A Győri Kékfestő Műhely sikertörténete

Magyar divatmárkával kötött együttműködést kamaránk Kézműipari Tagozatának önkéntes tagja.

A Sugarbird egy folyamatosan megújuló divatmárka önálló arculattal és dizájnnal, melyet 2007-ben egy ambiciózus fiatal hölgy, Jagasics V. Csonka Hedvig álmodott és alapított meg. Egyik védjegyük, hogy nemzetközileg elismert licensz cégekkel és márkákkal működnek együtt úgy, hogy azok teljesen új megközelítésben, egyedülálló, divatorientált módon jelenhessenek meg. Legújabb koncepciójuk a cég saját márkája, a Czukormadár, amely kizárólag a népművészeti örökség és hagyomány témáival foglalkozik, kézi hímzéssel és magas színvonalú kézműves munkával. Az összes termékünk kizárólag Magyarországon készül európai alapanyagokból, saját grafikai- és szövetmintákkal.

A Czukormadár Kékfestő Edition kollekció több darabja is eredeti kékfestő anyagból készült, eredeti környezetben a Győri Kékfestő Műhelyben. Tóth Marietta Ildikó kékfestő népi iparművész és családja 1906 óta foglalkozik kékfestéssel: hagyományos eszközöket és technológiát alkalmazva készítik a kékfestő textíliákat.

Mi is maga a KÉKFESTŐ?! A kékfestés egy textíliákon alkalmazott szín mintázási technológia, amelyről már 1770-ben írásos említést tettek Magyarországon. Jelentős szerepet játszott a magyar népviseletben az elmúlt századokban. Rendkívül speciális batikolási eljárás. Az előállítása két fontos munkafázisból áll: mintázás szigetelőmasszával, majd festés hideg indigócsávában. A kékfestés 2018 novemberétől az UNESCO Szellemi kulturális világörökség része.

A Győri Kékfestő Műhely saját Sugarbird mintát adott hozzá egy már meglévő, 1800-as években gyártott mintafához. Így került rá a mintákra az ikonikus Sugarbird madárka.

"A koronavírus idején keresett meg bennünket a márka. Eljöttek körülnézni a belvárosi üzletünkbe és vásároltak többféle kékfestő terméket. Rövid idő elteltével ismét megkerestek minket és együttműködést ajánlottak egy Kékfestő kollekció elkészítésében. Megmutatták hogy hol és hogyan készítik a ruhákat a márka számára. Ezután vállaltuk el, hogy terveik alapján kékfestő technikával készítünk számukra anyagot az új kollekcióhoz." - mondta el Ildikó. Lehet egy ősi mesterség kompatibilis a 21.századdal? A győri kékfestők szerint mindenképp, hiszen nosztalgiát ébreszt, valamint az emberek egyre inkább vágynak valami komolyabb értékre a megvásárolt termékek mögött.

Ezúton is gratulálunk Tóth Marietta Ildikónak, aki kamaránk Kézműipari Tagozatának önkéntes tagja és egyben a tagozat Hagyományos Kézműves Szakmai Osztály elnöke.

Forrás és fotók: Sugarbird

 

 

 

 

 

 

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök