Nemzetközi kitekintés - 2020.03.30.

Nemzetközi kitekintés – Ausztria, Németország, Írország.

Ausztria

Kormány:

  • A 1 milliárd Euro támogatásban részesülők körét kibővítették a mezőgazdasági vállalkozásokkal. A turizmus és vendéglátás képviselői szerint minél előbbi kifizetésekre van szükség, azonban a kifizetések még késnek.


Kamara:

  • Az 1 milliárd Euró összegű segélyalaphoz, amely az előző levelekben már részletesen kifejtésre került, a kamara igyekszik az egy személyes vállalkozásoknak (EPU), kis vállalkozásoknak és non-profit szervezeteknek megkönnyíteni a hozzáférést. A WKO hangsúlyozza, hogy a lebonyolítást költségelszámolás nélkül végzi. Mindehhez egy IT megoldást dolgoztak ki, amellyel biztosítják, hogy a kérvényezők gyorsabban és bürokráciamentesen hozzáférhessenek a támogatásokhoz. Továbbá gondoskodnak arról, hogy a kamarák helyi szinten is képesek legyenek a kérvények befogadására, mert a területi viszonyokat ők ismerik leginkább.
  • Kamarák oldalán folyamatosan frissítésre kerül az adott helyzetben nyitva tartó üzletek listája.

Németország

Minisztériumok:
A tartományok miniszterei újabb elkülönített támogatást ígérnek (pl.: Hessen tartományban 7,5 milliárd Euro, NRW-ben 25 milliárd Euro).

Továbbá az 50 milliárd Euro értékű segélyprogram alapján, mind a 16 tartományban jelenleg legfeljebb 10 alkalmazottat foglalkoztató kisvállalkozások és egyéni vállalkozók (a gazdaság minden ágazatára érvényes) azonnali pénzügyi támogatást kapnak:

  • legfeljebb 9000 Euró egyszeri kifizetés három hónapra, legfeljebb öt alkalmazottal,
  • akár 15 000 euró egyszeri kifizetés három hónapig, legfeljebb tíz alkalmazottal.


A sürgősségi támogatást nem kell visszafizetni. A támogatás előfeltétele azonban, hogy a társaság vagy az önálló vállalkozó nem volt nehéz gazdasági helyzetben 2020 márciusa előtt. A károknak közvetlenül a koronás válsághoz kell kapcsolódniuk.

A munkáltatóknak májusig nem kell járulékokat fizetni.

Kamarák:

Az IHK (Kamara) oldalára 2020.03.20. óta nem került új információ.


Írország:

Március 24-én, kedden a kormány új intézkedéseket jelentett be a Covid-19 válság által sújtott munkavállalók pénzügyi támogatásának biztosítása érdekében. Ezen intézkedések részeként Átmeneti Fizetéstámogatási Rendszert (ÁFTR) működtetnek. A rendszer lehetővé teszi a munkavállalók számára, akiknek a munkáltatóit a világjárvány sújtja, hogy jelentős támogatáshoz jussnak közvetlenül munkáltatóiktól a bérfizetési rendszeren keresztül. Ezt a rendszert 2020. március 26-tól 12 héten át tervezik fenntartani.
Az ÁFTR főbb jellemzői:

  • a korábbi COVID-19 Visszatérítési Rendszer helyébe lép
  • kezdetben minden képesített munkavállalónként legfeljebb 410 euró visszatérítést nyújt a munkaadóknak
  • a munkáltató azonban nem fizessen többet, mint a munkavállaló szokásos heti nettó bére
  • a támogatási rendszer egyaránt vonatkozik azokra a munkaadókra, akik kiegészítik a munkavállalók béreit, és azokra is, akik nem képesek ezt megtenni
  • a kifizetés a szokásos bérkifizetési rendszeren keresztül történik
  • a munkáltatók ezután visszatérítést kapnak a munkavállalóknak fizetett összegekért
  • a visszatérítést általában a bérszámfejtés benyújtásától számított két munkanapon belül teljesítik
  • áprilisban kifizetésre kerül az egyes munkavállalókra vonatkozó rendes nettó heti bér 70% -án alapuló fizetéstámogatás, legfeljebb 410 EUR összegig

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png