Nagyvállalatok az exportpiaci tevékenységek élén

A kamara Külkapcsolati és Innovációs Osztálya 2023-ban is azon dolgozott, hogy a vármegye vállalkozásait bekapcsolja a külgazdasági vérkeringésbe. 

Sűrű volt a 2023-as év a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara Külkapcsolati és Innovációs Osztálya számára. Tartalmas programokkal, találkozókkal és külgazdasági utakkal töltötték meg az évet partnereik és a Nagyvállalati Klub tagvállalkozásai számára.  

A Nagyvállalati Klub azzal a céllal alakult 2022 decemberében, hogy a vármegye gazdaságát meghatározó nagyvállalatok tulajdonosai, vezetői néhány havonta egy asztalhoz üljenek, és megvitassák a megye gazdasági fejlődésének fontos kérdéseit, a tagok megosszák egymással tapasztalataikat. A 23 tagvállalattal működő klub a találkozókra meghívja a gazdasági, a politikai vagy éppen a kulturális élet jelentős képviselőit, így a klub egyfajta kapocs a vállalkozások és a döntéshozók között.
Ennek szellemében hívták meg februárban a Nagyvállalati Klub találkozójára dr. Navracsics Tibor területfejlesztési minisztert, majd áprilisban dr. Palkovics Lászlót, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnökét, korábbi technológiai és ipari minisztert, októberben pedig Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert látták vendégül.


Márciusban, Győrben tett látogatásakor a kamarába is eljött az Egyesült Arab Emírségek magyarországi nagykövete, Saud Hamad Al Shamsi, s ő is egyeztetett a nagyvállalati vezetőkkel a jövőbeni együttműködési lehetőségekről.
A beszélgetések, találkozók mindegyike hasznosnak bizonyult a visszajelzések alapján a résztvevő nagyvállalati vezetők számára. 

Külgazdasági kiutazások szervezésében, a szakmai utak támogatásában is élen járt a kamara Külkapcsolati és Innovációs Osztálya. Júniusban Prágába szervezett szakmai utat a kamara Kereskedelmi Tagozata, amelynek keretében Szekeres István, a kamara társelnöke, a Nagyvállalati Klub ötletgazdája a cseh kamara képviselőinek beszélt Győr-Moson-Sopron vármegye aktuális gazdasági helyzetéről és a piaci, együttműködési lehetőségekről.

Júniusban Pozsonyban képviselte a kamarát Szekeres István és Tompa Krisztián külkapcsolati és innovációs vezető.

Szeptemberben a lengyel szerszámgyártó Stalco képviselőivel tett közös látogatást a Krakkói Főkonzulátuson a vármegyei kamara delegációja dr. Gerencsér Tibor főkonzul, Viczián Tamás külgazdasági attasé és dr. Wisniewski Anna, a Lengyel-Magyar Gazdasági Kamara ügyvezető igazgatója és a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Székelyudvarhelyi Iroda képviselője kíséretében, ahol a lengyel-magyar gazdasági együttműködés lehetőségekről folytattak megbeszélést.

Mindemellett jutott idő az év egyik legnagyobb rendezvényének szervezésére is: november 9-én első alkalommal tartottunk Külgazdasági Napot. A program keretében elsősorban a V4-es országok és Ausztria piacainak lehetőségeiről tájékozódhattak a résztvevők. Az érdeklődő vállalkozásvezetők minden információt megkaptak, ami a külpiaci nyitáshoz, az induláshoz, majd az adott országokban való sikeres működéshez szükséges lehet, s megismerhették a külpicai nyitást támogató eszközöket, szervezeteket.

A Külgazdasági Nap vendégei voltak:

 • dr. Lukács Eszter nemzetközi és stratégiai kapcsolatokért felelős elnökhelyettes, egyetemi docens, Széchenyi István Egyetem
 • Gőbel Adrienn, főosztályvezető, Exportfejlesztési Koordinációs Főosztály, Külgazdaság Fejlesztéséért Felelős Helyettes Államtitkárság, Külgazdasági és Külügyminisztérium
 • Jenei Gábor vezérigazgató, HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség
 • Tóth Patrik vezető tanácsadó, HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség
 • Rév András elnök, MKIK Nemzetközi Kollégium alelnöke és a Dunamenti Kereskedelmi Kamarák Szövetsége
 • Ivan László vezérigazgató, Graboplast Zrt.
 • dr. Németh Péter László külgazdasági attasé, Szlovákia
 • Marity Patrícia külgazdasági attasé, Szlovákia
 • Környi Zoltán külgazdasági attasé, Csehország
 • dr. Lehóczki Anett külgazdasági attasé, Ausztria
 • Pauer Pál konzul, Lengyelország

A Külgazdasági Napra időzítve és annak témájához kapcsolódva jelent meg a kamara exkluzív, gazdasági magazinja, a Kisalföldi Gazdaság 2023. őszi száma, Határtalan lehetőségek címmel. Ez a kiadvány is tartogat sok hasznos információt, motiváló interjút a külpiac iránt érdeklődők számára! A kiadvány elérhető online is, lapozzon bele! »»»

A Külgazdasági Napról beszámolt a Győr Plusz Média, a tudósítás visszanézhető a kamara YouTube csatornáján »»»

 


Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png