Mesterképzés és mestervizsgáztatás

A megyei kereskedelmi és iparkamarák kiemelt feladata a mesterképzés, az egyes szakmák szakmai csúcsát megtestesítő képzések és vizsgák területi szintű megvalósítása az Magyar Kereskedelmi és Iparkamara koordinálása mellett.

fodraszmester

Felnőttképzési nyilvántartási szám: B/2020/005772
Engedélyszám: E/2020/000165

Általános tájékoztató

A magyar nemzetgazdaság fontos stratégiai érdeke a minőségi szakképzés, felnőttképzés, és az erre épülő mesterképzés. A mestervizsgáztatás a gazdaságot képviselő kamarák feladata, kompetenciája, amelyet a kamara kiemelt feladatként kezel.  A mestervizsga, a szakemberek fejlődési folyamatában, jelentős mérő,- értékelő,- minősítő szintet hivatott képviselni.
A minőségi színvonalon képzett mesterek szakmai tudásuk, munkatapasztalatuk, munkakultúrájuk birtokában hozzájárulnak a vállalkozások eredményes vezetéséhez, a vállalati munkafolyamatok irányításához, szakmájuk-, hivatásuk továbbörökítéséhez, a foglalkoztatáshoz, a munkahelyteremtéshez.
 
A mestervizsga célja, hogy a szakemberek számára biztosítsa a szakmai fejlődés és egzisztenciális életpálya modell, karrier kialakításának lehetőségét, valamint a tanulóképzéshez és vállalkozásvezetéshez szükséges ismeretek elsajátítását. Tanúsítsa a mindennapi vállalkozási gyakorlathoz szükséges szakmai, gazdasági, pénzügyi, vezetési, munkaügyi és jogi ismeretek megszerzését és készségszintű ismeretét. Ezzel a szakmai megbecsülés, anyagi, erkölcsi elismerés és bizalom garanciáját teremtse meg.

Mestervizsgára jelentkezés első lépése a mestervizsga jelentkezési lap kitöltése (mely letölthető honlapunkról, vagy személyesen átvehető a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában Győr, Szent István út 10/A I. emelet, 121. ajtó)
A jelentkezési lap mellékleteként a kamara munkatársa által hitelesített bizonyítványmásolatot, valamint munkáltatói igazolást kell csatolni.
Az adott szakmára vonatkozó, rendeletben kiadott mestervizsga követelmény áttanulmányozása megállípítható, hogy rendelkezik-e a jelentekzéshez szükséges szakmai és elméleti ismeretekkel.
 
Mestervizsgát azon szakmákból lehet tenni, amelyekben rendeletben megjelent a mestervizsga szint és követelmény.
 
Az MKIK területi kamaráinál szervezett mestervizsgák alapdíja egységesen – szakmától és helytől függetlenül, melyről a Mestervizsga szabályzat 4. sz. melléklete rendelkezik.

Jelentkezési lap  »»»
Mestervizsga szabályzat  »»»
Központi szakmai anyagok »»»

 


Kapcsolat:

Cséplőné Kovács Mária  »»»
Mesterképzési referens
+36 96 520-230
+36 20 299-3144
mesterkepzes##kukac##gymsmkik.hu


A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara honlapján elérhető dokumentumok:

Mestervizsga jegyzetek  »»»
Rendeletben kiadott mestervizsga követelmények  »»»

2. számú melléklet - pályázati adatlap »»»
3. számú melléklet - nyilatkozat  »»»
4. számú melléklet -  adatkezelési tájékoztatás a mestervizsgáztatás vizsgaelnöki pályázathoz  »»»
Mestervizsga elnöki pályázati kiírás 2022 »»»


MKIK logo

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png