Kiterjesztik a kamatstopot a kkv-k hiteleire

Elfogadva az MKIK kérését, kiterjesztik a kamatstopot az államilag nem támogatott, változó kamatozású, forint alapú kkv hitelekre is.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara – reagálva a gazdasági környezet változásaira, a kkv-k érdekeit képviselve – azt kérte múlt héten a kormánytól, hogy fontolja meg a lakossági hitelezéshez hasonlóan a kamatplafon azonnali bevezetését a vállalkozások számára.
 
Az MKIK
  • a kamatplafon szintjét 5-10 százalékos sávban javasolta meghatározni,
  • továbbá kérte a meglévő vállalkozói hiteleknél a moratórium lehetőségének biztosítását.

Az MKIK ezzel kapcsolatos sajtóközleménye ITT olvasható. 

Hétfőn közleményében Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter bejelentette: Az infláció megfékezése, a recesszió elkerülése és a vállalkozások megerősítése érdekében a kormánynak be kellett avatkoznia, ezért elfogadva a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) kérését arról határozott, hogy a lakossági kamatstopon túl az államilag nem támogatott, változó kamatozású, forint alapú kkv hitelekre is kiterjeszti a kamatstopot. 

A kormány döntése értelmében 2022. november 15-től 2023. június 30-ig a kis- és középvállalatok érintett hitelei alapjául szolgáló kamat mértéke nem lehet magasabb, mint a 2022. június 28-i fordulónapra átszámított bankközi kamat (a háromhavi BUBOR) mértéke, azaz 7,77 százalék.

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök