Megváltozik a tanulószerződéses tanulók után járó normatíva számítása

2021. január 1-től több elemében is megváltozik a tanulószerződések után a szakképzési hozzájárulási kötelezettségből érvényesíthető kedvezmény mértéke és számításának módja is.

Egyrészt a havi normatíva alapú finanszírozást felváltja az egy napra eső önköltség számítása. 2020. december 31-ig a hatályos tanulószerződés alapján minden hónapban, szakmánként meghatározott konkrét összeg elszámolására van lehetőség, függetlenül a gyakorlati napok számától. Január 1-től azonban a Magyarország 2021. évi központi költségvetéséről szóló 2020. évi XC. törvényben rögzített 1.200.000 forint/fő/év önköltséget kell az adott szakképesítéshez a Szakképzési törvény végrehajtási rendeletében meghatározott súlyszorzóval összeszorozni, így kapják meg a képzők az éves önköltség összegét adott szakmára vonatkozóan. A napi önköltség kalkulálására az éves munkanapok számával (2021-ben 254 nap) kell majd elosztani az így kapott összeget. Kedvező változás, hogy a tanulószerződésekhez kapcsolódó súlyszorzók is emelkednek január 1-től.

Másrészt megszűnik a beruházási-, oktatói és tanműhely-fenntartási kiegészítő csökkentő tétel, amelyek érvényesítésére 2020. december 31-ig volt lehetőség.

Az elszámolással kapcsolatos kérdésekben a GYMSMKIK duális képzési tanácsadói mellett a https://tanuloszerzodes.hu/normativa-es-koltsegkalkulator/ címen elérhető kalkulátor tud az előzetesen számolásokban segíteni.

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png