Kedvezőbb lesz a kisvállalati adó

10 százalékra csökken 2022-ben a kisvállalati adó (kiva) mértéke. Kalkulátorral kiszámítható, hogy mennyit idő spórolhat meg cége ezzel az adózási formával. 

Jövőre még kedvezőbbé válik a kisvállalati adó (kiva), mértéke 10 százalékra csökken. A kkv-k a megfelelő adózási mód kiválasztásával rengeteg pénzt spórolhatnak meg, ebben segíti most a vállalkozásokat a Pénzügyminisztérium kiva-kalkulátora - tájékoztatta az MTI-t Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára.
Az államtitkár elmondta, hogy jelenleg 68 ezer cég kivázik. Jövőre valószínűleg még többen választják majd a kivát, hiszen több tízezer olyan vállalkozás van, amely jobban járna ezzel az adózási formával.Hozzátette, hogy a most frissített kiva-kalkulátor éppen ezeket a cégeket segíti. Kiszámítja, hogy mennyi közterhet lehet megtakarítani ezzel az egyszerű adózási móddal. Jövőre a 10 százalékos kiva kiváltja a 9 százalékos társasági adót, és a 13 százalékos szociális hozzájárulási adót, egyben adózatlanul hagyja a cégnél maradó nyereséget. A kisvállalati adó az Európai Unió legversenyképesebb adófajtája, amellyel nemcsak az érintett cégek járnak jól, hanem az egész ország is, hiszen beruházásra és foglalkoztatásra ösztönöz – szögezte le Izer Norbert.
A kiva választását a jelentős bérköltséggel rendelkező cégeknek, mint az informatikai, mérnöki, tanácsadási, oktatási, egészségügyi ágazat szereplői, illetve a nyereségüket visszaforgató, növekedni képes vállalkozásoknak érdemes megfontolni – idézte fel az államtitkár. A Pénzügyminisztérium kiva-kalkulátora 10 perc alatt kiszámítja, hogy a kisvállalati adó választásával mennyi adót spórolhat meg a cég jövőre. Aki jövőre spórolna az adóján, az jobban jár, ha idén nem spórolja meg a kalkulátorra fordítandó 10 percet – mondta. Az államtitkár emlékeztetett, hogy ötven foglalkoztatottig választható a kiva, és a vállalkozás mindaddig a kisvállalati adó hatálya alatt maradhat, amíg a foglalkoztatottak száma nem haladja meg a száz főt. A belépési értékhatár hárommilliárd forint, de mindaddig a kivában maradhat a cég, amíg el nem éri a hatmilliárd forintos bevételt.

Olvasható Magyarország Kormányának honlapján:
https://kormany.hu/hirek/a-kkv-k-is-sporolhatnak-az-adon-segit-a-pm-kiva-kalkulatora

A KIVA kalkulátor pedig az alábbi oldalon érhető el: https://kormany.hu/penzugyminiszterium/kiva-kalkulator

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png