Nemzetközi vállalkozásminősítési rendszer a Közjó szempontjából

Egy 20 elemű mátrix segíthet abban, hogy megítéljék a vállalkozások hatásukat a közjóra. Javulhat a vállalati működés, az eredményesség.

A közgazdasági fogalmak közül talán a közjó fogalma az, amelyhez a legtöbb félreértés kapcsolódik. Sokan egyfajta vallási fogalomnak tartják, sokan az állam feladatának. Pedig a közjó ennél sokkal egyszerűbb. A lényege az, hogy a társadalom tagjainak lehetősége van helyzetükön, sorsukon javítani saját egyéni preferenciájuk alapján. Vagyis saját megítélésünk szerint holnap majd jobban élhetünk, mint ma. A közjó alapvetően az adott társadalom működésétől függ. Ebben természetesen meghatározó az állam tevékenysége, annak szabályai, de ugyanúgy fontos a többi szereplő, az önkormányzatok, a vállalatok, a civil szervezetek működése. A közjó nem azt jelenti, hogy a saját érdekeinket háttérbe szorítjuk valamilyen közösség érdekében, de azt igen, hogy saját céljaink megvalósítása során figyelembe vesszük környezetünk szempontjait is, legyen szó társadalmi vagy természeti környezetről. Saját tevékenységünk végzése során hatással vagyunk helyi, regionális, országos közösségünkre és az emberiség egészére is, és nem csak a most élők életére, hanem a következő generációkéra is. A legfontosabb hatás pedig a természeti környezetre gyakorolt, hiszen nem mindegy milyen életfeltételek között élhetünk. De fontos az emberi méltóság tisztelete, a társadalmi felelősségvállalás is. Ezek összességének figyelembevételével ítélhetjük meg hatásunkat a közjóra.

Az osztrák alapítású és ma már a világ három kontinensén és 35 országban jelenlévő Economy for the Common Good világszervezet erre dolgozott ki egy szakmai módszertant. Vállalatok, önkormányzatok alkalmazzák ezt ma már világszerte. A szervezet különösen erős a német nyelvterületeken Ausztriában, Németországban és Svájcban, de másutt is rohamtempókban fejlődik. Magyarországon a Közjó és Közbizalomért Egyesület a szervezet tagja. A módszertan alapvetően önértékelésre alapul, amelyet vállalatok esetében egy 20 elemű mátrix alapján kell elvégezni. Ezt mindenki megteheti saját maga, de első alkalommal ebben is szívesen segít az egyesület is. Azonban, ha valaki használni szeretné a minősítéshez kapcsolódó védjegyeket, igazolásokat, ahhoz be kell lépnie az egyesületbe és egy független audit elvégzése is szükséges. Ez azonban bőven megtérül, hisz egy egyre bővülő nemzetközi hálózat tagja lehet, és a vállalati működés, eredményesség is sokat javulhat ezáltal.

A mátrix az alábbi:

A módszertan és minősítési rendszer iránt érdeklődők a Közjóért és Közbizalomért Egyesületet keressék:
www.kozjoert.hu
email: kapcsolat##kukac##kozjoert.hu
tel.: 0630/241-7702

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png