Mekkora lábon él a vállalkozása? Számolja ki ezzel a kalkulátorral!

A hazai kis- és középvállalkozások igényeire szabott online ökológiai lábnyom kalkulátorral ingyenesen kiszámíthatja vállalkozása környezetterhelését.

ökológiai lábnyom

A klímaváltozáshoz való alkalmazkodás, a fenntartható fejlődés a kis- és középvállalkozások számára is jelentős kihívást jelent. Az ökológiai lábnyom koncepció célja az országok, családok, vagy épp a vállalkozások környezetterhelésének számszerűsítése.

A számítás eredményeként megállapítható, hogy az étkezés, világítás, fűtés, beépített területek, gépjármű használat stb. jelentette környezetterhelés semlegesítéséhez hány hektárnyi földterület szükséges. Mivel a Földön rendelkezésre álló terület adott, valamint annak eltartó képessége is csökken számos esetben, így ez a terhelések felső korlátját képezi.

Magyarország esetében például egy átlagos személy ökológiai lábnyoma 3,6 globális hektár, miközben az ország eltartó képessége fejenként csupán 2,5 globális hektár. (Forrás: Global Footprint Network)


A vállalkozás ökológiai lábnyomának ismeretében célzott akciók indíthatók, melyek adott költség mellett a környezetterhelés legnagyobb csökkenését eredményezhetik. Az online ökológiai lábnyom kalkulátor egyedülállónak tekinthető, ugyanis jelenleg nem érhető el másik olyan kalkulátor, amely

– fejlesztése során kifejezetten a magyarországi kis- és középvállalkozások működési jellemzőit vették figyelembe,

– a rendelkezésre álló adatok függvényében kb. 1-1,5 óra alatt kitölthető és a vállalkozásra jellemző, specifikus eredményt ad.


Habár a kalkulátor kitöltéséhez számos, a vállalkozás működéséhez kapcsolódó adatra van szükség, ezek egyike sem üzleti titok, továbbá a megadott adatok együtt sem alkalmasak arra, hogy a vállalkozás egyértelműen azonosítható legyen.

A kalkulátor egyetemi kutatási projekt keretében valósult meg és eredményei is elsősorban tudományos célokat szolgálnak, így a kérdőív első blokkja általános, a vállalkozás működéséhez kapcsolódó kérdéseket tartalmaz. A kérdések célja a vállalkozás és tevékenységének jellemzése.

A szükséges adatok köre összevont számviteli adatokra terjed csak ki (pl. árbevétel, adózott eredmény). A második blokk a tényleges ökológiai lábnyom számításhoz szükséges. Ezen kérdések megválaszolásához a számviteli analitikában szereplő naturális adatokra (pl. vásárolt elektromos energia mennyisége, egyes autókkal megtett távolság vagy felhasznált gázolaj mennyisége stb.) van szükség. A kitöltéshez a kérdések melletti információs mezők nyújtanak segítséget.


A kalkulátor és a kapcsolódó kérdőív ide kattintva érhető el.

Az ökológiai lábnyom kalkulátor az Emberi Erőforrások Minisztériuma Felsőoktatási Intézményi Kiválósági Programja és a Budapesti Gazdasági Egyetem között létrejött együttműködési megállapodás keretében, a Széchenyi István Egyetem és a Budapesti Gazdasági Egyetem kutatói által jött létre.

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png