Tanulmányút Linzben

A Győri Bevásárló Utcák Alapítvány tanulmányutat szervezett Linz belvárosfejlesztési stratégiájának megismerése céljából.

A Győri Bevásárló Utcák Alapítvány kuratóriuma, kiegészülve a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara önkéntes vállalkozóiból álló delegációval 2022. október 12-én Linz városába utazott, hogy megismerjék a város belvárosfejlesztési programját.

Felső Ausztria tartományának székhelye Győrhöz hasonlóan a Duna partján fekszik. Sokáig "acélvárosnak" hívták acél ipara miatt, ám az elmúlt évtizedekben sokat dolgoztak azon a helyiek, hogy kultúrájáról ismerjék a turisták. 2009-ben Európa Kulturális Fővárosa lett, és kibontakoztathatta azt a potenciált, ami addig a jobbára ipari jellegű városban rejtve maradt. A megújulás olyan jól sikerült hogy 2014-ben Linz az UNESCO-tól megkapta a Médiaművészetek Városa címet.

Linz példája fontos minta Győr számára: az ipari fókuszból milyen jó lépésekkel juthatunk el oda, hogy egy kulturálisan és turisztikailag is kiemelt vonzású város maradhassunk. Összeköt minket a Duna, a barokk, az ipari múlt, és reményeink szerint hamarosan a partnerségi kötelék is.

A tanulmányút első napján Prof. Georg Steiner-rel, a Linz Tourismus vezetőjével találkoztak a résztvevők, aki a sikeres turisztikai menedzsment alapjait, a fenntartható együttműködés feltételeit és a hosszútávú közös munka kulcstényezőit mutatta be. Linzben fontosnak tartják, hogy ne csak a turisták, hanem a helyi lakosok nézőpontját is tágítsák az apróbb üzletek megismerésével. A találkozások örömét szeretnék visszahozni és e köré építeni a turizmust.

Terézia Kerling helyi idegenveztő segítségével a delegáció megismerhette a barokk belváros főbb nevezeteségeit és megkóstolták a város egyik emblematikus édességét a Linzer-Torte-t. 


Az utazás második napján Ursula Fürstberger-Matthey, a Linz City Ring ügyvezetője mutatta be egyesületük működését. Az 50 éves múltra visszatekintő, közel 400 taggal rendelkező egyesület fogja össze Ausztria második legforgalmasabb sétálóutcájának üzleteit. Feladatuk a marketing és az értékesítés ösztönzése, valamint rendezvények szervezése, a város élettel való megtöltése.

A beszélgetés után a résztvevők felmentek a Pötlingsbergre, ahol alkalmuk nyílt megnézni a bazilikát. A templom előtti panorámateraszról csodás kilátás nyílt a Változások Városára.

A kilátóhelytől pár percre található mesebarlangban, az immár száz éve üzemelő kisvonatból kiszállva meseországban kalandozhatott a csoport: Linz főterének miniatűr másából kis utcácskák nyílnak, melyek mindegyikében egy-egy ismert Grimm mese elevenedik meg.

A velünk együtt élő művészeteket a nagyon eredeti Mural Harbour képviseli a városban. A kikötő egy részét graffitisek bérlik, és meghívásos alapon világszerte ismert utcai művészeket kérnek fel arra, hogy időről-időre eljöjjenek ide, és egy falra alkossanak valamit. A tanulmányút záró programjaként vezetett túrán hajóról nézhette meg a delegáció az aktuálpolitikai és -gazdasági témájú, és persze a közösségi médiát is ízekre szedő graffitiket.

A kétnapos, nagyon tartalmas tanulmányúton a linzi turisztikai szakemberek előadásai és a velük folytatott konzultációk hasznos és innovatív nézőpontokat, valamint  azok gyakorlati megvalósulását, működését mutatták be az Alapítvány és a vállalkozók számára egyaránt.

A Győri Bevásárló Utcák Alapítvány ezúton is szeretné megköszönni Kovács Balázsnak (GD Consulting) a meghívást, a segítséget a nyelvi nehézségek áthidalásában és hogy jelenlétével folyamatos konzultációs lehetőséget biztosított a résztvevők számára.

 

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png