Tárgyalások a turisztikai ágazat újranyitásáról és támogatásáról

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Turisztikai Kollégiuma munkacsoportokat hozott létre.

AZ MKIK Turisztikai Kollégiumának online ülésén (2021.01.19.) az ágazati újranyitás és a támogatások volt a központi téma.

A javaslatok többsége az alábbiakat tartalmazta:
-          Szabályozott és fokozatos, kontrollált újranyitásra van szükség minél előbb.
-          Utalványrendszer/támogatási rendszer bevezetése, amivel a hazai turizmus támogatása válna lehetővé. A támogatást hármas felosztásban az államnak a munkaadóknak és a munkavállalónak kellene viselniük.
-          A rendszer kidolgozása hosszú időt vesz igénybe, ezért a jelenlegi KRITIKUS helyzet kezelésére azonnali és gyors intézkedéseket kell hozni.
-          Amennyiben a támogatási forma és tartalom nem változik, illetve a nyitás hosszabban elhúzódik, az már az ágazati katasztrófát vetíti előre. Számolni kell a munkaerő elvándorlásával, valamint a csődhelyzetek kezelésével.

A kollégium egyöntetű véleménye, hogy az egyéb nyitva tartó helyek jelenleg mind veszélyesebb területei a fertőzési lehetőségeknek, mint egy szabályozott „idegenforgalmi működés”, tehát a jó megoldás e területek biztonságossá tétele.
Az ülésen említésre kerültek olyan témák is, mint a jelenlegi árukészlet szavatossága, a szerzői jogdíj, a különböző költségekkel kapcsolatos intézkedések.
A kollégium fontosnak tartja, hogy a továbbiakban sűrűbb és folyamatos tárgyalásokat tartson fenn az együttműködők között, hogy mielőbbi jó megoldási javaslatok kerüljenek a döntéshozók felé. A jó eredmények hatékonyabb elérése érdekében  - Orbán Viktor miniszterelnök kérésére  - a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarán belül 14 munkacsoportot hoztak létre. A munkacsoportok alapvető feladata, hogy azonosítsa a területet érintő problémákat és lehetséges javaslatokat fogalmazzanak meg a korlátozó intézkedések feloldását követő első félévre vonatkozóan. A turisztikai munkacsoport vezetésére Horváth Vilmost, a Turisztikai Kollégium elnökét kérték fel.

Az említett témában örömmel vesszük javaslatait, melyet a következő e-mail címre küldhetnek: kertagtitkar##kukac##gymskik.hu

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png