Minden fuvarozónak regisztrálnia kell a BIREG-be

Februártól a BIREG használatának elmulasztása az engedély nélkül végzett fuvarozással esik azonos elbírálás alá. 

A Magyar Közlöny 298. számában megjelent a 261/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet módosítása. A 25 § (2) pontja szerint bevezetik a BIREG rendszer(előzetes elektronikus engedélyregisztrációs rendszert).

A BIREG üzembentartói regisztrációja – a hatékony működés érdekében – minden fuvarozót érint, ideértve a közösségi engedéllyel tevékenykedő EU-s – így a magyar – vállalkozókat is.

A rendszer hatékony, minden fuvarfeladatra kiterjedő ellenőrzést tesz lehetővé a bilaterális és CEMT engedéllyel végzett szállításoknál is.

Azért,, hogy a harmadik országból érkező járművek mellett, az EU tagállamainak fuvarozóit és az általuk végzett bilaterális vagy CEMT engedélyhez kötött fuvarokat is maradéktalanul nyomon követhesse a rendszer, a jogszabály a közösségi engedéllyel tevékenykedők regisztrációját is előírja a BIREG-ben.

A rendszerben rögzíteni kell a cég egyszeri előregisztrációját és azt követően az egyes Magyarországra irányuló fuvarfeladataik indítását és befejezését is.

2021. februártól a BIREG használatának elmulasztása az engedély nélkül végzett fuvarozással esik azonos elbírálás alá, így azzal megegyező szankciót von maga után. Mivel a jogszabály a fel- és lerakók számára is előírja a BIREG rendszerben generált visszaigazolás ellenőrzését – majd 2021. júliustól az elektronikus rendszer aktív alkalmazását is –, az engedélyek többszöri vagy szabálytalan felhasználása teljes egészében kizárható lesz a magyar fuvarpiacon.

A Magyar Közlöny 298. száma ITT érhető el. 

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png