Megoldások a fenntartható és körforgásos gazdaság jegyében

Új, fenntartható és gazdaságos megoldásokat keres, melyekkel csökkentheti keletkező hulladékának a mennyiségét és akár egyidejűleg másodnyersanyagként értékesítheti azt?

fenntartható

Ismerje meg a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. kutatásának eredményeit és tapasztalatait, melyet elsősorban az újrahasznosításon és ipari szimbiózison alapuló együttműködések tervezésében hasznosíthat!

Egy vállalat számára nem csak kihívásokat, de új lehetőségeket is jelent az, ha áttér a “gyárts- fogyassz-dobd el” logikán alapuló lineáris gazdasági modellről a körforgásos megoldásokra.

A körforgásos gazdaság erősíti a fenntarthatóságot és a versenyképességet, mert kevesebb nyersanyagot használ, továbbá támogatja az új, innovatív európai vállalatok indulását, működését.

logó

CIRCE2020: Projektünk a körforgásos gazdaság koncepcióját kívánja terjeszteni a közép-európai régió ipari körzeteiben. Öt közép-európai országban – Ausztriában, Horvátországban, Lengyelországban, Magyarországon és Olaszországban – vizsgáltak meg a gyártási folyamatok során keletkező jellegzetes hulladékáramokat a konzorciumi tagok. A meglévő újrahasznosítási módok helyett olyan ipari együttműködéseken alapuló, rendszerszinten újratervezett megoldásokat kerestünk, amelyek körforgásos megközelítésén alapulnak.
országok
LCA & LCC: A projekt célja, hogy a tervezett körforgásos megoldások közül környezeti és gazdasági szempontból kiválassza az előnyösebbet. Ehhez olyan módszertan és eszközök kifejlesztésére volt szükség, amelyek bármely országban és ipari szektorban alkalmazhatók.
 
A hagyományos, lineáris és a körforgásos megoldások összehasonlítására a gazdasági és környezeti életciklus-elemzés (LCC - Life Cycle Costing,  és LCA - Life Cycle Assessment) módszereket választottuk. Az LCA és az LCC a közvetlen hatások és költségek figyelembe vétele mellett számolnak a közvetett következményekkel és az externáliákkal is, ezáltal kiszélesítik a megszokott, “kaputól-kapuig” tartó vállalati gondolkodásmódot. A vizsgálat megvalósítására részletes útmutatók és oktatási anyagok készültek. Ezek segítségével 10 különböző hulladékáram vizsgálatát végezte el a konzorcium.
Tapasztalatok
 
Az LCA és LCC eredmények sok esetben bizonyították, hogy a tervezett körforgásos megoldások környezeti előnyökkel járnak és csökkentik a költségeket is. Olyan is előfordult, hogy nem a körforgásos megoldás bizonyult a leginkább fenntarthatónak: az innovatív megoldás is lehet túl drága vagy okozhat váratlan környezeti problémákat.
logó
A részletes LCA és LCC eredmények segítették a “kritikus pontok” meghatározását, hogy az új, körforgásos megoldások megfeleljenek a fenntarthatóság kritériumának is.Az életciklus-szemlélet segítette a vállalatok perspektívájának kiszélesítését, mellyel termékeik és hulladékaik közvetlen hatásai mellett új javítási/hasznosítási lehetőségeket is feltárjanak, mind gazdasági, mind környezeti szempontból.Megállapíthatjuk, hogy az LCA és LCC tanulmányok jelentősen befolyásolták a döntéshozatali folyamatokat.
Példa

Hulladékáram: vegyes hulladék (műanyag, csomagolási, elektronikai hulladék)

Körforgásos megoldás: műanyag lemezek gyártása

Eredmény: A körforgásos megoldás 42%-kal csökkenti a lehetséges környezeti hatásokat, amellett, hogy olcsóbb is, mint a hagyományos hulladékkezelési eljárás. 

Ez a környezeti szempontból is fontos megoldás nagyobb kapacitással, ipari szinten is megvalósítható. (Forrás: Poznani Közgazdaságtani Egyetem)


 

További információkért kérjük, látogassa meg:

– a CIRCE2020 projekt honlapját,
– a CIRCE2020 Wiki Web Platform-ot,
– az életciklus-elemzésekről (LCA, LCC) további angol nyelvű információk érhetők el: itt.
  • rövid oktató videók az alkalmazott módszerekről és a partnerek tapasztalatairól,
  • részletes útmutatók az LCA és LCC módszertanról.
Helyi információ
 
A Bay Zoltán Nonprofit Kft. vállalja a gyártási folyamatok során keletkezett hulladékáramok életciklus elemzését. Tevékenységei közé tartozik: LCA vagy LCC képzés, egyszerűsített vagy részletes LCA vagy LCC tanulmányok, LCA és LCC felülvizsgálatok.
Kapcsolat
 
Bodnárné Sándor Renáta, LCA kutatási szakterület vezető
Tel: +3646560121, Mobil: +36705139583,
e-mail: renata.sandor##kukac##bayzoltan.hu

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png