Kedvezően változott az EU-s alapokból származó támogatások felhasználásának szabálya

Az MKIK kérésének megfelelően, a kormány lazít az európai uniós alapokból származó támogatások felhasználásának szabályán.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) javaslatait elfogadva, megjelent a Kormány 445/2022. (XI.7.) Korm. rendelete, amely a 2014-2020 és a 2021-2027 programozási időszakokban az egyes európai uniós alapokból származó támogatások felhasználásának korábbi szigorú elszámolási szabályát lazítja.
Ezzel kapcsolatban az MKIK szeptember elején egy javaslatot fogalmazott meg. Kérték, hogy enyhítsék az első (60 százalékos mértékű) kifizetési kérelemre vonatkozó 12 hónapon belüli benyújtási szabályt.
A minap megjelent kormányrendelet lazította a feltételesen visszatérítendő támogatású pályázatoknál az előleggel 12 hónapon belül való elszámolási kötelezettség szabályát. Az újabb szabály szerint a kiutalt támogatási előlegből csak 30 százaléknyi részre kell benyújtani egy éve belül az időközi kifizetési kérelmet.

Az MKIK „Javaslatok a GINOP PLUSZ pályázatok eredményességmérési mutatóinak módosítására” tárgyú levele a linkre kattintva elérhető.

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png