Összefoglaló a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség szakmai fórumáról
A január 25-ei szakmai fórumon javaslatokat kaphattak a vendéglátóipari dolgozók, cégvezetők, s információkat tudhattak meg az NTAK adatszolgáltatásról is.
A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség részéről Krivács András tartott tájékoztatót a fórumon a vendéglátóipari szektor dolgozói, cégvezetői részére Győrben, 2023. január 25-én.
A vendéglátás-turizmus ágazat elmúlt éveinek értékelését követően a szakember kérdéseket fogalmazott meg, amelyeket érdemes feltennie magának minden vendéglátóipari cégvezetőnek. A válaszok segítséget adhatnak a hatékonyabb termelés és a jobb eredmények eléréséhez, az ismertség növeléséhez, ill. a jelenlegi, energiaválságban kialakult helyzet túléléséhez.
Az alábbi kérdéseket fogalmazta meg Krivács András:
- Minden négyzetméter ki van használva a vendéglátás helyszínén?
- „Egy szék” mennyit termel egy nap alatt?
- Érdemes nyitva maradni? Termelékenységi mutatókra van szükség a válaszhoz.
- Egységes agrármarketing van?
- Van az étteremnek/az étlapnak/a helynek sztorija?
- Milyen eszközökkel, munkatársakkal dolgoznak a vendéglátósok?
- Mit akar a szolgáltató eladni?
- Megtermeli a szakács, a pincér havonta a saját keresetét, rezsijét? Pozitív a termelés mérlege?
- Ki mennyi tanulót foglalkoztat? Érdemes segítséget kérni a megyei kamarától.
- Raktár jól kihasznált? Érdemes megfontolni, hogy kisebb legyen a raktárkészlet – ne álljon benne az üzemeltetőnek pénze, inkább érkezzen minden nap friss áru.
A fórumon elhangzott: Mintegy 105 milliárd forint egyenleg van a SZÉP-kártyákon napjainkban. Helyi adózóként kereslet-kínálat oldalon is fontos, hogy a saját megyénkben költsék el a vendégek a felhalmozott összegeket! Motiválják erre a vendégeket a megyei vendéglátóipari üzletek is!
A szakmai fórum fókuszában mindemellett az NTAK adatszolgáltatás állt, ezzel a rendszerrel kapcsolatban adott meg minden szükséges információt a szakember, s igyekezett a félelmeket eloszlatni a szektorban.
Az NTAK program mindenféle adatot közvetít (még időjárásit is), összehangolja a raktárkészletet, a megyei, külföldi vendégek szokásait, igényeit – emelte ki Krivács András.
Az NTAK adatszolgáltatásra érdemes segítségként tekinteni. Megmutatja:
- a statisztikát, amelyet át is adnak a vendéglátósok számára, így a saját marketingstratégiájukat ehhez tudják igazítani a vállalkozók,
- átlagosan öt év adatszolgáltatást követően, hogy az azt követő évben mi várható – mintegy előrejelzésként használhatják,
- mennyi új (más megyéből vagy külföldről érkező) vendég várható, így a vállalkozók a célzott reklámaikat is ehhez tudják igazítani és pontosabban fel tudnak készülni, hogy egy adott időszakban miből-mennyi legyen a raktárkészleten.
Ha az NTAK rendszerét összekötik a Google Drive-val, vagy a Google Maps-el, akkor várhatóan újabb ajánlatok és hasznos információk érkeznek a napi működéshez.
Fontos! Az NTAK adatszolgáltatáshoz ingyenes szoftvert ad a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ), amennyiben a vállalkozó még nem rendelkezik vele. Ehhez a vendegem.hu oldalon kell regisztrálni. A szoftverválasztás 2023. február 15-től indul.
Ha van a vendéglátónak már szoftvere, akkor azt nem kell megváltoztatni, mert az is kapcsolható a rendszerhez.
Ott, ahol csak pénztárgéppel dolgoznak, az MTÜ adja a szoftvert.
Milyen adatokat és mikor továbbít a Vendéglátás szoftver az NTAK rendszerébe?
- Fő adatokat küld, mint például ételcsomag, italcsomag, napi forgalom.
- Borravalót nem, de szervizdíjat igen.
- A vendéglátóegység nyitásakor, menüfogyasztáskor az asztalnál történt rendeléskor (a csomagon belül konkrétan: leves, főétel, desszert és üdítő (szénsavasmentes külön) és záráskor.
- Cukrászdáknál: az NTAK nem kérdezi azt milyen fajta sütemény fogyott, csak azt küldi, hogy hány darab sütemény. Fagylaltnál az ízeket nem kell külön leadni, csak annyit: egy adag fagylalt.
Krivács András kérte a vendéglátósok pozitív hozzáállását – az előnyt és ne a hátrányt lássák az adatszolgáltatásban!
A fórumon résztvevő szálláshelyet üzemeltetők is megerősítették, hogy nem érte őket hátrány az NTAK rendszer bevezetése miatt.