Összefogtak az elektronikus fuvarlevél bevezetéséért

Szándéknyilatkozatot írtak alá a közúti fuvarozók és szállítmányozók az ún. CMR fuvarlevél elektronikus platformjának hazai bevezetése érdekében. 

A Magyar Szállítmányozók Szövetsége Egyesület, a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete, a NiT Hungary és a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete vezetői szándéknyilatkozatot írtak alá, az ún. CMR fuvarlevél elektronikus platformjának (e-CMR) hazai bevezetése érdekében 2021. január 28-án, Budapesten. A dokumentumot Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár jelenlétében, az Innovációs és Technológiai Minisztériumban (ITM) írták alá.

A CMR fuvarokmány a szektor összetett funkciójú árukísérő dokumentuma, amely a szállítási szerződés létrejöttének, az áru átdásának és átvételének igazolására szolgál, a fuvarozó által elvégzett munka számlázásának alapja, amely ezidáig csak papír alapon működött.

A rendszer előnyei:

  • Az e-CMR bevezetése jelentősen növelheti a fuvarozók versenyképességét a számlázás felgyorsításával.
  • Az ágazat vállalkozásai így hamarabb hozzájuthatnak megszolgált fuvardíjukhoz.
  • Egyszerűbbé válik a logisztikai információk archiválása.
  • Egyszerűbbé válik a panaszkezelés.
  • Azonnali, valós adatok alapján lesz nyomon követhető a szállított áru.
  • A termelő vállalatok megbízásából eljáró szállítmányozók adminisztratív terhei is csökkennek.
  • Átláthatóbb lesz számukra a fuvarozó cégek tevékenysége.

„Az elektronikus fuvarlevél meghonosításával Magyarország nemzetközi viszonylatban is innovatív megoldást vezethetne be. Az ágazati digitalizáció a fuvarozásban érintett többi szereplő mellett az állam számára is átláthatóbb működési környezetet teremt. A szakminisztérium tehát támogatja a szakmai kezdeményezést, a megvalósításhoz szükséges jogalkotás elindítására készen áll. A jogi szabályozás megteremtése mellett elengedhetetlen a rendszer informatikai hátterének kiépítése is.” – hangsúlyozta Mosóczi László.

 

Az ITM által kiadott közleményt ITT érheti el.

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png