Kibővítette együttműködését a Széchenyi-egyetem és a Honvédelmi Minisztérium

A képzés, a kutatás-fejlesztés és a katonai pálya népszerűsítése terén bővítette együttműködését a győri egyetem és a HM.

Kép248.jpg

A képzés, a kutatás-fejlesztés és a katonai pálya népszerűsítése terén is megerősítette, bővítette együttműködését a győri Széchenyi István Egyetem és a Honvédelmi Minisztérium. Az erről szóló megállapodást a felek 2024. február 15-én írták alá Budapesten.
A Széchenyi István Egyetem és a Honvédelmi Minisztérium évek óta együttműködik a minőségi oktatás, a kutatás-fejlesztési tevékenység, valamint a társadalmi szerepvállalás terén. A felek a 2020-ban kötött partnerség tartalmát jelentősen kibővítve új megállapodást készítettek elő, amelyet a február 15-én a Bálna Honvédelmi Központban tartott ünnepségen dr. Filep Bálint, az egyetem elnöke, prof. dr. Friedler Ferenc, az intézmény tudományos elnökhelyettese, rektora és Kutnyánszky Zsolt, a minisztérium védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkára látott el kézjegyével.
Az eseményen Kutnyánszky Zsolt kifejtette: a tárca honvédelmi nevelési és oktatási keretstratégiája a megújuló védelmi ipari startégiával együtt a védelmi ipari képzésfejlesztés pilléreként fog szolgálni. „Ezzel párhuzamosan megerősítjük, illetve új alapokra helyezzük a felsőoktatási intézményekkel meglévő partnerségeinket. A Széchenyi-egyetemmel aláírt dokumentum kiemelt területe a védelmi ipar, a kutatás-fejlesztés és az innováció. Hangsúlyos a gépészmérnök-járműtechnikai specializáció, a gépészmérnök-harcjárműtechnikai specializáció, a programtervező informatikus és a mérnökinformatikus képzések terén való nagyon szoros együttműködés. Mindemellett nagyon fontosnak tartjuk a harc- és gépjárműipari klaszter igényeinek biztosítását” – húzta alá. Hozzáfűzte: szükség van a hazájukat szerető fiatalokra, ezért a toborzás továbbra is fontos szerepet kap a kooperációban. Az államtitkár beszélt arról is, hogy az elmúlt években a honvédelmi alapismeretek kurzus választható tantárgyként felkerült a Széchenyi-egyetem palettájára, és töretlen népszerűséggel, jelenleg 150 fős létszámmal működik.
Prof. dr. Friedler Ferenc, az egyetem rektora, tudományos elnökhelyettese merősítette: az intézmény támogatja a honvédelem ügyét, segíti a katonai pálya megismertetését, vagyis a Magyar Honvédség toborzási tevékenységét. „Az oktatás terén megvizsgáljuk közös képzések kialakításának és elindításának lehetőségét, illetve különböző, a honvédelemmel kapcsolatos ismeretek beépítését képzéseinkbe. Intézményünk erős műszaki gyökerekkel és magas hozzáadott értéket létrehozó kutatási eredményekkel rendelkezik. Ez a képesség nagy jelentőségű a védelmi kutatás-fejlesztési és innovációs együttműködésben is” – húzta alá.

A nyitókép az aláírási ünnepségen készült. Fotó: Bankó József/Paradignow Photography

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png