Pályaválasztás, pályaorientáció

A kamara pályaorientációs programjának célja, hogy hiteles információt nyújtson a továbbtanulási lehetőségekről, különös tekintettel a szakmaválasztásra.

Kamaránk pályaválasztást elősegítő tevékenységei

Pályaorientációs osztályfőnöki órák
A tanulók olyan kérdésekre is választ kaphatnak, hogy milyen lehetőségek rejlenek a szakmatanulásban, milyen életpályát kínál a szakképzés. Beszélünk az új iskolatípusokról, az ösztöndíjrendszerről, elhelyezkedési lehetőségekről is.

Pályaorientációs önismereti órák
Önismereti trénerünk a gyerekeknek egyéni adottságaik, képességeik fejlesztésében, a reális önkép kialakításában nyújt segítséget játékos formában.

Üzemlátogatások, gyárlátogatások
A pályaválasztás előtt álló tanulók lehetőséget kapnak üzemekben, gyárakban, hogy megnézhessék, hogyan készülnek az alapanyagokból késztermékek, milyen munkafolyamatokon mennek keresztül addig, amíg eljutnak a csomagolásig, fogyasztásig. Betekintést nyerhetnek az üzemek mindennapi életébe, láthatják a termelési technológiákat, a folyamatos munkamenetet, a biztonságos munkavégzés feltételeit, eszközeit.

Szülői értekezletek
A gyerekek mellett a szülők tájékoztatását is fontosnak tartjuk, hiszen a szülőkkel együtt hozza meg a gyermek a végső döntést. Bemutatjuk a szakképzés rendszerét, a szakképzést érintő változásokat. Célunk, hogy eloszlassuk a szülőknél gyakran fellelhető, a kétkezi szakmákhoz kapcsolódó sztereotípiákat. Bemutatjuk a szakmai fejlődés lehetőségeit – a „fordított” életutakat – a szakma megszerzésétől a diplomáig.

Egyéni tanácsadások
A tanácsadás során tesztekkel, személyes beszélgetéssel igyekszünk segíteni és irányt mutatni. A tanácsadás legfőbb eszköze a beszélgetés, mely során a tanácskérőt segítjük önmaga és a lehetőségek megismerésében, ám a döntést maga a tanácskérő hozza meg. Mindig több alternatívát kínálunk fel, ezek közül a tanácskérő választ.   

Nyári táborok
A nyári tábor ideje alatt a gyerekek minden nap más-más ágazat szakmáival ismerkedhetnek meg. Az üzem- és tanműhely-látogatásokon a gyerekeknek van lehetőségük belekóstolni egy-egy szakma mindennapjaiba. A helyszíneken az adott vállalkozás képviselői vezetik körbe a csoportot és adnak hiteles tájékoztatást az ott folyó munkáról és a megtekintett szakmákról. A tanulók kipróbálhatnak egyes munkafolyamatokat, személyesen is tapasztalatot szerezhetnek az adott tevékenységről, ezzel is elősegítve a szakemberek utánpótlását az iparágban.

Önmagadra hangolva-Kamarai pályaorientációs önismereti tábor »»»

Interaktív szakmai bemutatók, versenyek
A jelen tanulója, a jövő mestere tanuló verseny - szakmai bemutató »»» 
PÁSOMÓ - Pályaválasztási Show Mosonmagyaróvár »»»


Hasznos linkek

Szakmavilág honlap »»»   
Szakma Sztár Fesztivál »»» 
SkillsHungary »»» 
Nemzeti Pályaorientációs Portál kérdőívek »»» 
Nemzeti Pályaorientációs Portál szakmabemutató kisfilmek »»» 
Pályaorientációs önismereti tesztek »»» 
EDULINE holnap »»» 
Győri középiskolák online bemutatkozása »»»


Szakmakínáló 2022/2023

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara évente megjelenő szakmai lapja szülőknek, pedagógusoknak és diákoknak szól, hogy a pályaválasztást megbízható információkkal segítse. Bízunk abban, hogy az idei kiadvány is hasznos tudnivalókkal szolgál, új lehetőségeket és személyre szabott utakat, szakmákat mutat meg!

Tájékoztató füzet az alapszakmákról 2022/2023

Alapszakmákat bemutató kiadvánnyal segíti a pályaválasztás előtt állókat az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. A tájékoztató kiadványban az ágazatokról és a 2021 szeptemberétől iskolarendszerben oktatható alapszakmákról olvashatnak a pályaválasztás előtt álló diákok, szüleik és pedagógusaik.


Keresse pályaválasztási tanácsadónkat bizalommal!

Csánó Krisztina
+36 96 520-268
+36 20 334-5899
csanokriszti##kukac##gymskik.hu

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök