Rendelet az építőipari ellátásbiztonság szempontjából jelentős nyersanyagok exportregisztrációjáról

Az építésgazdaságért felelős miniszter vizsgálja, hogy az adott nyersanyag exportálása a közellátást veszélyezteti-e, vagy jelent-e kockázatot az építőipari ellátásbiztonságra.

A Magyar Közlöny 102. számában  – 2022. június 21-én, kedden – megjelent „A gazdaság újraindítása érdekében meghozandó, az építőipari ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű nyersanyagok és termékek kivitelével kapcsolatos regisztrációs eljárásról és egyéb intézkedésekről szóló 402/2021. (VII. 8.) Korm. rendelet módosításáról” szóló határozat.
A rendelet az építőipari ellátásbiztonság szempontjából jelentős nyersanyagok exportregisztrációjáról szól, melynek egyes elemei módosulnak. A rendelet 2. §-ban módosítja a korábbi rendelet 3. § (2) bekezdését. Eszerint a formai követelménynek megfelelő bejelentést már az építésgazdaságért felelős miniszter (Továbbiakban: miniszter, jelenleg Lázár János) vizsgálja a tekintetben, hogy az adott nyersanyag exportálása kritikus infrastruktúrák létesítését, működését, fenntartását, fejlesztését, ezzel a közellátást veszélyezteti-e, vagy jelent-e kockázatot az építőipari ellátásbiztonságra.
A fentieken alapulva változik a módosító rendelet 3. §-ában a korábbi rendelet 3. § (3) bekezdése. Ennek értelmében a miniszter tesz javaslatot az állami vagyon felügyeletéért felelős miniszternek (jelenleg Nagy Márton) az elővásárlási jog érvényesítésével kapcsolatban.
További lényeges módosító intézkedés, hogy a figyelembe veendő időszak az építőanyag értékesítésének, illetve a kivitelének tervezett időszaka 2022. június 30-ról december 31-re módosul.

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png