Nincs 3 milliós határ az építőiparban

A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kivállalati adóról szóló törvény értelmezése – minisztériumi tájékoztatás az MKIK kérésére. 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) a Pénzügyminisztériumtól kért tájékoztatást a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (Katv.) 8. § (6c) bekezdés c) pontjának értelmezésével kapcsolatban. 
A kérést az adta, hogy a hírekben megjelent egy értelmezés, miszerint nincs 3 milliós határ az építőiparban az olyan bevételre, amelyet jogszabályban meghatározott díjszabás alapján juttat a kifizető.

Az MKIK megkeresésére az adószabályozásért és Számvitelért felelős államtitkárság a következő tájékoztatást adta "A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról" szóló 2012. évi CXLVII. törvény (Katv.) 8. § (6c) bekezdés c) pontjának értelmezésével összefüggésben:

"Arra vonatkozóan kéri az álláspontomat, hogy a minimális építőipari rezsióradíj 2020. évi mértékéről szóló 17/2020. (VI. 12.) ITM rendeletben meghatározott összeg megfelel-e a Katv. 8. §-a (6c) bekezdése c) alpontjában foglalt mentességi szabálynak.
A Katv. hivatkozott rendelkezése értelmében az ugyanazon kifizető által juttatott 3 millió forintot meghaladó bevételrészt terhelő 40 százalékos mértékű adó alapjának meghatározása során nem kell számításba venni azt az összeget, amelyet a kifizető jogszabályban meghatározott díjszabás alapján juttat az arra jogosult kisadózó vállalkozásnak. Tekintettel arra, hogy a hivatkozott ITM rendelet nem a fizethető díjak konkrét összegét, hanem csak a minimális értékhatárt határoz meg, a Katv. 8. §-a (6c) bekezdésének c) pontjában foglalt kivétel-szabály építőipari tevékenységre vonatkozóan nem alkalmazható.”

 

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png