Kibővítették a Beruházási Támogatási Programban résztvevők körét

2023. január 20-ától regisztrálhatnak támogatásra a szálláshely-szolgáltató, vendéglátó vállalkozások a KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Programban.

A kormány kiterjesztette a KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Programját a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ágba tartozó vállalkozásokra (TEÁOR 55-56) is. Az érintett vállalkozásoknak 2023. január 20-ától nyílik meg a pályázati regisztráció.

A támogatási programban kétféle támogatási konstrukció érhető el. A 2023. január, február, március havi, számlával igazolható földgáz-, villamosenergia-, illetve távhőköltségek esetében vissza nem térítendő támogatást lehet igényelni, amelynek mértéke az előző év azonos időszakához mért növekmény maximum 50 százaléka lehet. A támogatási kérelmet az egyes hónapokra külön-külön vagy egyszerre is be lehet nyújtani. Továbbá lehetőségük van energiahatékonysági beruházás hitellel érintett részéhez az önerőt kiegészítő, legfeljebb 15 százalékos vissza nem térítendő támogatás igénybevételére is.

A pályázati kritériumok és kötelező vállalások között szerepel:

  • a vállalkozás 2021-es energiaköltsége eléri az adott évi értékesítés nettó árbevételének 2 százalékát.
  • a vállalkozás 2021-ről teljes lezárt üzleti évvel rendelkezik és 2021. január 1. előtt alapították.
  • 2023. IV. negyedévének végére a vállalkozásban foglalkoztatottak létszáma legfeljebb 10 százalékkal csökkenhet a 2022-es év azonos időszakához képest.
  • a vállalkozás vállalja, hogy energiahatékonysági beruházást hajt végre legkésőbb 2024 végéig.

A pályázati felhívás ezen a linken érhető el. A kitöltési útmutatót pedig ide kattintva érheti el.

Igény esetén a regisztráció kitöltésében és a támogatás igénylésének folyamatában kérjen segítséget a kamara##kukac##gymsmkik.hu e-mail címen, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara munkatársai készséggel állnak rendelkezésére!


A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) még a tavalyi év végén egyeztetett a kkv-kat érintő energetikai támogatás kiterjesztéséről és meghosszabbításáról és kezdeményezte a Gazdaságfejlesztési Minisztériumnál, hogy az Energiaköltség és Beruházás Támogatási Programot terjesszék ki a turizmus-vendéglátás szektorra annak nehéz helyzetére való tekintettel.
Ennek alapján a Magyar Közlöny 2022. évi 214. számában megjelent 1477/2022 (X.6) Korm. határozat módosítása, mely értelmében a kormány a támogatási időszakot meghosszabbította és a kedvezményezetti körét a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás ágazatokban működő kkv-kra kiterjesztette.
A kormány korábban bevezetett könnyítése értelmében pedig jelenleg azon vállalkozások minősülnek energiaintenzívnek az Energiaköltség és Beruházási Támogatási Programban, melyeknek energiaköltsége 2021-ben elérte az árbevétel 2 százalékát.

 

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png