Magyar-szlovák női vállalkozói fórumot tartottak a győri Kamarában

A program az  Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében megvalósuló CORD projekt (CORD - SKHU/1601/4.1/104) részeként jöhetett létre.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Női Vállalkozói Klubja és az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program CORD projektje 2019. október 1-én tartotta Női Vállalkozók Nemzetközi Fóruma – Külpiaci lehetőségek, tapasztalatok az „Aranyháromszögben” című rendezvényét. 

 

A fórum fő témája a szlovák-magyar gazdasági kapcsolatok kialakítása, szlovák irányba történő vállalkozás bővítés módja és lehetőségei, jó gyakorlatok bemutatása volt. 

 

A rendezvényt Kalmárné Dr. Hollósi Erika, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara titkára nyitotta meg, majd Horváth Imre Tamásné a Női Vállalkozói Klub elnöke köszöntötte a jelenlévőket.

 

"A nők precizitása, hosszú távú gondolkodása, együttműködési hajlandósága, a barátságos légkör megteremtésének képessége és az úgynevezett „női megérzés" mind olyan jellemzők, amelyeket sikerrel lehet kamatoztatni az üzleti életben. Tanulmányok  szerint a női vállalkozók a férfiaknál óvatosabbak a  gazdasági és pénzügyi kockázatvállalás területén, talán éppen ezért kisebb méretű, ugyanakkor hosszútávon fennmaradó vállalkozásokat hoznak létre." - hangsúlyozta elnökasszony.

 

A köszöntők után Tompa Krisztián a GYMSMKIK Innovációs és nemzetközi osztályának vezetője röviden ismertette a CORD programot és bemutatta a projekt nagyköveteit.

 

A CORD projekt célja, hogy szorosabb együttműködést segítsen elő az olyan szervezetek között, amelyek a potenciális vállalkozókat és KKV-kat segíti, növelje a kooperációjuk hatékonyságát úgy, hogy szigorúan a határon átnyúló tevékenységek ösztönzésére koncentrál a határmenti régiókban.

 

A rendezvény első előadását a Széchenyi István Egyetem professzora Prof. Dr. Rechnitzer János tartotta. Előadásában - ami a Volt egyszer egy Arany Háromszög? címet kapta- , Bécs- Pozsony- Győr együttműködésének régi és lehetséges új irányait elemezte.

 

Bödők Károly a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. regionális képviselője a szlovák vállalkozás-alapítás lehetséges módjait, lépéseit mutatta be, összevetve azt a  magyar vállalkozás-alapítással.

 

Christmann Kláraelőadásának célja egy jó gyakorlat bemutatása volt. Cégét - Cristmann Logistis S.R.O. - 2011. júniusában alapította Szlovákiában. Profilja a nemzetközi szállítmányozás, logisztika, normál kereskedelmi áruk szállítása Európa területein. A cég központja a határhoz közeli Medve településen található.

 

Szlovák női vállalkozók képviseletében Natália Gapľovská is meghívást kapott a rendezvényre.

Ő a  luxus illatgyertyákat gyártó LUMINIA tulajdonosa. A LUMINIA a viaszokat gondosan válogatott, ökológiai és környezetbarát anyagokból készítik. A kókuszdió- és sárgabarackmagviasz 100% -ban természetes termék, amely nem tartalmaz vegyi anyagokat. 

 

A Cor-a Zrt. egyik tulajdonosának, a 2016. óta kockázati tőkebefektetéssel foglalkozó Oxo csapat egyetlen női tagjának  Apró Annának előadása a nők és a pénz viszonyát mutatta be. Saját történetén és tapasztalatain keresztül mutatta be, hogy milyen nehéz nőként érvényesülni egy férfiak által irányított üzleti világban. 2012-ben édesapja váratlan halála után ugyanis a családi cégbirodalom Anna és édesanyja, Ágnes nyakába szakadt. Tíz céget örököltek, ezek közül a legnagyobb egy 2017-ben közel egymilliárd forintos árbevételű egészségügyi vállalat. 

 

Az előadások után, a rendezvény zárásaként pódiumbeszélgetés következett.

A beszélgetés témája az üzlet és a családi élet összeegyeztethetősége volt, valamint az, hogy elkülöníthető-e egymástól az üzleti siker és a magánéleti boldogság.

 

Résztvevők: Prof. Dr. Rechnitzer János (Széchenyi István Egyetem), Rácz Erika (Julius Globe Kft.), Villányiné Varga Andrea (Vivaker Bt.), Cristmann Klára (Cristmann Logistis S.R.O.) és Bödők Károly (CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft.)

 

A rendezvényt állófogadás zárta a Kamara aulájában.

 

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png