Népművészeti kézműves gyermektábort tartottunk a Kamarában

23 általános iskolás tanuló ismerkedhetett meg magyar népművészet számukra még talán ismeretlen területeivel.

A Kézműipari Tagozat idén is meghirdette népszerű, hagyományos kézműves gyermektáborát 6-14 éves gyerekek számára. Ezúttal a Kisalföldi Népművészek Egyesületével közösen szerveztük meg a gyerekek számára az egész héten át tartó kézműves programokat, foglalkozásokat. 

A résztvevők az egy hét alatt műhelylátogatásokon megismerkedhettek a magyar népművészet számukra még talán ismeretlen területeivel, illetve a már meglévő tudásukat, gyakorlati jártasságukat bővíthették.

Hétfőn a gyerekek látogatást tettek a Győri Kékfestő Műhelyben, ahol Tóth Ildikó és Gerencsér Zsolt segítségével megismerhették a festés eszközeit és technikáját. Kézműves foglalkozás keretében mindenki elkészíthette a saját kékfestő táskáját. Kedden a táborozók felkeresték Écsen a Schreiner Fa- és Kézműipari Kft-t. A tulajdonos, Schreiner Károly megmutatta fafaragó műhelyét és a gyerekek megnézhettek egy eszterga gépet működés közben. Szerdán Rábapatonára utazott a csapat, ahol Káldi Károly fazekas várta őket. A műhely bemutatása után mindenki kipróbálhatta az agyagozást. Az elkészült műveket kiégették és mindenki hazavihette a tábor utolsó napján. Csütörtökön Szabó Karola segítségével a szalmafonással ismerkedhettek meg a gyerekek. Pénteken a belvárosi Lívia Szabóságot látogatták meg a táborozók.

A déleőtti műhelylátogatások után minden délután további kézműves foglalkozások várták a résztvevőket. Téri Décsei Julianna szövő segítségével a fonal szövést és a fonal sodrást próbálhatták ki a gyerekek. Szebbnél-szebb karkötők és övek készültek ezekkel a technikákkal. Paray Júlia Gyöngyi babakészítő közreműködésével mackót varrtak a táborozók. Kiss Ágota gyöngyfűző szakmai irányításával gyöngy karkötők készültek.

Köszönjük a kézművesek és népi iparművészek közreműködését a programok megszervezésében és kivitelezésében!Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png