Kategorizálási útmutató segít az NTAK adatszolgáltatásra való felkészülésben

A Magyar Turisztikai Ügynökség szakmai hírlevele számos hasznos információval szolgál a kötelező NTAK adatszolgáltatásra vonatkozóan. 

A Magyar Turisztikai Ügynökség 2023. májusi szakmai hírlevelében számos hasznos információkat talál a 2023. július 1-jétől induló kötelező NTAK adatszolgáltatásra vonatkozóan. A tájékoztatóból megtudható, hogy "Kategorizálási útmutató" is segíti a vendéglátó üzletek felkészülését, továbbá az üzlettípusok besorolásának ellenőrzésére is felhívják a figyelmet.
 
Az alábbiakban az MTÜ szakmai hírleveléből szó szerint közöljük az NTAK adatszolgáltatásssal összefüggő híreket.

Kategorizálási útmutató is segíti a vendéglátó üzleteket a felkészülésben az NTAK adatszolgáltatásra

2023. július 1-jétől az online pénztárgépet használó vendéglátó üzleteknek és a jeggyel látogatható turisztikai attrakcióknak is kötelező regisztrálni és adatot küldeni a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK). Fontos kezdeti lépés ‒ még az adatszolgáltatás megkezdése előtt ‒ hogy minden vendéglátó üzlet üzemeltetője rögzítse az értékesíteni kívánt termékeit az általa használt vendéglátó szoftverbe. Ezek felvételét egyszer kell végrehajtani, illetve új termékek esetén frissíteni a termékkínálatot a felületen. A termékek NTAK-nak megfelelő fő- és alkategóriákba sorolásához az info.ntak.hu oldalon található kategorizálási segédlet nyújt útmutatást. Később a felvitt termékek közül már csak ki kell választani a rendelt terméket, amely szolgáltatói oldalról jelentősen leegyszerűsíti a rendelés folyamatát.

Regisztráció előtt fontos az üzlettípus besorolásának ellenőrzése is

A vendéglátó szolgáltatóknak az üzlettípusuk besorolásának ellenőrzésére is mindenképp szükséges sort keríteniük az NTAK regisztrációjuk előtt. A 2021-ben életbe lépett jogszabály alapján ugyanis vendéglátó üzletet csak a következő üzlettípusok szerint lehet kategóriába sorolni: étterem; cukrászda; büfé; kávézó, alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely; italüzlet, bár; zenés-táncos szórakozóhely, gyorsétterem és alkalmi vendéglátóhely. Amennyiben a szolgáltató üzlete nem valamelyik fenti kategóriába tartozik – vagyis ennek módosítását nem végezte el 2021. március 31-ig – mindenképpen fel kell keresnie az illetékes önkormányzatot, mert csak ezen üzlettípusok szerint tud regisztrálni az NTAK-ba. Erről és az NTAK regisztráció további tudnivalóiról az info.ntak.hu oldalon érhető el tájékoztatás.

Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség, Szakmai Hírlevél, 2023. május
Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

Kamarai rendezvények

szechenyi.png