Minisztériumi tájékoztató az iparűzési adóról

A Pénzügyminisztérium sajtóközleményt adott ki az iparűzési adóra vonatkozóan. A tájékoztatót az alábbiakban olvashatják.

A Pénzügyminisztérium sajtóközleményt adott ki az iparűzési adóra vonatkozóan.

A sajtóközlemény szerint:

  • Az alacsonyabb iparűzési adómérték automatikusan jár a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv).
  • A március 15-ig fizetendő adóelőleg is felezhető, mindössze egy nyilatkozat benyújtására van szükség. (2021.02.24-e reggelig az érintett kkv-k csaknem 90 százalékától, mintegy 410 ezer vállalkozástól már be is érkezett a nyilatkozat az adóhivatalhoz).
  • Az adóelőleg felezéséhez szükséges nyilatkozatot február 25-ig kell benyújtani a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz. Az a vállalkozó sem veszíti el jogát a kisebb összegű adóelőleg fizetésére, aki nyilatkozatát nem tudja határidőben elküldeni. Ez igazolási kérelemmel később is pótolható, ám érdemes legkésőbb az adóelőleg megfizetésének az időpontjáig kimenteni a késedelmet, és pótolni a mulasztást. Lényeges, hogy közel 400 ezer katásnak nem is kell nyilatkoznia, éppúgy ahogy a tevékenységüket az idén kezdő vállalkozásoknak vagy az előtársaságoknak se. Az elektronikus nyilatkozattételi kötelezettség ugyanis nem terheli azokat a kkv-kat, amelyeknek a törvény alapján nem kell adóelőleget fizetni.
  • Az elektronikus nyilatkozattétel csak az adóelőleg kedvezményes fizetéséhez szükséges, az egyszázalékos iparűzési adómérték alkalmazásához nem. Vagyis 2021-re vonatkozóan minden érintett automatikusan – az adóelőleg-nyilatkozat megtételétől függetlenül – a felére csökkentett, legfeljebb egyszázalékos mértékű adót fogja megfizetni majd 2022. május 31-én

Annak érdekében, hogy az adókönnyítés – amely 150 milliárd forintot hagy összességében a vállalkozásoknál – már most tavasszal is segítse a kkv-kat, a fizetendő adóelőleg csökkentését is lehetővé tette számukra a kormány. Az adóelőleg felezéséhez szükséges az elektronikus nyilatkozat, mert ezáltal nem kell külön bürokratikus eljárásban az adóelőleg csökkentését kérni, és így kizárható az is, hogy Brüsszel utólag, az uniós állami támogatásra vonatkozó szabályok megsértésére hivatkozva eljárást indítson Magyarországgal szemben.

Egy vállalkozás akkor jogosult a kedvező iparűzési adómérték alkalmazására, ha mikro-, kis- és középvállalkozásnak minősül, de a nettó árbevétele vagy mérlegfőösszege nem haladja meg a 4 milliárd forintot. A vállalkozó és a kapcsolódó, illetve partnervállalkozások adatait össze kell számítani, vagyis a négymilliárd forintos értékhatár, valamint a foglalkoztatotti létszámra vonatkozó határ nem az egyedi vállalkozás szintjén, hanem „csoportszinten” értelmezendő.

Tájékoztató a 2021-re biztosított helyi iparűzési adókönnyítések igénybevételére való jogosultságról az alábbi linken keresztül érhető el:
https://kormany.hu/penzugyminiszterium/adozas-szamvitel

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png