Oxford Nyelviskola: Kontakt helyett online – alternatív lehetőség a nyelvoktatásra

"Az online képzés a jövőben sem veszi át teljesen a kontakt órák helyét, de bebizonyosodott, hogy működik, segítségével a távolságok áthidalhatóak és a diákjainknak bárhonnan, bármikor tudunk órát tartani."

"A COVID-19 vírus egy nagyon jól induló évet szakított meg. A tanfolyamok száma azonnal a felére esett vissza és az emberek home office-ba kényszerültek. Döntenünk kellett, hogy a sebeinket ápolgatjuk vagy előre építkezünk. Tudtuk, hogy ez sok anyagi és humán erőforrás ráfordítást igényel tőlünk, de nekivágtunk.

A ránk zúduló online workshop-okat végig követve végül a Discord platform mellett döntöttünk, mely számtalan lehetőséget biztosít változatos, jó hang- és képminőségű egyéni vagy akár csoportos órák lebonyolítására.

Azt is tudtuk, hogy egy online platform kezeléséhez célirányos informatikai ismeretekre is szükség van, ezért tanárainknak három alkalommal is lehetőséget biztosítottunk Discord továbbképzésen való részvételre, de egyéni felzárkóztatásra és továbbképzésre is.A felkészítést tartó kollégánk négy YouTube videót is készített, hogy azok is felkészülhessenek az online oktatásra, akik a vírushelyzet miatt nem szerettek volna személyesen részt venni.

A Discord felületen létrehozott Oxford virtuális nyelviskolában minden csoportnak van egy terme, ahova a diákok és tanárok első alkalommal segítségünkkel kerültek be. Onnan kezdve, hogy elindultak a képzések három hétig folyamatos asszisztenciát biztosítottunk, és a mai napig, ha bárkinek gondja adódik, kollégánktól szinte azonnal kaphat online segítséget.

Akinek szüksége van rá, legyen az tanár vagy diák, iskolánk a home office-os időszak végéig laptopot is biztosít.

A kezdeti nehézségek után elmondhatjuk, hogy a diákok élvezik az oktatást, van, akinek jobban is tetszik, mint a kontakt órás, és ez nem véletlen. Nincsenek többé könyv ízű órák. Ez a fajta oktatás sokkal nagyobb kreativitást igényel, de nagyobb mozgásteret is ad a tanárnak. Elmondhatjuk, hogy nem csak hirdetjük, de ténylegesen is személyre szabjuk az órákat.

Az online, kommunikáció centrikus órák jó kiegészítői lehetnek a szintén online platformon zajló közoktatásnak, ahol a szóbeliség az esetek többségében háttérbe szorul.

Az online képzéseket az elkövetkező hetekben nemcsak a nyelvi, hanem egyéb képzéseinkre is kiterjesztjük, és rövid távú terveink között szerepel online értékesíthető anyagok kifejlesztése is.

Az online képzés a jövőben sem veszi át teljesen a kontakt órák helyét, de bebizonyosodott, hogy működik, segítségével a távolságok áthidalhatóak és a diákjainknak bárhonnan, bármikor tudunk órát tartani, így a notórius óralemondók is bekapcsolhatóak. Ezzel a cégeknek is kedvezünk, mert nincs óralemondás (ha a kontakt nem működik, a pótlás történhet online) és nincsenek végtelenségig elhúzódó tanfolyamok."

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png