Közbeszerzési Hatóság - Útmutató-módosítás

Módosult a Közbeszerzési Hatóság útmutatója, a tájékoztató kitér az indexálással kapcsolatos szabályokra is. 

A Közbeszerzési Tanács (továbbiakban KT) tájékoztatójának témája közbeszerzési eljárások eredményeként megkötött szerződések módosítása, valamint a teljesítéssel kapcsolatos indexálási szabályokkal történő kiegészítése. A KT keretein belül működő Tanács az útmutatóban említett módosítását június 9-én fogadta el, összefoglalója itt érhető el.
Az útmutató módosításának alapja az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) által kidolgozott építőipari indexálási képlet. A tájékoztató kitér az indexálás gyakoriságának szükségességére, valamint külön kiemeli, hogy az indexálás olyan időpontot kell érintsen, amikor az indexálásra kerülő költség felmerült. Segítséget nyújthat a képlet alkalmazásában a KSH TEÁOR’08 rendjében felsorolt havi termelői árindexeket tartalmazó adatbázis.
Fontos, hogy az indexálás alkalmazása során tekintettel kell lenni a 22/2015. (X. 30.) Korm. rendeletnek a kifizetésekre vonatkozó szabályaira is.
Az említett útmutatót részleteiben itt olvashatja, mely a jogi környezet részletes tájékoztatása mellett az indexálást egy példán keresztül szemlélteti a könnyebb megértés érdekében, melyet saját esetre adaptálva is alkalmazni lehet. Ez az „1. Példa az indexálás során használható képletre, metódusra (hipotetikus számadatokkal)” alfejezetnél található.

Az útmutatóban kiemelt szerepet kap a szerződés módosításának jogalapjainak ismertetése, mint:

  • „De minimis” (értékében elhanyagolható változások vizsgálata).
  • Meghatározott körülmények fennállása.
  • Nem lényeges módosítás.

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png