Mégsem kell az ételeket készítőnek szakképesítéssel rendelkeznie

A módosítás lényege, hogy a jövőben ne legyen kötelező valamennyi munkavállaló szakképesítése.

A Magyar Közlöny 190. számában megjelent az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről, valamint egyes műszaki szabályozási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról szóló 34/2021. (VII. 26.) ITM rendelet módosításáról szóló 51/2021. (X. 12.) ITM rendelet. A módosító rendelet értelmében a szakképesítést előíró rendelt annyiban módosult, hogy „Cukrászati készítmények, sütemények, fagylalt készítése” és a „Meleg és hideg ételek, italok készítése” tevékenység végzéséhez nem szükséges szakképesítés. A nem önálló tevékenység végzése esetében a tevékenységvégzés szakmai felügyeletét az önálló tevékenység végzésére jogosító szakmával, képesítéssel vagy végzettséggel rendelkező személy biztosítja. A fentieken túl a hatályon kívül helyezett, az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről szóló 21/2010. (V. 14.) NFGM rendelethez hasonlóan a „Meleg és hideg ételek, cukrászati készítmények, sütemények, fagylalt, italok kiszolgálása” és a „Meleg és hideg ételek, italok készítése” tevékenységek esetében kivételt képeznek a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet 28.  § b)  pontjában meghatározott büfétermékek forgalmazása, tehát ezekre nem vonatkozik a szabályozás. Azon tevékenységet folytatók, akiknek tevékenységük a rendelt hatálybalépésével kerültek szabályozásra a módosító rendelet értelmében 2023. december 31. napjáig kell a tevékenység gyakorlásához szükséges képesítést megszerezniük.

 

 

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png