Pályaválasztás, pályaorientáció

A kamara pályaorientációs programjának célja, hogy hiteles információt nyújtson a továbbtanulási lehetőségekről, különös tekintettel a szakmaválasztásra.

Kamaránk pályaválasztást elősegítő tevékenységei és rendezvényei

Pályaválasztási Kiállítás
A kamara, a Győri Szakképzési Centrummal együttműködve, 2023-ban első ízben Pályaválasztási Kiállítást szervez. 2023. október 27-én bemutatkoznak kamaránkban a győri középiskolák és a pályaorientációban együttműködő vállalkozások. A látogatók tájékozódhatnak továbbtanulási, átképzési lehetőségekről, illetve informálódhatnak a kiállítóként jelen lévő oktatási intézmények 2023/2024 tanévben induló képzéseiről. A rendezvény ideje alatt több alkalommal is rendkívüli szülői értekezletet tart Gede Eszter, a Győri Szakképzési Centrum kancellárja, így a szülők és a diákok első kézből kaphatnak megbízható információkat a továbbtanulással, felvételivel, képzésekkel kapcsolatban. 
A részvétel ingyenes, a program meghívója a linkre kattintva elérhető »»» 

Pályaorientációs osztályfőnöki órák
A tanulók olyan kérdésekre is választ kaphatnak, hogy milyen lehetőségek rejlenek a szakmatanulásban, milyen életpályát kínál a szakképzés. Beszélünk az új iskolatípusokról, az ösztöndíjrendszerről, elhelyezkedési lehetőségekről is.

Pályaorientációs önismereti órák
Önismereti trénerünk a gyerekeknek egyéni adottságaik, képességeik fejlesztésében, a reális önkép kialakításában nyújt segítséget játékos formában.

Üzemlátogatások, gyárlátogatások
A pályaválasztás előtt álló tanulók lehetőséget kapnak üzemekben, gyárakban, hogy megnézhessék, hogyan készülnek az alapanyagokból késztermékek, milyen munkafolyamatokon mennek keresztül addig, amíg eljutnak a csomagolásig, fogyasztásig. Betekintést nyerhetnek az üzemek mindennapi életébe, láthatják a termelési technológiákat, a folyamatos munkamenetet, a biztonságos munkavégzés feltételeit, eszközeit.

Szülői értekezletek
A gyerekek mellett a szülők tájékoztatását is fontosnak tartjuk, hiszen a szülőkkel együtt hozza meg a gyermek a végső döntést. Bemutatjuk a szakképzés rendszerét, a szakképzést érintő változásokat. Célunk, hogy eloszlassuk a szülőknél gyakran fellelhető, a kétkezi szakmákhoz kapcsolódó sztereotípiákat. Bemutatjuk a szakmai fejlődés lehetőségeit – a „fordított” életutakat – a szakma megszerzésétől a diplomáig.

Egyéni tanácsadások
A tanácsadás során tesztekkel, személyes beszélgetéssel igyekszünk segíteni és irányt mutatni. A tanácsadás legfőbb eszköze a beszélgetés, mely során a tanácskérőt segítjük önmaga és a lehetőségek megismerésében, ám a döntést maga a tanácskérő hozza meg. Mindig több alternatívát kínálunk fel, ezek közül a tanácskérő választ.   

Nyári táborok
A nyári tábor ideje alatt a gyerekek minden nap más-más ágazat szakmáival ismerkedhetnek meg. Az üzem- és tanműhely-látogatásokon a gyerekeknek van lehetőségük belekóstolni egy-egy szakma mindennapjaiba. A helyszíneken az adott vállalkozás képviselői vezetik körbe a csoportot és adnak hiteles tájékoztatást az ott folyó munkáról és a megtekintett szakmákról. A tanulók kipróbálhatnak egyes munkafolyamatokat, személyesen is tapasztalatot szerezhetnek az adott tevékenységről, ezzel is elősegítve a szakemberek utánpótlását az iparágban.

Önmagadra hangolva-Kamarai pályaorientációs önismereti tábor »»»

Interaktív szakmai bemutatók, versenyek
A jelen tanulója, a jövő mestere tanuló verseny - szakmai bemutató »»» 
PÁSOMÓ - Pályaválasztási Show Mosonmagyaróvár »»»


Hasznos linkek

Szakmavilág honlap »»»   
Szakma Sztár Fesztivál »»» 
SkillsHungary »»» 
EDULINE holnap »»» 
IKK Szakmakártyák – szakmakereső »»»
IKK Átfogó szakmai országos keresőrendszer »»»
Győri Szakképzési Centrum honlap »»»


Pályaválasztási kisokos 2023

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara évente megjelenő szakmai lapja szülőknek, pedagógusoknak és diákoknak szól, hogy a pályaválasztást megbízható információkkal segítse. Bízunk abban, hogy az idei kiadvány is hasznos tudnivalókkal szolgál, új lehetőségeket és személyre szabott utakat, szakmákat mutat meg! Kattintson a kiadvány borítójára és lapozzon bele! 

Tájékoztató füzet az alapszakmákról 2023/2024

Alapszakmákat bemutató kiadvánnyal segíti a pályaválasztás előtt állókat a Kulturális és Innovációs Minisztérium Szakképzésért Felelős Helyettes Államtitkársága, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. A tájékoztató kiadványban az ágazatokról és a 2023 szeptemberétől iskolarendszerben oktatható alapszakmákról olvashatnak a pályaválasztás előtt álló diákok, szüleik és pedagógusaik. Lapozzon bele! »»»


Keresse pályaválasztási tanácsadónkat bizalommal!

Csánó Krisztina
+36 96 520-268
+36 20 334-5899
csano.krisztina##kukac##gymsmkik.hu

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png