büszke hallgatók átvették elismerő oklevelüket.

Gratulálunk az eredményekhez! Bízunk benne, hogy emlékezetes marad a közös munka és a hallgatók hasznára válik a megszerzett tudás.

A Kamara, a tantárgy felelősei, mentorai és előadói ezúton is sok sikert kívánnak a hallgatóknak a jövőbeli szakmai tevékenységükhöz, céljaik megvalósításához.

A tantárgy egyetemi felelőse: Dr. Konczosné Prof. Dr. Szombathelyi Márta, a Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar Vezetéstudományi és Szervezeti Kommunikáció Tanszék egyetemi tanára.
Kamarai felelőse és mentora: Molnár Albert, a Győri Térség elnöke

Mentoraink és előadóink:
Bardon-Gál Renáta – Bardon&Bardon Kft. (Marketing Empire)
Ferenczi Katalin – Ferenczi Fémipari Kft.
Görcs Annamária – GIMEX-Hidraulika Kft.
Horváth Szabolcs – Professio Fémipari és Szakképzési Klaszter
Jung-Simon Eszter – Simon Munkabiztonság Kft.
Lendvay Patrik – Greenpack Futárszolgálat
Miklósy Lajos – Ipartechnika Menedzser Kft.
Sarkadi-Nagy Balázs – Engineerinstruments Kft.
Szabó László – OTP Bank Nyrt.

 

Kérjük, tekintse meg fotógalériánkat a bejegyzés alatt! 

 

Vissza

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök