Kedvezményes jövedékiadó-mérték alkalmazása

Kedvezményes jövedékiadó-mértéket lehet alkalmazni a független kisüzemi sör- és szeszfőzdék által kis mennyiségben előállított sörre és etil-alkoholra.

2022. január 1-jétől az Európai Unió területén a független kisüzemi termelők a kis mennyiségben előállított sör és etil-alkohol mellett az egyéb alkoholtartalmú italokra is kedvezményes jövedékiadó-mértéket alkalmazhatnak. Ennek  lényege, hogy kedvezményes jövedékiadó-mértéket lehet alkalmazni a kisüzemi keretek közt termelt alkoholtartalmú italokra. Ennek azonban az a feltétele, hogy  a független kisüzemi státusz ki legyen nyilvánítva az adóhatóságnál történő nyilvántartásba vétellel, illetve az öntanúsítás szabályai szerint, amelynek részleteit a Bizottság (EU) 2021/2266 Végrehajtási Rendelete tartalmazza, mely ITT elérhető.

Kisüzemi termelőnek az a gazdálkodó minősül, amely:

  *   sörből évente legfeljebb 200 000 hektolitert,

  *   csendes borból és habzóborból évente legfeljebb 1 000 hektolitert,

  *   egyéb csendes és habzó erjesztett italból évente legfeljebb 15 000 hektolitert,

  *   köztes alkoholtermékből évente 250 hektolitert,

  *   gyümölcs-, törkölypárlatból évente 10 hektolitert, tiszta alkoholra számolva állít elő.

A nyilvántartásba vételt Magyarországon elektronikusan kell kérni a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV), melyre válaszul tanúsítványt ad majd ki a NAV. Bővebb információ a NAV tájékoztatásában ITT található, ahol a hatóság kiemeli, hogy a külföldre szállító kisüzemi sörfőzdéknek különösen ajánlott a vonatkozó szabályok áttekintése, a tanúsítás kérelmezése.

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png