Kormányrendelet: a THM számítására és közzétételére vonatkozó szabályok részletezése

Az új lakossági fogyasztási hitelek THM-ének idei kedvezményes (legfeljebb 5,9%-os) és a jövő évtől esedékes normál értékét egyaránt meg kell határozniuk és fel kell tüntetniük a bankoknak a törlesztési moratórium ideje alatt.

A május 4-i Magyar Közlönyben megjelent 178/2020. (V. 4.) Korm. rendelet a teljes hiteldíj mutató számítására és közzétételére vonatkozó szabályokat részletezi. Kimondja, hogy ennek a teljes hiteldíj mutató kiszámításakor a hitelszerződés kapcsán fizetendő összes díjnak a 62/2020. (III. 24.) Korm. rendeletben meghatározott időpontig, 2020. december 31-ig alkalmazott mértékét kell figyelembe venni (kedvezményes THM).

A kedvezményes THM-mel egyidejűleg az általános, a teljes hiteldíj mutató meghatározásáról, számításáról és közzétételéről szóló kormányrendelet rendelkezéseinek megfelelően számított teljes hiteldíj mutatót is közzé kell tenni.

A közzétett teljes hiteldíj mutatót, valamint a 2020. december 31-t követő törlesztőrészlet várható összegét a hitelre vonatkozó kereskedelmi kommunikációban a teljes hiteldíj mutató és a törlesztőrészletek feltüntetésére vonatkozó jogszabályi rendelkezések szerint kell feltüntetni. A kereskedelmi kommunikációban alkalmazott tájékoztatást a hitel alapjául szolgáló szerződéskötési folyamat során nyújtott tájékoztatásokban is alkalmazni kell, a figyelem felkeltésére alkalmas módon.

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png