Idén is várják a Magyar Formatervezési Díj pályázatokat

A pályázat célja a magyar formatervezés teljesítményének bemutatása és népszerűsítése, a hazai formatervezés kiemelkedő alkotóinak elismerése.

A Magyar Formatervezési Díj pályázat célja a magyar formatervezés teljesítményének bemutatása és népszerűsítése, a hazai formatervezés kiemelkedő alkotóinak elismerése, valamint a magyarországi termékek nemzetközi versenyképességének javítása a formatervezés eszközeivel. Az Innovációs és Technológiai Miniszter – a Magyar Formatervezési Tanács (MFT) közreműködésével – immár 42. alkalommal hirdeti meg a Magyar Formatervezési Díj pályázatot. A legrangosabb hazai design elismerésre tervezők, gyártók, kereskedők és megrendelők pályázatát egyaránt várja az MFT. Pályázni az elmúlt három évben létrehozott termékekkel, szolgáltatásokkal lehet termék, vizuális kommunikáció, terv és diákmunka kategóriában.
A pályázat beérkezésének határideje: 2021. április 30. éjfél.
A jelen helyzetben a pályázatokat elegendő elektronikusan beküldeni az alábbi e-mailcímre: mfd@hipo.gov.hu
A díjazott munkák alkotói oklevélben és pénzjutalomban részesülnek, amely a pályázat kiírója döntésének megfelelően hozzávetőleg bruttó 600.000 Ft / díj. A bírálóbizottság által legjobbnak ítélt további pályamunkák meghívást nyernek a kiállításra és elismerő oklevélben részesülnek.

Amennyiben módjában áll, kérjük, hogy szervezetük honlapján, hírlevelében, kiadványaikban tegyék közzé a felhívást, amely PDF formátumban ITT letölthető, hogy a tevékenységükhöz kapcsolódó szakmai körhöz is közvetlenül juthasson el a pályázati lehetőség.
Friss hírek, érdekességek: https://www.facebook.com/magyarformatervezesidij; https://www.instagram.com/magyarformatervezesidij

Felhívjuk figyelmüket az Európai Bizottság által meghirdetett New European Bauhaus (NEB) kezdeményezésre is, szakmai közreműködésüket kérve.
A NEB fókuszában az élhető környezet megteremtése áll, a járványhelyzet okozta kihívásokból kilábalva egy élhetőbb, ellenállóbb Európa építése. A kezdeményezés egyben a European Green Deal leképezése a társadalom számára, amely híd szerepet kíván betölteni a művészet, a kultúra, valamint a tudomány, a technológia között, továbbá a különböző generációk összekapcsolását és az össztársadalmi mobilizáció fejlesztését célozza. Közreműködésre, közös gondolkodásra hívnak minden szakmai szervezetet, tervezőt, alkotót, fejlesztőt, polgárt. A Magyar Formatervezési Tanács, mint a BEDA – Európai Designszervezetek Szövetségének tagja, elkötelezett amellett, hogy minél több magyar tervező, fejlesztő, vállalkozás, szakmai szervezet vegyen részt aktívan a folyamatban, így kérjük, a látókörükbe eső jó gyakorlatok megosztásával, a közreműködési lehetőség megosztásával szakmai köreikben, vegyenek részt közös jövőnk formálásában.
A New European Bauhaushivatalos honlapja, ahol további információk érhetőek el
, illetve már feltöltött hozzájárulásokat is meg lehet tekinteni és a gyakran ismételt kérdések jegyzéke is elérhető:
https://europa.eu/new-european-bauhaus/index_en

https://europa.eu/new-european-bauhaus/frequently-asked-questions_en

A Magyar Formatervezési Tanács honlapján rövid összegzés is elérhető a kezdeményezésről: https://www.sztnh.gov.hu/hu/testuletek/mft/new-european-bauhaus

A New European Bauhaus kezdeményezés három fázisból áll:
Tervezés
: 2021. január–április, az intenzív „aratás” ideje, hozzászólások begyűjtése, nyitott végű folyamat; ez a kokreáció új megközelítést képvisel az Európai Bizottság munkamódszerében. Nagy számú, eltérő hátterű hozzászólás begyűjtése a cél. ezek lehetnek létező projektek, termékek, szolgáltatások, inspiráló példák; ötletek, javaslatok, víziók; illetve kihívások, szükségletek megfogalmazása, legyenek azok lokálisak vagy globálisak.
Megvalósítás
: 2021 szeptembere, a begyűjtött információk kiértékelése, öt kulcsterület meghatározása, pályázati források hozzárendelése, felhívások kiírása.
Terjesztés
: tervezetten öt experimentális NEB-projekt megvalósítása, különböző EU-országokban.

Feltölthetők egyéni elgondolások, illetve workshopok, kerekasztal-beszélgetések stb. eredményeként, közösségileg kialakított elképzelések. Fontos, hogy nem csak kiforrott koncepciók, hanem merész ötletek, felvetések, jövőképek felvázolására, égető kihívások megfogalmazására is van lehetőség. A NEB platformon keresztül kis energiabefektetéssel lehetséges a fenntartható jövőnk, környezetünk formálásához kapcsolódó projektek, javaslatok, felvetések megosztása. Hasznos lenne minél több hazai jó példa megosztása és hogy ezeket a projektgazdák maguk töltsék fel, ez a folyamat a NEB honlapon keresztül egy áttekinthető sablonfelület kitöltését jelenti, melynek főbb kérdései: rövid összegzés, inkluzivitás – esztétika – fenntarthatóság értékekhez való kapcsolat skálázása, a projekt skálázhatósága… Kb. 15 percet elegendő lehet rászánni egy-egy projekt feltöltésére. Fontos, hogy a feltöltés során megadható, ha nem publikusan kívánja valaki feltölteni szakmai javaslatát, például mert egy bevezetés előtt álló termékről van szó, így a feltöltött anyag csak a NEB szakmai munkacsoportja számára válik elérhetővé, kiértékelhetővé, de nem jelenik meg a publikus honlapfelületen. Arra is van mód, hogy külső szereplő töltsön fel a honlapra kiválónak tartott példákat, de autentikusabb, tartalmasabb lehet a saját projektek megosztása.
Segédlet az egyéni hozzájárulások feltöltéséhez: https://europa.eu/new-european-bauhaus/co-designing-new-european-bauhaus/new-european-bauhaus-share-your-voice_en
Kérjük, hogy lehetőség szerint tüntessék fel az egyes feltöltések rövid leírásában, hogy az a BEDA tagszervezet Magyar Formatervezési Tanács közreműködésével került benyújtásra, ezzel is erősítve a design ökoszisztéma együttes szerepvállalását. Javasolt feltüntetési mód: Submitted by XXXXX, with the contribution of the Hungarian Design Council, member of BEDA.

Előre is köszönjük, ha április végéig megosztják szakmai javaslataikat, tapasztalataikat a NEB kezdeményezés keretében, illetve ha szakmai köreikben terjesztik a részvétel lehetőségét!
A Magyar Formatervezési Díj pályázatáról és a New European Bauhaus kezdeményezésről további tájékoztatást a Magyar Formatervezési Tanács Irodája nyújt, az anna.janko@hipo.gov.hu e-mailcímen.

 

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png